Manisa
14 May, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2430.4
  • BIST
    10055.98
  • BTC
    62569.12$

17 bin TL’yi duyan muhtar adayı oldu!


17 bin TL’yi duyan muhtar adayı oldu!
17 bin TL’yi duyan muhtar adayı oldu! Türkiye 31 Mart 2024’te mahalli idareler seçimlerine hazırlanırken, vatandaşlar sandık başına belediye başkanlıklarının yanı sıra mahalle veya köylerini yönetecek muhtarı seçmek için de gidecek.


Türkiye 31 Mart 2024’te mahalli idareler seçimlerine hazırlanırken, vatandaşlar belediye başkanlarının yanı sıra mahalle veya köylerini yönetecek muhtarı seçmek için de sandık başına gidecek. Bu seçimlerde bir önceki yerel seçimlere göre muhtar adayı sayısında yüzde 50’nin üzerinde bir artış var. Bunun en büyük nedeni, 2022 yılında muhtar maaşlarının asgari ücret düzeyine çıkarılması. Yeni dönemde muhtar seçilenler 17 bin 2 TL maaş alacak.

Dijitalleşmeyle birlikte imza ve mühür için vatandaşların uğramaz olduğu muhtarlar, uzun süredir maaşlarının çok düşük olmasından  nedeniyle şikayetçiydi. Muhtarların en zaruri ihtiyaçlarını bile gideremeyecek oranda ücret alması, muhtarlık müessesesinin cazibesini giderek düşürmüştü. Ancak son yıllarda muhtar maaşlarına yapılan iyileştirmeler ve son olarak 2022 yılında asgari ücret düzeyine çıkarılması, muhtarlık görevini yeniden cazip hale getirdi. 2024 mahalli idareler seçimlerine 2 aydan fazla süre kala, mahalle veya köylerini yönetmeye talip muhtar adaylarının fazlalığı dikkat çekiyor.

 

 


KADIN ADAY SAYISINDA ARTIŞ VAR


Manisa Şehzadeler Muhtarlar Derneği Başkanı ve Karayenice Mahallesi Muhtarı Hakkı Başaral, şimdiden geçen seçime oranla muhtar adayı sayısının yaklaşık yüzde 60 daha fazla olduğunu söyledi. Bunun en önemli nedeninin muhtar maaşlarının yükselmesi olduğunu belirten Başaral, “Aday fazlalığının ilk nedeni 17 bin lira maaş. Bir de emekli olup da bir şeylerle uğraşmak isteyen, bu nedenle muhtarlığa talip olan kişi sayısı artıyor. Ayrıca kadın adayların da sayısı hızla artıyor. Bu çok sevindirici. Şu anda Şehzadeler’de 4 kadın muhtarımız var. Yeni seçimlerde bu sayının 15’i geçeceğini düşünüyorum” dedi.

 


KIRSAL BÖLGELERDE MUHTARLIK ZOR


Kadın muhtarların bu işi daha titiz yaptıklarına inandığını anlatan Başkan Başaral, eğitimli kadınların yanı sıra ev kadınlarının da muhtarlıklara talip olduğunu söyledi. Manisa genelinde her mahalle veya köyde ortalama 8-10 muhtar adayı olduğunu anlatan Başaral, belediye başkanlığı seçimlerinde olduğu gibi muhtarlık seçimlerinde de kıyasıya bir rekabet ve vatandaşları ikna etme çabasının yaşandığını ifade etti. Başaral, “Muhtar adayı sayısının artması güzel bir şey. Böylece muhtar olmak daha da zorlaşıyor ve daha nitelikli insanlar muhtar oluyor. Bu da o mahallenin daha iyi yönetilmesi, sorunlarının daha çabuk çözülmesi anlamına geliyor. Özellikle kırsal bölgelerde muhtarlık zor. Eğer iyi yapılırsa o mahalleye daha iyi hizmet geliyor” diye konuştu.

 


MUHTARLIK CAZİP HALE GETİRİLDİ


Asgari ücretin 184 TL olduğu 2002 yılında 97 lira maaş alan muhtarlar, son yıllarda yapılan iyileştirmelerle daha makul oranda ücret almaya başladı. Muhtar maaşı 2005'te 248 liraya, 2014'te 871 liraya, 2016'da bin 310 liraya ulaştı. Son 22 yılda yaklaşık 180 kat artarak 17 bin 2 TL’ye yükseldi. Bu süreçte muhtarların en önemli talepleri arasında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinin devlet tarafından ödenmesine yönelik düzenleme de yapıldı. Bakanlıkça çıkarılan tüm muhtarlara tek tip muhtar kimliği verilmesine yönelik genelge doğrultusunda 50 bin 152 muhtara kimlikleri gönderildi. Ayrıca en az bir dönem muhtarlık yapan köy ve mahalle muhtarları silah ruhsat harcından muaf tutuldu.YUSUF BÖYÜK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!