Manisa
29 April, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2442.5
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63266.45$

'Bizi bununla tehdit etmeyin'

'Bizi bununla tehdit etmeyin'
'Bizi bununla tehdit etmeyin' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti kapsamında Almanya'nın başkenti Berlin'e gitti. Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Almanya Başbakanı Scholz ile görüştü. Görüşme öncesi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan Eurofighter sorusuna, "Bir basın mensubu olarak bizi bununla tehdit etmeyin." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti kapsamında Almanya'nın başkenti Berlin'e gitti. Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Almanya Başbakanı Scholz ile görüştü. Görüşme öncesi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan Eurofighter sorusuna, "Bir basın mensubu olarak bizi bununla tehdit etmeyin." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz tarafından Başbakanlık Binası’nda karşılandı. İki lider görüşme öncesi kamera karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle; Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik için tüm Alman dostlarıma teşekkür ediyorum. Sayın Scholz'un daveti üzerine Berlin'e gerçekleştirdiğim bu ziyarete büyük önem veriyorum. Açık ve net konuşmayı severim, burada da açık ve net konuşacağım. Çünkü 7 Ekim tarihi bir başlangıç olarak anlatılıyor. 7 Ekim'den sonraki süreç hiç konuşulmuyor. 13 bin Filistinli çocuk, kadın, yaşlı öldürülmüştür. Bunun yanında artık neredeyse Gazze'de diye bir yer kalmadı. Her taraf yerleyeksan oldu. Şu anda yatıyorlar, kalkıyorlar Hamas, Hamas. Hamas'ın silah varlığı ile acaba İsrail'in silah varlığı gücü mukayese edilebilir mi? Şu anda İsrail'in nükleer silahı var mı? Var. Sorarsanız var demezler. Onlar yalanı iyi kullanırlar.

Şurası çok önemli ibadethaneler vuruluyor, hastaneler vuruluyor. Burada görüldüğü gibi bu çocuklar nasıl vuruluyor. Bunlar karşısında biz elimiz kolumuz bağlı mı duracağız. Buna karşı hiç sesimizi çıkarmayacak mıyız? Bir borçluluk psikolojisi içerisinde İsrail - Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir. Bakın ben rahat konuşuyorum, çünkü bizim İsrail'e borcumuz yok. Biz holokost cenderesinden geçmedik, böyle bir durumumuz da yok. Başbakanlığım döneminde ben ilk defa antisemitizm noktasında tavır koymuş liderim. Konuşmamız gereken önemli mesele de şu; bunu nasıl çözeceğiz. İnsani ateşkese Türkiye ne kadar katkıda bulunabilir Almanya ne kadar katkıda bulunabilir. Bu adımları beraber nasıl atacağız, burası önemli. Önemli olan bu insani ateşkesi birlikte sağlayalım. Böyle insani ateşkesi birlikte Almanya - Türkiye sağlayabilirsek özellikle bu ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanı yakalarız. Rehinelerin takası deniliyor. Biz buna da varız. Biz nasıl Karadeniz'den tahıl koridorunda bir çalışma ortaya koyduysak bu çalışmayı ortaya koyarken biz Avrupa, Afrika böyle bir ayrım yapmadık. Çok açık ve net söylüyorum Karadeniz tahıl koridorundan geleni yüzde 40'ı Avrupa'ya gitti. Şu anda bile Afrika'dan bazı talepler var. Rusya ciddi miktarda bir tahılı göndermeye karar verdi. Savunma sanayi iş birliğimizin engelsiz bir şekilde yürütülmesi lazım. İki ülke arasında beşeri köprü vazifesi gören Almanya'daki Türk toplumunun huzur içinde yaşaması en büyük temennimizdir. Görüşmelerimizden ana gündemlerinden biri de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci oluşturmaktadır. Avrupa Birliği'nin lokomotif ülkelerinden olan Almanya'nın vereceği katkıları önemsiyoruz. 52 senedir Türkiye, AB kapısında bekletilmektedir.

Türkiye olarak olayların başından sivilleri hedef alan saldırıları hiçbir şekilde kabul etmediğimizi ifade ettik. Hepimizin önceliği ateşkesin sağlanması ve insani yardımların engelsiz olarak akışının sağlanması. 10 uçak dolusu insani yardımı biz Mısır'a gönderdik. Ama bütün dert akan kanın durmasında. Şimdi en son 27 kanserli hasta bunun yanında refakatçileri olmak üzere onları Türkiye'ye aldık, dün de kendilerini hastanede ziyaret ettim. Yaşananlar 1967 sınırları temelinde iki devletli çözümün kaçınılmaz olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Gazetecilerden gelen "Neden İsrail soykırım uyguluyor diyorsunuz?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Öncelikle NATO'nun önde gelen ülkelerinden bir tanesi ilk 5'in içerisinde yer alan ülkeyiz. Türkiye NATO'da sıradan ülke değil. Rusya - Ukrayna arasında herkes Ukrayna'nın yanında yer alıyor. Türkiye olarak biz Ukrayna ile Rusya ile görüşüyoruz. 33 milyon ton tahıl koridorundan bütün tahılı Avrupa'ya Afrika'ya götüren biz olduk. Şu anda yine diyorsunuz ki yüzlerce ben sana yüzlerce demiyorum binlerce Filistinliyi şu anda İsrail öldürdü mü, öldürdü. Hastaneleri yok etti mi, etti. İbadethaneleri vurdu mu, vurdu. Kiliseleri vuruyor mu? Vuruyor. Ben bir Müslüman olarak rahatsızım. Bir Hristiyan olarak kiliselerin vurulmasından rahatsız olmuyor musunuz? Bunlara karşı da tavır koyun. Bizim için bu noktada bölgede Musevi, Hristiyan, Müslüman bu ayrımın olmaması gerekir. Şu anda da Almanya, İsrail'e maddi destek verdiğinden bahsediyor. Eurofighter konusunda Almanya verir veya vermez. Dünyada savaş uçaklarını üreten sadece Almanya mı? Birçok yerde bunların çalışmasını yaparız. İnsansız savaş uçakları noktasında da Türkiye önde gelen ülkelerden bir tanesi.  Bir basın mensubu olarak bizi bununla tehdit etmeyin. Bize öyle sorular insani olsun, vicdani olsun. Cevaplarını da biz size o şekilde verelim.

Tahıl Koridoru için teşekkür

Scholz yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin tahıl ihracatında çok önemli rol oynadığını biliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a özellikle teşekkür etmek istiyorum. İsveç'in NATO üyeliğini görüşeceğiz. Orta Doğu'da bir yangın yerinin oluşmasına karşı endişe duyuyoruz. İsrail'in kendisini savunma hakkı vardır. Her hayatın eşit değere sahip olduğunu söylüyoruz. Genel olarak tabii ki düzensiz göç önemli bir konu. Almanya'nın vatandaşları ve Türkiye birçok yönlü ilişkilere sahip." ifadelerini kullandı.İHA

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!