Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki çifte depremin ardından, gözler deprem bölgesindeki diğer illere çevrilmeye başlandı. Manisa, altından tam 32 ayrı deprem fayı geçen bir şehir. Tarihte 7-10 arasında şiddette depremlere sahne olan il sınırları içerisinde, yeni bir büyük depremin yaşanması an meselesi. Deprem uzmanları tarafından bir süre önce hazırlanan iki ayrı raporda, Manisa'da depreme hazırlık konusunda gerekli önlemlerin acilen alınması gerektiği vurgulandı.
ALTINDAN 32 AYRI FAY HATTI GEÇİYOR
9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan iki ayrı raporda, Manisa'daki deprem riski gözler önüne serildi. Prof. Dr. Sözbilir'in hazırladığı Manisa Fayı Raporu'na göre, 32 ayrı deprem fayının bulunduğunu Manisa'da tarihte 7-10 arası şiddetinde çeşitli depremler yaşandı. 175 yıldır büyük bir depremin yaşanmadığı bölgede, geçmişte yaşanan deprem aralıkları göz önüne alındığında önümüzdeki dönemde ciddi bir depremin yaşanma ihtimali yüksek.
FAY HATTINDAKİ BİNALAR YIKILMALI
Raporda, Manisa Şehir Merkezi'nin altından geçen deprem fayından en az etkilenmek için öncelikle fay güzergahta 150 metre genişliğindeki bölgenin binalardan arındırılması gerektiği belirtildi. Mevcut bölgede şu anda bin 750 bina bulunuyor. Bu binalar arasında hastane, okul, askeri kışla gibi kamu binaları da mevcut. Rapora göre, yerleşim alanlarının ovaya doğru değil, Spil Dağı'na doğru planlanması gerekiyor. Ova yumuşak arazisiyle depremden etkilenmeye müsaitken, dağlık bölge olası bir depremden en az etkilenecek özelliklere sahip.
Yorumlar