Manisa
16 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.19
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2466.2
  • BIST
    10216.07
  • BTC
    66170.06$

Bakan Işıkhan: En yüksek istihdam oranları beklenmektedir


Bakan Işıkhan: En yüksek istihdam oranları beklenmektedir
Bakan Işıkhan: En yüksek istihdam oranları beklenmektedir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Manisa’da düzenlenen “İş-Pozitif” Kadın İstihdamı Projesi Bölge Toplantısına katıldı. Bakan Işıkhan, İş Pozitif’in başlatıldığı 2 haftalık sürede 15 bin 262 kadını iş sahibi yaptıklarını müjdeledi. Bakan Işıkhan, “Önümüzdeki ay açıklanacak 2023 yılı verilerinde, hem genelde hem kadınlarda hem de gençlerde 2002 yılından bu yana en yüksek işgücüne katılım ve istihdam oranları beklenmektedir. Aynı şekilde tüm diğer göstergeler, son 22 yılın en düşük işsizlik oranının ortaya çıkacağını işaret etmektedir” dedi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kadın istihdamının artırılması için başlatılan İş Pozitif Fuarının Manisa’daki toplantısına katıldı. Kentte bir otelde düzenlenen programda kadınlar salonu doldurdu. Kadınlara seslenen Bakan Işıkhan, Türkiye’nin kadınları adına önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Bakan Işıkhan, “Bugün itibariyle ülke çapında bir seferberliğe dönüşmesini arzu  ettiğimiz yeni projemizi tüm bölgelerimize ve 81 ilimize duyurmak üzere Türkiye turuna çıktık. Allah nasip ederse her hafta bir bölgemizde olacak şekilde 7 bölgemizin tamamında bu toplantılarımızı gerçekleştireceğiz.Manisa, gerek sanayisiyle, gerek ticaretiyle, gerek tarımıyla Türkiye’nin en parlak şehirlerinden biri.Bunun yanında; bir şehrin kalkınmasının en önemli faktörlerinden olan gerçek belediyecilik anlayışına sahip, Manisa’ya vizyon katmış bir belediye başkanı var.Önümüzdeki süreçte, hayata geçireceğimiz yeni proje ve uygulamalarla, özellikle 31 Mart seçimleri sonrasında Cumhur İttifakından çıkan; büyükşehir ve ilçe belediyelerimizle Manisa’da çok güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Kadın istihdamına büyük önem verdiklerini dile getiren Bakan Işıkhan, “Türkiye olarak bizim 21 yıldır üzerinde  hassasiyetle durduğumuz, gelecek hedef ve vizyonumuzun temel  argümanları arasında yer alan bir konudur.Geleceğin güçlü Türkiye’sine giden yol, kadın erkek her bir insanımızın  sosyal ve ekonomik kalkınma sürecinde imkanı ölçüsünde yer aldığı ve katıldığı topyekun bir seferberlik şuurundan geçmektedir.Bu sebeple, geçmişten günümüze binlerce yıldır olduğu gibi  önümüzdeki yüzyılda da kadınlarımızın gücüne, desteğine ihtiyacımız  var. Biz kadını baş tacı yapan bir inancın ve kültürün mirasçılarıyız. Binlerce yıllık tarihimizde ve ülkemizin kuruluş yıllarında olduğu gibi  son 21 yılda da ülkemizin gerçekleştirdiği kalkınma ve ilerleme  hamlesinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın  çizdiği yol ile birlikte kadınlarımız; emek ve çabaları ile aktif rol  oynamıştır.Türkiye, kadınlarının, annelerinin büyük fedakârlıkları sayesinde bugünlere gelmiştir.Nüfusumuzun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların gücü olmadan sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir.Bu sebeple; kadınlarımızın toplumsal hayata aktif ve üretken katılımını  destekleyecek projeler geliştirme gayreti içerisindeyiz. Kadınların yenilikçi bakış açısına, çözüm odaklı fikirlerine ihtiyacımız var.Bu alanda somut, kalıcı çözüm mekanizmaları üretiyor, fırsatlardan  eşit ve adil bir şekilde yararlanmalarına yönelik politikalar yürütüyoruz.Sağlıktan eğitime, sanattan spora, bürokrasiden siyasete her zaman  yanlarında olduğumuz gibi; çalışmak, üretmek, ülkemize ve milletimize  değer katmak isteyen bütün kadınlarımızı destekliyoruz.Bakanlık olarak istihdam, nitelikli işgücü ve sosyal güvenlik  hizmetlerimizde kadınlar; her zaman, özel olarak politika  geliştirdiğimiz gruplar arasında yer alıyor. Gerek projelerle gerekse mevcut programlarımızla kadın istihdamını  önceliyoruz”dedi. 

 

 


4 MİLYONDAN FAZLA KADIN İŞE YERLEŞTİ

 

 

