Manisa
19 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67016.485$

Foçalı kadınlar Gema Vakfı'nın konuğu oldu

Foçalı kadınlar Gema Vakfı'nın konuğu oldu

Türk Kadınlar Birliği Foça Şube Başkanı Nur Gündüz ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Gema Vakfı Foça Temsilcisi Hülya Dinçel’inde yer aldığı 35 kişilik grup, Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (Gema) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya gelerek, Gema Vakfı’nın faaliyetleri ve yerel tohum üretimi konusunda ilgili bilgi sahibi oldu.

 

 

Yerel tohum merkezini ziyaret eden konuklar,  Gema Vakfı’nın faaliyetleri ve yerel tohum üretimi konusunda ilgili bilgi sahibi oldular. Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, ziyarette yaptığı değerlendirmede, "Gediz havzasında her geçen gün artarak devam eden kirliliğin 1990 yılından itibaren başladı. Murat ve Şaphane Dağları’ndan doğup, Foça ile Çamaltı Tuzlası arasından İzmir Körfezi’ne dökülen Gediz Nehri’nin 401 kilometrelik gizemli yolcuğu temiz başlıyor, kirli olarak devam ediyor. Kirlilik oranı artarak devam ediyor. Gediz Nehri artık bölgeye bereket değil zehir saçıyor. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakalım istiyoruz ama çözüm üretilmiyor” dedi.

 

MARMARA GÖLÜ TAMAMEN KURUDU

Bu süreçte Marmara Gölü'nün tamamen kuruduğuna işaret eden Kilimcigöldelioğlu, "Gördes Barajı’ndaki suyun yüzde 60’ı İzmir Büyükşehir Belediyesine içme suyu olarak verilmesi, yüzde 40’ı Marmara Gölüne verilmesi gerekiyor. Maalesef Gördes Barajı’ndan Marmara Gölü’ne hiç su gelmiyor. Kuruması ile birlikte Marmara Gölü kenarındaki Tekelioğlu hariç diğer köylerde yaşamını çiftçilik yaparak sürdüren çiftçiler tarafından tarım arazisine dönüştürüldü. Manisa Valiliği, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol gereği 2023 yılının başından itibaren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Burada en büyük sorumlu DSİ Genel Müdürlüğü ve İzmir DSİ 2.Bölge Müdürlüğüdür" diye konuştu.

 

YEREL TOHUMA DESTEK VERİLİYOR

Yerel Tohum üretimi ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kilimcigöldelioğlu, "Salihli’de, Gema Vakfı olarak yöre çiftçisinin GDO’lu ve hibrit tohumu ekimine son verip, yerel tohumlarla verimli üretim yaparak aile bütçelerine gelir sağlamaları için başlattığımız yerel tohum üretim çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Seralarımızda 100’ün üzerinde yerel tohumdan fide üretimi yaptık. Üretim aşamasında damla sulama sistemi ile sulama yaptık. Kesinlikle kimyasal içeren ilaç ve gübre kullanmadık. Deneme parsellerinde üretimi gerçekleştirilen her ürünün verim miktarını belirlemek için araştırma çalışmaları yaptık. İklim değişikliği ve kurak geçen sezonda yüksek verim aldık" şeklinde konuştu. CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!