Manisa
18 May, 2024, Saturday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67033.628$

Dondur veya kurut, tarımda kaybı unut

Dondur veya kurut, tarımda kaybı unut
Dondur veya kurut, tarımda kaybı unut Kurutma sistemi hangi ilçede kuruldu? Proje kapsamında hangi meyvelerin kurusu elde ediliyor?

Manisa'nın Demirci ilçesinde çeşitli meyvelerde hasat sonrası kayıpların azaltılması ve  ürünün katma  değerinin artırılması amacıyla "Dondur, Kurut Tarımsal Ürününde Kaybı Unut” projesi başlatıldı. Proje kapsamında ilçede kurutma sistemi kuruldu.

Yeni projeyle kiraz, erik, vişne, elma, cennet hurması ve armut gibi ekonomik değere sahip tarım ürünlerinin işlenebilmesi, paketlenebilmesi, kurutmaya uygun ürünlerin kurutulması ile tesiste işlenen ürünlerin yurtiçi ve yurtdışı pazarlara sunularak satışının yapılması ve bu sayede yerel kalkınmaya katkı sağlanması amaçlanıyor. Tarımsal ürünlerde hasat sonrası kayıpların azaltılması ve katma değerin artırılması amaçlanarak ürünler donduruluyor veya kurutuluyor.


KURUTMA SİSTEMİ KURULDU
Bu proje kapsamında Demirci Kaymakamlığı, Demirci Belediye Başkanlığı, Demirci Kadın Kooperatifi ve Demirci Ziraat Odası Başkanlığı ortaklığında, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOP) tarafından ihalesi gerçekleştirilen ve Tarım Bakanlığı tarafından finanse edilen 800 bin TL bütçeli  Freeze-Dry Kurutma sistemi ve Plazma Soğutucusu Demirci Tarım Ürünleri Merkezi’ne teslim edilerek 15 bin üretici için kullanıma hazır hale getirildi. Etkinliğe katılan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Meyve üretiminin yoğun yapıldığı İlimiz Demirci'de kurutma tesisinin bulunmayışı, tarım ürünlerinde kayba sebebiyet vermektedir. Projemizin temelini oluşturan ayakların başında gıda israfı gelmektedir. Talebi etkileyen bir diğer husus ise sağlık ve sağlıklı beslenme alanlarında ortaya çıkan yeniliklerdir" dedi.


DOĞAL ÜRÜNLERE İLGİ ARTIYOR
Tüketiciler her geçen gün hazır ve kimyevi gıdalar yerine doğal yollardan elde edilmiş ürünlere daha çok talep gösterdiğine işaret eden Öztürk, "Doğal ve organik yollarla kurutulmuş ürünler gittikçe daha çok talep görmekte ve pazar payını hızlı bir şekilde artırmaktadır. Bunun yanı sıra oteller, turizm merkezler, marketler ve perakende sektörü de kurutulmuş gıdalara daha fazla ağırlık vermektedirler. Kurutulmuş meyve ve sebzeler gıda ürünü olarak tüketildiği gibi aktarlarda da tedaviyi destekleme amacıyla da satılmaktadır. Bu durum da pazar payını etkileyen özelliklerden biridir.Bu proje sayesinde Demirci Tarım Ürünleri Merkezinde  kooperatifimizin ürettiği ürünler bir marka altında toplanacaktır” diye konuştu. Etkinlikte İl Müdürü Öztürk'e Demirci İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt ve Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya da eşlik etti.

HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!