Manisa’nın Saruhanlı İlçesindeki toplu taşıma esnafı, akaryakıt zamlarını ve devletin ücretsiz binişlere verdiği desteğin yetersiz kalması dolayısıyla eylem yaptı. Şoförler, geçen seneye oranla mazotun yaklaşık 4.5 kat artarken ücretlerin 2.5 kat arttığını, kazandıkları parayla mazot giderlerini bile karşılayamadıklarını belirtti.
Manisa’nın Saruhanlı İlçesindeki toplu taşıma esnafı akaryakıt zamlarını ve devletin ücretsiz binişlere verdiği desteğin yetersiz kalması dolayısıyla eylem yaptı. Saruhanlı S.S 19 Nolu Saruhanlı motorlu taşıyıcılar kooperatifi bahçesinde gerçekleşen eylemde toplu taşıma esnafı çok zor durumda olduklarını dile getirirken akaryakıta KDV ve ÖTV indirimi getirilmesini istedi. Halk otobüsleri eyleminde konuşan Saruhanlı S.S 19 Nolu Saruhanlı motorlu taşıyıcılar kooperatif başkanı Ramazan Uzundal, ‘’Artık gemi su almaya başladı. Gelen zamlarla biz bu işi yürütemez hale geldik. Zamlarla beraber mazot alamıyoruz. Dün 15 günlük dağıtım yaptık. Mazot parasıyla kazandığımız para başa baş çıktı. Elimize bir kuruş para geçmedi. Büyük sıkıntılar yaşıyoruz" dedi.
MAZOT 4.5 KAT, ÜCRETLER 2.5 KAT ARTTI
Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'den yardım istediklerini belirten Uzundal, "Geçen sene bugün mazotun fiyatı 7 TL yolcu ücretimiz 5,5 TL İmiş. Şu an mazotun fiyatı 30 TL yolcu ücreti 14.5 TL oldu. Artık masrafları da karşılayamıyoruz. Üyelerim çok zor durumda. Kontak kapatma taraftarı değiliz . Bu durumda kaliteli hizmet de veremiyoruz. Devletimiz bize ÖTV’siz mazot vermesi lazım. 15 günde sadece mazot parası dağıttık. Şoförlerimizin ücretlerini veremedik. Hiçbir araba yeni lastik alamıyor. Çıkma lastikler almak zorunda kalıyoruz. Cengiz başkanımızdan da kilometre başı ücret talep ediyoruz. Bu işi yıllardır yapıyoruz ben böyle bir şey görmedim. Tekrar söylemek istiyorum devletimiz ÖTV’siz mazot vermeli, düzenleme getirilmeli" diye konuştu.
ÖTV VE KDV'YE İNDİRİM İSTİYORLAR
Saruhanlı Şoförler Odası Başkanı Arif Bilek, konuşmasında önce pandemi ardından da yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtirken, "Son 15 gündür çalışmamızın karşılığını alamadık. Kooperatifin topladığı ücret mazot ücretini ödedi. Vergi borçları, sanayi borçları çok fazla birikti. Esnafımızın artık yürüyecek gücü kalmadı. Kooperatif başkanımıza anahtarları bırakmak istiyorlar. Her gün zarar ede ede çalışmak istemediklerini belirtiyorlar. Biz görevimizi en iyi şekilde yapmaya devam etmek istiyoruz. Hükümetimizden, Cumhurbaşkanımızdan yeni düzenlemeler, destekler bekliyoruz. Bu sıkıntı sadece Saruhanlı’da değil tüm Türkiye’de, toplu taşıma esnafı zor durumda. Gelen giden milletvekillerimize herkese sıkıntıları anlatıyoruz, 2 yıldır bir düzenleme getirilmedi. İnşallah devletimiz destek çıkar. Akaryakıta ÖTV KDV indirimi gelir. Büyükşehir başkanımızdan kilometre başı destek istiyoruz. Lastik patlıyor yeni lastik alamıyoruz çıkma lastik alıyoruz" ifadelerini kullandı.
SIKINTIYI TÜM ESNAF YAŞIYOR
Sıkıntıların sözle çözülemeyeceğini dile getiren Saruhanlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefaleti Kooperatif Başkanı Ali Kan ise şoför esnafına hitaben yaptığı konuşmada, "Sizin yaşadığınız sıkıntıların hepsini odamızda üye olan vatandaşlarımız da yaşıyor. Tabii en başta esnafımız enerji fiyatlarını, kira fiyatlarını ödeyemediği gibi çalışanlarının sigortalarını da yapamaz oldu. Sıkıntılar belli. Ama devlet büyüklerimizin artık daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Sıkıntılar gün geçtikçe büyüyor. Bu sıkıntılar artık sözle çözülmüyor. Bu insanlar kazanmayacak mı nasıl bakacaklar çocuklarına. Artık kendimiz bir şeyler üretip, çözüm bulmalıyız. Her şeyi savaşa ve ülke dışındaki olumsuzluklara bağlayamayız" şeklinde konuştu.
ARAÇ SAHİPLERİ DE ŞOFÖRLER DE DERTLİ
Eylemde söz alan diğer bazı isimler ise şu görüşleri dile getirdi: Toplu taşıma şoförü İsmail Saraç: Başkanlarımın dedikleri doğrudur. 15 gündür ücretlerimizi alamadık. Manisa’dan kendi aracımla gidip geliyorum. Devletin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Ayrıca 30.03.2022 tarihinde 8.15’te aracımın çıkmadığını söylediler. Fakat aracım çıktı. Arıza yaptığı için onun yerine 45 UP 2066 plakalı araç çıktı. Fakat ekranda 2048 olduğu yerde durduğu için bana belediye ulaşımdan 583 TL ceza geldi. Çıkan arabanın raporu Salih beyde vardır. Bu cezaya karşıyız. Dile getiremedik. Şu an dile getirmeye çalışıyoruz. Bu sorunun çözülmesini istiyorum.
Araç sahibi Tekin Arı: Şu an belediye adı altında çalıştığımız için bedavadan insan taşımız oluyoruz. Bedavadan kart basılıyor bize ödenen bin 500 TL biz niye 9 bin 500 TL ödeyelim. Herkes nasıl ki lokantadan bedava yemek yiyemiyorsa biz niye bedava bindirelim. Biz devlet değiliz ki. Devlet vatandaşına bu imkanı sağlıyorsa bizim de hakkımızı ödemeli. Burada bir hukuksuzluk var. Kölelik devrini yaşıyoruz. Devlet şu an benim aracıma resmen haciz koymuş. Vatandaş olarak sesimizi duyurmak işitiyoruz. Ulaşımı ücretsiz kullananlara devlet tarafından hak görülmüş kullansınlar saygı duyuyoruz. Ama bize de hakkımızı versinler. Biz bu şekilde şoförümüze ücretlerini veremiyoruz.
EYLEME YOĞUM KATILIM
Eyleme 19 Nolu Saruhanlı Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ramazan Uzundal, Saruhanlı Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Arif Bilek, Saruhanlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefaleti Kooperatifi Başkanı Ali Kan, Saruhanlı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Emin Kenez ve toplu taşıma esnafı katıldı.
Yorumlar