Maaşlar asgari, fiyatlar azami artıyor
12 Aralık 2024, Perşembe 12:12Yeni yıla az bir süre kala dar gelirlinin gündemlerinden biri de asgari ücretteki artış. Halen 17.002 TL olan asgari ücretin yeni yılda ne kadar olacağı merak ediliyor.
Türkiye’de yaşanan enflasyon, özellikle dar gelirlinin en önemli harcama kalemi olan gıdadaki enflasyon ne yazık ki son yıllarda 3 haneli rakamlarda geziyor. Ücret artışları ise TÜİK tarafından belirlenen ve toplumun geniş kesimlerince gerçekçi bulunmayan enflasyon rakamları üzerinden belirleniyor.
Sonuç olarak dar gelirlinin alım gücü giderek azalıyor. En temel gıda maddelerine ulaşmak bile zorlaşıyor.
Her insanın en azından çocuğuna yedirmek istediği peynirin, yumurtanın fiyatlarına bakalım. Ortalama bir kilo peynirin fiyatı 300 TL, bir yumurta koli 180 TL. Kırmızı eti, balığı geçtik, hiç olmazsa süt ürünleri ve diğer protein, kalsiyum içeren gıdaların tüketilmesi gerekiyor. Aksi taktirde çocuklar yetersiz beslenmiş oluyor.
Son birkaç yıllık süre zarfında üreticilerin ve perakendecilerin ‘girdi fiyatı’ gerekçesiyle ürünlere ölçüsüz zamlar yaptıklarına şahit oluyoruz. Her ne kadar kimi zaman yöneticilerimizden, “Fahiş zamma müsaade etmeyeceğiz” açıklamaları duyup bu konuda göstermelik denetimler yapıldığını görsek de ortada girdi fiyatlarındaki artışların çok üzerinde zamların olduğu bir gerçek.
Özellikle son 3 yıl içerisinde temel girdi maliyetleri olarak adlandırılan akaryakıt ve personel giderlerindeki artışlarından katbekat daha fazla gıda enflasyonu olduğu gerçek. Örneğin unun, yağın, şekerin fiyatı son 3 yılda ne kadar arttı da pastanelerdeki fiyatlar 10 kat arttı?
Benzer örnekleri artırmak mümkün. Ortada ne yazık ki şöyle bir gerçek var; her yılın başında asgari ücrete ve dolayısıyla diğer ücretlere zam yapılacağı gündemi gıda fiyatlarında fazladan birkaç kez zam yapılmasına neden oluyor.
Asgari ücret söylentisi başladığında (Aralık ayı başında) zaten bir zam geliyor her şeye, asgari ücret artışı kesinleştiğinde (Aralık ayı sonu) bir zam daha, yeni zamlı maaş dar gelirlinin cebine girdiğinde ise (Genelde bu şubat ayı ortalarında oluyor çünkü maaşlar bir sonraki ayın başında ödeniyor ve birçok işveren ay ortasına doğru sarkıtıyor ödemeleri) bir zam daha!
Yani kısacası asgari ücrete bir zam gelirken, “Personel giderlerimiz arttı” algısıyla ürünlere 3 kez zam yapılıyor!
Aslında bu şartlarda asgari ücrete zam yapılmaması, yapılmasından daha mantıklı gibi duruyor!
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.