Altın piyasasında dalgalı seyir devam ederken, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Küresel jeopolitik risklerin arttığı, petrol ve dolar endeksinin piyasalar üzerinde baskı oluşturduğu süreçte konuşan Memiş, özellikle uzun vadeli yatırımcı açısından altın tarafında fırsat oluştuğunu ifade etti.
Piyasalarda yön arayışının sürdüğünü belirten Memiş, savaş ve gerilim ortamının etkisiyle petrol fiyatlarının kritik seviyelere yükseldiğini söyledi. Brent petrolde 116-120 dolar bandının önemli bir direnç alanı olduğuna işaret eden Memiş, bu seviyelerin aşılması halinde çok daha sert fiyatlamaların gündeme gelebileceğini kaydetti. Buna rağmen mevcut tabloya tamamen kötümser bakmadığını belirten Memiş, kısa vadeli bir ateşkes ihtimalinin piyasalarda rahatlama getirebileceğini ifade etti.
Altın yatırımcısı fiziki yerine bankaya yöneldi
Yılın ilk çeyreğinde yaşanan sert fiyat hareketlerinin yatırımcı tercihlerinde de belirgin değişim yarattığını belirten Memiş, vatandaşın fiziki altındaki yüksek işçilik maliyetleri nedeniyle bankalara yöneldiğini söyledi. Bankalardaki altın miktarının 676 tona yükseldiğini ifade eden Memiş, bu toplamın önemli bölümünün mevduat bankalarında tutulduğunu aktardı.
Memiş’in verdiği bilgilere göre bankalardaki altının yüzde 17’si katılım bankalarında, yüzde 83’ü mevduat bankalarında bulunuyor. Yurt dışı yerleşiklerin payının da arttığını belirten Memiş, bu tarafta da ciddi bir talep oluştuğunu söyledi. Ayrıca bankalardaki altın miktarının yüzde 28’inin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda karşılık olarak tutulduğunu ifade etti.
İşçilik maliyetlerinde gerileme yaşandı
Fiziki altın piyasasında son haftalarda dikkat çeken başlıklardan biri de işçilik maliyetleri oldu. Memiş, iki hafta önce piyasada altın bulmanın zorlaştığını ve kilogram başına işçilik maliyetinin 9 bin dolar seviyelerine kadar yükseldiğini hatırlattı. Ancak son günlerde bu rakamın 1357 dolar seviyesine kadar gerilediğini belirtti.
Piyasada fiziki altın bulunabilirliğinin yeniden arttığını ifade eden Memiş, yatırımcının bu dönemde darphane sertifikası, banka ürünü ya da fiziki altın arasında maliyet avantajına göre tercih yapması gerektiğini söyledi. Memiş, yatırımcının işçiliğin düşük olduğu kanalı seçmesinin daha rasyonel olacağını vurguladı.
“Şu an alma zamanı”
Altın, gümüş ve bakır gibi emtiaların kısa vadede daha çok petrol ve dolar endeksine bağlı hareket ettiğini belirten Memiş, bu nedenle değerli metallerde dalgalı bir görünüm oluştuğunu söyledi. Petrol yükseldiğinde değerli metallerin gerilediğini, petrol düştüğünde ise toparlanma görüldüğünü aktaran Memiş, buna rağmen çok sert bir kopuş yaşanmadığını ifade etti.
Memiş, mevcut tabloyu değerlendirirken uzun vadeli yatırımcılar için net bir mesaj verdi. Kısa vadede bekleme sürecinin devam ettiğini belirten Memiş, uzun vadeli düşünen yatırımcı için şu anın “toplama zamanı” olduğunu söyledi. Altın tarafında talebin canlı kaldığını da vurgulayan Memiş, yatırımcının kısa vadeli gürültüden çok orta ve uzun vadeli yönü takip etmesi gerektiğini dile getirdi.