Manisa
04 May, 2024, Saturday
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10272.67
  • BTC
    62936.507$

AŞÇI ADAYLARI MAHARETLERİNİ KONUŞTURDU  

AŞÇI ADAYLARI MAHARETLERİNİ KONUŞTURDU  

Manisa’da “Ustalık Telafi Programı” kapsamında belge alıp işyeri açacak aşçı adayları Türk Yemekleri yapımında maharetlerini konuşturdu. Millî Eğitim Bakanlığının başlatmış olduğu “Ustalık Telafi Programı” kapsamında en az lise ve üstü mezunu çalışanların faydalandığı Ustalık Telafi Programından yararlanacak farklı mesleklerden usta adayları belge almak için ter döktü. Bugüne kadar program kapsamında 1080 kişi belge almaya hak kazandı. 27 hafta süren eğitimler işletmelerde gerçekleştiriliyor. 
İŞYERİ AÇIP İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAKLAR 
Manisa’da Yunusemre Mesleki Eğitim Merkezinde aşçı adaylarının ustalık sınavı heyecanı vardı. Türk yemeklerinin ağırlıklı olduğu sınavda adaylar, çorbadan İstim kebabına, salatadan piyaza Türk mutfağı lezzetlerini eğitimcilere beğendirebilmek için yarıştı. Belgelerini alacak olan aşçı adaylarının hedefi ise işyeri açıp kazanç elde etmek, personel çalıştırıp istihdama katkı sağlamak. Adaylar kamera karşısında sınava giriyor. 
EĞİTİM 27 HAFTA SÜRDÜ 
Adayların özenle sınav verdiklerine değinen Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni Suzan Günseven “Manisa Yunusemre Mesleki Eğitim Merkezi olarak 27 haftalık ustalık telafi programımızı adaylarımızla birlikte tamamlamış oluyoruz. Yorucu ve eğlenceli güzel bir eğitim geçti. Uygulama sınavımızı sonlandırmış bulunuyoruz. Adaylarımız çok güzel ürünler ortaya çıkardılar hepsine teşekkür ederiz” diye konuştu. 
HALKIMIZA GÜZEL HİZMETLER SUNMAK İSTİYORUZ
Sınavın kendileri için çok heyecanlı geçtiğini ifade den Aşçı Adayı Şennur Albayrak, “Oldukça heyecanlıydım çünkü 6 ay boyunca bugün için çaba sarf ettik. Bütün çabalarımız, bütün girişimlerimiz, bütün hazırlıklarımız bugün içindi. Hazırlandık güzel bir şekilde, sunumlarınızı yaptık. Türk mutfağına özgü güzel lezzetler sunmaya çalıştık, öğretmenlerimize, hocalarımıza. Umarım ki başarılı olmuşuzdur. Aşçılık Ustalık Belgesi alıp biz de halkımıza güzel yemekler, güzel lezzetler sunabiliriz” dedi.
TÜRK MUTFAĞI YEMEKLERİ HAZIRLADILAR 
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni ve sınav Gözetmeni Hakan Yıldırım, “Oldukça yorucuydu. Oldukça da yorulduk. Ancak işin en önemli kısmı eğitimlerini tamamlayan adaylara Türk mutfağının gerektirdiği özellikleri, nitelikleri kazandırmanın gururunu yaşıyoruz ve Türk mutfağından oldukça lezzetli ve bizim istediğimiz kriterlerde yemekler hazırladılar. Bu oldukça önemsediğimiz konulardı. Kendilerine başarılar diliyoruz. Yolları bahtları açık olsun” diye konuştu.
USTALIK BELGESİ ALACAKLAR 
Belli kriterleri karşılayan lise ve üstü mezunlarının yararlandığı UTP programı ile belli bir süre işyerlerinde pratik eğitim sonrası, Mesleki Eğitim Merkezlerince yapılan sınavla ustalık belgesi alabiliyorlar. Belge alan ustalar bu belge ile hem işyeri açabiliyor hem de usta öğreticilik belgesi alıp yanında personel çalıştırabiliyorlar.
SINAV KAMERA KARŞISINDA 
