Manisa
19 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67109.146$

Besici bayram yapamayacak!

Besici bayram yapamayacak!
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde havyan pazarlarında sessizlik hakim.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde havyan pazarlarında sessizlik hakim. Bayram öncesinde hayvanlarını satış için Manisa Canlı Hayvan Borsası’na getiren besiciler, maliyetlerin çok artmasına karşılık alım gücünün düşmesi nedeniyle kendilerini zor günlerin beklediğini belirtiyor. Bayrama 4 gün kalmasına rağmen henüz doğru dürüst satış yapamayan besiciler, “Bu Kurban Bayramı’nda elindeki hayvanları satanların çok büyük bölümü artık bu işi yapmayacak. Eskiden hayvanları satıp bayram yapıyorduk, bu kez yapamayacağız” diyor.

Manisa Canlı Hayvan Borsası’nda bayrama sayılı günler kalmasına rağmen ne kalabalık var ne de heyecan. Önceki yıllara oranla vatandaşların pazara ilgisi azalırken, hayvan satıcıları ellerindeki hayvanları satamamaktan endişeli Manisa’nın Kula İlçesi’nden getirdiği küçükbaş hayvanları satamamaktan şikayet eden Ahmet Şentürk, “Kurban pazarındaki hareketlilik her yıl biraz daha düşüyor. Bu sene durum çok kötü. İnsanların büyük bölümü kurban kesemiyor. Bizim maliyetlerimiz yüzde 300 artarken, fiyatlarımız yüzde 30 arttı ama insanlar alamıyor. Büyük zarardayız, artık bu iş yapılamaz hale geldi. Bu seneden sonra birçok kişi hayvancılığı bırakacak” dedi.

MALİYETLER YÜZDE 400 ARTTI

Muş’tan 290 küçükbaş hayvan getiren Cemal Özel ise devletin ciddi bir destek sağlamaması durumunda Türkiye’de hayvancılık sektörünün tamamen biteceğini söyledi. Maliyetlerin yüzde 400’ler oranında artarken, geçen sene 1700 TL’ye sattıkları bir hayvanı bu sene 3 bin TL’ye satamadığını anlatan Özel, “İnsanlar ucuz olsun diye kurbanlık olmayacak hayvanları alıp götürüyor. Alım gücü çok düşmüş, fiyat söylemeye çekiniyoruz. Diğer yandan, hayvanları buraya getirmek için ödediğim yol parası 50 bin TL. Birkaç yıl önce bu paraya getirdiğim kamyonu satın alırdım. Hayvanların hepsini satamazsam zararına kasaba vereceğim. Zaten bu sene son kez yapıyorum, artık bırakıyorum hayvancılığı. Çevremde tanıdığım herkes aynı durumda” diye konuştu.

ÜRETİCİ SON DEMİNİ YAŞIYOR

Hayvancılık sektörünün devlet tarafından ciddi şekilde desteklenmemesi durumunda kısa süre içinde tamamen yok olacağını savunan Özel, “Üretici artık son demini yaşıyor, yapmayacak artık. Çevremdeki insanların tamamı ‘yapmayacağım’ diyor. Köylüler belki doğal beslenmeyle devam edebilir ama sektör olarak bu iş biter. Eğer kendi elimizdeki ürünün değerini bulamıyorsak, banka kredisi değil, devletin tamamı arkamızda olsa kaldıramayız. Maliyetler artık bu işi yapmamızı kaldırmıyor. Devletin sadece teşvikle değil, üretim ve istihdamın her aşamasında bu işi desteklemesi lazım. İthal yeme mahkum olmamak gerekir, en azından kendi yemimizi yapabilmeliyiz. Ama bunu da mazot kullanarak yapacağız, mazotun ucuzlaması lazım” ifadelerini kullandı.

KURBAN KESEN SAYISI AZALIYOR

Pazarda satış yapan bir diğer isim Ethem Şentürk, maliyetlerinin bir yıl içinde yüzde 300’leri aşan şekilde arttığını, buna karşılık hayvanların fiyatlarındaki artışın geçen seneye oranla yüzde 30 civarında yükseldiğini belirtti. Şentürk, “Şu anda pazarda hiçbir hareketlilik yok, geçen sene durum daha iyiydi. Bu sene kurban kesenlerdeki sayının da azalacağını düşünüyorum çünkü alım gücü çok düştü. Şu anda küçükbaş hayvan fiyatları 3-5 bin arasında değişiyor. Geçen seneye göre yüzde 30 gibi bir artış var ama maliyetler yüzde 300’den fazla arttı. Bu durumda hayvancılık yapmak mümkün değil. Besici büyük zararda ve bu kurban bayramından sonra birçok kişi bu işi bırakacak” şeklinde konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!