SİRKE NEDEN BU KADAR POPÜLER OLDU ?
11 October 2024, Friday 16:31Toplumumuzda her geçen gün bir besin ya da besin grubu mucize ya da şifa olarak ön plana çıkar ve gerek üretim gerek tüketimde popülerliği artar. Son yıllarda popüler olan sirke hem turşu kurulumunda çokça kullanılır hem de salatalara, yemeklere lezzet verici soslar arasında yer alır. Bunların yanı sıra artık sirkeyi içerek tüketimi daha da yaygınlaşmış durumdadır.
Nedir bu sirke olayı ve tüketiminin gerçekten bir yararı var mıdır biraz daha yakından inceleyelim. Özellikle üzüm, elma gibi karbonhidrat içerikli meyveler veya tahılların fermente edilmesi suretiyle alkol açığa çıkarılması daha sonrasında tekrar fermente olmaya bırakılarak asetik asit yapıya dönüştürülen ürüne sirke denilir. Market raflarında gördüğünüz %50 veya %80 ‘lik asetik asitten su ile istenilen ekşilik derecesine kadar sulandırılarak yapılan suni sirke ve alkol ve asetik asit fermentasyonu sonucu elde edilen doğal fermente olmak üzere iki çeşit sirke bulunur. Elbette sağlığımız için doğal fermente sirkeyi tercih etmek gerekir.
Sirkenin tarihi 10 bin yıl öncesine kadar dayanır ve o günden bugüne sağlığımız üzerinde olumlu etkilerinden söz ettirir. Antibakteriyel özelliğinin ön planda olmasıyla birlikte düzenli tüketildiği takdirde LDL- kolesterol ile trigliseridi düşürebildiği ve bu sayede kalp ve damar sağlığını koruyabildiği bildirilir. Yapılan bazı laboratuar çalışmalarında sirke tüketiminin tansiyonu düşürücü etkisi olabileceği gösterir.Bir başka çalışmada ise sirkenin kandaki glikoz ve insülin oranını baskılayarak düzenlediği, dolayısıyla yemeklerden sonra glukoz konsantrasyonunu düşürdüğü görülür. Bu durum gerek diyabet hastaları gerekse insülin direnci olan bireyler için sirke tüketiminin önemini ortaya çıkarır.
Sirkenin bu kadar popüler olmasının bir başka nedeni ise toplumda giderek artan obeziteyle mücadelede kendini gösterir.Sirkenin içerisinde bulunan asetik asitin mide boşalmasını geciktirici etkisi olduğu için iştahı da baskılayabilir. Fermente bir ürün olması nedeniyle bağırsak sağlığını iyileştiren, bağışıklık sisteminin güçlendiren ( bağırsak florasına destek) ve metabolizma hızına katkısı olan sirke böylelikle kilo kontrolünde iyi bir görev almış olur. Buna rağmen halen obeziteyle ilişkisini inceleyen çalışmalar yetersizdir. Antioksidan bir yapıya sahip olması nedeniyle cilt enfeksiyonlarının önleyebilir, kepek ve kafa derisindeki kaşıntıları yatıştırabilir ancak burada cilt hassasiyeti olan bireylerin aşırı kuruma tahrişe karşı dikkat etmesi gerekir.
Tükettiğiniz sirkenin asidik yapıda olması nedeniyle olası zararlarına karşı (hipoglisemi, ağız, boğaz tahrişi, hazımsızlık, şişkinlik,ülser ferlü semptomlarını tetikleme, alerji, potasyumun düşmesi gibi) tüketim miktarının sınırlı olmasına ve su ile seyreltilerek tüketilmesi tavsiye edilir.
Sağlıkla kalın…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.