UTP Programı kapsamında yapılan çalışmanın önemine vurgu yapan Manisa Yunusemre Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Yılmaz:” Uzun bir hazırlığın ardından bugün Manisa Yunusemre Mesleki Eğitim Merkezi'nde aşçılık sınavları kamera karşısında özenle yapılmaktadır. Türk mutfağı ağırlıklı yapılan sınavlarda öğrencilerimiz ter döktüler. Hepsine başarılar diliyorum. Kurumumuzda sadece aşçılık alanında sınavlar yapılmamaktadır. 2022- 2023 eğitim öğretim yılında 33 alan 181 dalda kalfalık, ustalık sınavları yapılmaktadır” diye konuştu. 
ÜRETİP GİRİŞİMCİ OLMAYA TEŞVİK EDİYOR
Millî Eğitim Bakanlığımızın başlatmış olduğu “Ustalık Telafi Programı” kapsamında 2022 – 2023 eğitim öğretim yılında, en az lise ve üstü mezunu 1080 öğrencinin belge almaya hak kazandığını ifade eden Yılmaz, “Ustalık belgesini alan öğrencilerimiz bu belgeyle işyeri açabilmek te ve en az bir ya üç kişi çalıştırmaktadır. Bu da her yıl 2 bin 500 öğrencimizin istihdama katıldığı anlamına gelmektedir. Ustalık Telafi Programı gençlerimizi hem üretmeye hem de girişimci olmaya teşvik eden güzel bir projedir” dedi.
PRATİK ÖĞRENME PEKİŞTİRİLİYOR 
Millî Eğitim Bakanlığı ile sektör temsilcilerinin iş birliğinde gerçekleştirilen proje işleyişi hakkında bilgi veren Yılmaz “21.04.2022 tarihi itibariyle duyurusu yapılan ve uygulamaya başlanan Ustalık Telafi Programı, çalışanların mesleki tecrübesini artıran ve program sonucunda ustalık belgesini almasını sağlayan süreli bir programdır. Ustalık Telafi Programları, sektör iş birliğine dayanmaktadır. Yürütücü ve sorumlu kurum Millî Eğitim Bakanlığı’dır ve amacı, iş yerindeki pratik öğrenmenin pekiştirilmesi ve akabinde yapılacak sınavda başarılı olanlara ustalık belgesi verilmesidir” dedi.
EĞİTİMLER İŞLETMELERDE VERİLİYOR 
Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti “Bakanlığımızca sektör çalışanlarının mesleki eğitim merkezleri aracılığı ile eğitim öğretim sürecine dâhil olmalarını sağlayarak belgelendirmek, 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki alanlarda mesleki eğitim ve istihdam süreçlerini hayata geçirmek için Talim Terbiye Kurulunun 32 sayılı kurul kararı ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında uygulanmak üzere 33 alan ve 181 dalda Ustalık Telafi Programları hazırlanarak uygulamaya konuldu. Bu programlardan hangi yılda mezun olduklarına bakılmaksızın tüm lise ve üniversite mezunları yararlanabilmektedir. Program süresi en fazla 27 hafta olup, eğitimin tamamı işletmelerde yapılmakta, eğitim süresince öğrencilerin sigorta primleri ile işletmelere asgari ücretin yüzde 50'si kadar Devlet katkısı ödemesi yapılmaktadır. Kursiyerler eğitimlerini tamamladıkları tarih itibari ile açılacak ilk ustalık beceri sınavına alınarak başarılı olanlara alanıyla ilgili Ustalık Belgesi ve talep etmeleri halinde Meslek Lisesi Diploması düzenlenecektir. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze müracaat eden sigortalı çalışan sayısı 100 ve üzerinde olan 14 işletme ile Müdürlüğümüz arasında imzaladığımız "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolleri" ile bu işletmelerde Ustalık Telafi programı başlatılmış oldu. Protokole katılarak mesleki eğitime katkı veren işletmelerimize teşekkür ediyorum.” CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!