Bakan Işıkhan, son 21 yılda İş-Kur aracılığıyla işe yerleştirilen 13 milyon kişiden yüzde 32’sinin kadın olduğunu açıkladı. 4 milyondan fazla kadını iş sahibi yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Bakan Işıkhan, “Yine son 21 yılda, kurumumuz İş-Kur’un Aktif İşgücü  Programlarından yararlanan yaklaşık 5 milyon insanımızın yüzde 52,6’sını, yani 2 buçuk milyonunu  kadınların oluşturduğunu görüyoruz.İş-Kur  aracılığıyla sadece 2023 yılı içerisinde 464 bini aşkın kadının işe  yerleştirilmesini sağlamış durumdayız.Eğitimli ve nitelikli iş gücü hedefiyle, geçtiğimiz yıl içerisinde 27 binin  üzerinde kadınımızı kurs ve programlardan yararlandırmış  durumdayız.2023 yılı boyunca 877 bine yakın kadına danışmanlık hizmeti vermiş durumdayız. Sadece danışmanlık hizmeti alan kadınlarımızın sayısına  baktığımızda bile çalışma isteklerini ve azimlerini görebiliyoruz” diye konuştu. 
İş Pozitif projesinin kadınlar için önemine dikkat çeken Bakan Işıkhan, “Proje kapsamında, 10 Bakanlığımızın proje ortağı olduğu, tüm kamu  ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki  istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alacak, İş-Pozitif adı  altında bir bilgi sistemi kurduk.İş Pozitif; istihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar  düzenleyen, işgücü ihtiyacı olan ve istihdam oluşturma  potansiyeline sahip aktörler çevrimiçi olarak bir araya gelebileceği bir  iş birliği sistemidir.Çünkü biz biliyoruz ki kadına sağlanan pozitif ayrımcılık, ülkemizin ve  milletimizin geleceğine sağlanan pozitif ayrımcılıktır.Bu anlayışla; mesleki danışmanlıktan, sosyal güvenliğe varıncaya  kadar çalışma hayatının her adımında kadınların yanındayız” diye konuştu. 

 


KAYIT DIŞI İSTİHDAM DA ÖNLENECEK

 


Kayıt dışı istihdamın özellikle kadınların iş yaşamını olumsuz etkilediğini ifade eden Bakan Işıkhan, kayıt dışı istihdamla mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi. Bakan Işıkhan, “Kayıt dışılık özellikle kadınların sosyal güvenliğini ve geleceğini  tehdit etmekte.Bu projeyle inşallah, bu tür problemlerin de önüne geçmiş olacağız.Böylece, kadınlarımızın kayıtlı çalışma hayatına aktif olarak  katılımlarının artırılması, hibe, teşvik, kredi ve muafiyetler aracılığıyla girişimciliğin yolunun açılması ve aynı zamanda işverenlerin  de teşvik edilmesine önemli bir katkı sağlamış olacağız.Projeden kamu kurum ve kuruluşları, 81 ilde yaşayan kadınlar,  İş-Kur’da kayıtlı olan kadın işsizler, sanayi ve ticaret odaları,  sivil toplum kuruluşları, özel sektör kuruluşları ve kadın  kooperatifleri yararlanabilecek.Kadınların işgücüne katılımı hem işgücü piyasasının genişlemesine  ve üretkenliğin artmasına yardımcı olacak hem de sosyal güvenlik  sistemimizin daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır. Kadın istihdamı aynı zamanda sürdürülebilir bir ekonominin tesis  edilmesinin yanı sıra sosyal uyum ve katılımı da beraberinde  getirecektir” diye konuştu. 

 


“EN YÜKSEK İSTİHDAM ORANLARINI BEKLİYORUZ”

 


Bakan Vedat Işıkhan konuşmasında istihdam ve işgücünde en yüksek verilere ulaştıklarını ve rekor kırdıklarını ifade etti. Bakan Işıkhan, “Önümüzdeki ay açıklanacak 2023 yılı verilerinde hem genelde hem kadınlarda hem de gençlerde 2002 yılından bu yana en yüksek işgücüne katılım oranları ve istihdam oranları beklenmektedir. Aynı şekilde tüm diğer göstergeler, son 22 yılın en düşük işsizlik oranının ortaya çıkacağını işaret etmektedir” dedi. 

 


“15 BİN 262 KADINI İŞ SAHİBİ YAPTIK”

 


Bakan Işıkhan, İş Pozitif’in başlatıldığı 2 haftalık süreçte 15 bin 262 kadını iş sahibi yaptıklarını müjdeledi. Bakan Işıkhan, “Bu rakamlar, hem İş Pozitif programımızın, hem de diğer istihdam politikalarımızın ne derece etkili olduğunu göstermektedir. Bu fuarla ve diğer illerde gerçekleştireceğimiz programlarla, İş Pozitif’i daha da tanıtacağız ve bu bilinci daha da yayacağız. Bu sayede, işe yerleştirdiğimiz kadın sayısını, her geçen gün katlanarak artıracağız. Bundan sonra da aynı şekilde çalışma hayatında daha fazla fırsat ve katılım için gayretlerimizi sürdüreceğiz.Özellikle kadınların ve gençlerin iş gücüne katılımına destek olacak politikaları hayata geçirmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 
Programda Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, belediye olarak kadın istihdamına yönelik çalışmalarını anlattı. Kadınların iş hayatında ve üretimde var olmaları için çaba harcadıklarını kaydeden Ergün, açtıkları kurslar ve destekleriyle kadınlara verdikleri değeri gösterdiklerini söyledi. Manisa Valisi Enver Ünlü de,  kentte kadın kooperatif sayısının 15’e ulaştığını, kadınların üretim ve istihdamda kendilerine yer edinebilmeleri için çalıştıklarını açıkladı. 
Programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanı sıra Manisa Valisi Enver Ünlü, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Mücahit Arınç,  MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti MKYK Üyesi Ayşe Nevin Sert, MCBÜ Rektörü Prof.Dr. Rana Kibar ve çok sayıda kadın katıldı.Konuşmaların ardından Bakan Işıkhan’a seramikten yapılan  kaftan hediye edildi, kadın kooperatifleri tarafından hazırlanan yöresel ürünleri içeren sepet verildi. En fazla kadın istihdam eden Vestel, Teknika Plast, Keskinoğlu Şirketler Grubu firmalarına ödülleri verildi. Fuarın açılışını yapıp stantları gezdi. Cüneyt Hasçelik

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!