Mide Üşütmesi (Mide Gribi) Nedir? Neden Olur?
02 August 2024, Friday 21:53
Havaların oldukça sıcak olduğu son günlerde sıkça görülmeye başlayan ishal, mide bulantısı, kusma kramp gibi şikayetler sizin de dikkatinizi çekmiştir. Vücut ateşinin de yükselmesiyle seyreden mide üşütmesi, viral gastroentrit olarak da tanımlanır.
Mide üşütmesinin neden olan genel durumları şöyle özetleyebiliriz. Kontamine (bulaş) olan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi; kirlenmiş içme suyu veya kendisine virüs bulaşan başka kişilerin bardak, kaşık gibi mutfak eşyalarını veya havlusunu kullanmak viral enfeksiyonun bulaşmasına neden olabilir. El hijyenine dikkat edilmemesi; özellikle birden fazla kişinin kullandığı tuvaletlerde temastan sonra elleri yıkamamak enfeksiyon alma riskini arttırır. Norovirüs ve Rotavirüs gibi enfeksiyonlar; noronovirüs yiyecek ya da sudan insana geçebilir, rotavirüs ise el ve ağız yoluylabulaşır. Bulaş yaşayan çocukların temas ettiği nesneleri ağzına sokan diğer çocuklara kolaylıkla bulaşabilir. Domates ve narenciye gibi asidik olan yiyeceklerden ve bazı kabuklu deniz mahsüllerinden özellikle çiğ veya az pişmiş istiridyeler de bu hastalığa neden olabilir.
Özellikle sıcak yaz aylarında ve daha çok küçük yaştaki çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülen mide üşütmesi şiddetli ishal ve kusmanın etkisiyle vücudun aşırı sıvı ve mineral kaybına neden olur. Vücudun dehidrasyondan etkilenmemesi için mutlaka bol bol su içilmelidir. Su içmekte sıkıntı yaşanıyorsa hafif buz parçaları emerek vücuda su alınması sağlanmalıdır. Hiç sıvı alınamıyorsa bir sağlık kurumunda hekim kontrolünde damar yoluyla sıvı alınmalıdır. Bunun yanı sıra papatya, ballı yeşilçay, nane veya zencefil gibi bitki çayları ve çorba içerek sindirim sistemi rahatlatılmalıdır. Sindirimi kolay tuzlu kraker, kızarmış ekmek, tost, yulaf, et suyu, pirinç, patates püresi, elma ve muz gibi besinler tüketilmelidir. Probiyotik alarak sindirim ve bağışıklık sistemi desteklenmelidir.
Mide üşütmesinde kafeinli yiyecek ve içecekleri, alkol, nikotin, baharatlı ve yağlı yiyecekleri, süt ürünlerini, lifli besinleri, domatesli yemekleri, böğürtlen, üzüm, hurma, armut, kuru meyveleri, kuruyemişleri ve acılı sosları sınırlandırmalıdır.
Bunların yanı sıra karın bölgenize sıcak uygulaması eşliğinde bol bol istirahat etmek semptomlarınızı rahatlatıp iyileşme sürecinizi kolaylaştırabilir.
Sağlıkla kalın…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.