Manisa
19 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67058.028$

Gema Vakfı’ndan uygulamalı kompost oluşumu etkinliği

Gema Vakfı’ndan uygulamalı kompost oluşumu etkinliği
Gediz havzası Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı, ”Sizlerde doğanın var olma mücadelesine katkıda bulunmak istiyorsanız, bizimle kompost yapmaya başlayın ”sloganı ile Siyah altın ya da doğal gübre olarak da adlandırılan kompost’un oluşumu ve ne işe yaradığını anlatmak üzere eğitimlerine başladı. İlk etkinlik yoğun ilgi gördü.

Gema Vakfı Şener Kilimcigöldelioglu Yerel Tohum merkezi,  İzmir’in Urla İlçesi Kuşçular Köyü’nde Obel Civata firmasının zetinlik zeytin ve Meyve ağaçlarının bulunduğu arazinin yantarafında yine bu firmaya ait 10 dönüm sera alanında yerel tohum üretimine başladı. Gema Vakfı İzmir Şubesi’ni oluşturan Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigoldelioglu yönetim kurulu üyeleri ile birlikte önceki gün ilk etkinliğini gerçekleştirdi.

Gema Vakfı Genel Merkez Yönetim Kurulu, Gema Vakfı İzmir Şube Yönetim kurulu ve Turgutlu Temsilciliği ile yerel tohum üretimine meraklı üreticilerin katılımı ile gerçekleştirilen eğitimde, Bilal Özdemir ve Gürkan yargın kompost oluşumu ile ilgili bilgiler verdi.

“Kompost Nedir, Ne İşe Yarar?”

    Gema Vakfı’nın planladığı ve yerinde uygulamalı olarak yapılan etkinlikte Siyah altın ya da doğal gübre olarak da adlandırılan kompost’un oluşumu ve Ne İşe Yaradığını anlatan Bilal Özdemir ve Gürkan yargın, ”Siyah altın ya da doğal gübre olarak da adlandırılan kompost, hayvansal ve bitkisel atıkların çürütülmesi ya da öğütülmesi sonucunda elde ediliyor. Kompost, doğrudan gübre yerine geçmiyor. Ancak kompostun içeriğinde toprağa verim kazandıran besin maddeleri bulunduğu için toprağın yapısal düzenini ve pH dengesini korumaya katkısı çok büyük. Kompost’a belirli eklemeler yapıldığında da oldukça kaliteli bir gübre elde etmek mümkün oluyor ”dediler.

“Kompost Atıklar Nelerdir?”

     Bilal Özdemir ve Gürkan yargın , ”Kompostlanabilen atıkları şu şekilde tanımlayabiliriz: Bir zamanlar canlı olan her şey! Ancak bu durumun bazı istisnaları da var elbette. Kompost yaparken temelde yeşil ve kahverengi renkte olmak üzere iki tür malzeme kullanılıyor. Yeşil yapraklı sebzeler, otlar, meyveler, çay posaları, yumurta kabukları ve kahve telveleri gibi taze ve ıslak atıklar, yeşil malzemeler grubunda değerlendiriliyor. Ağaç ve dal parçaları, kurumuş yapraklar ve otlar, kağıt karton parçaları ve kuruyemiş kabukları gibi kuru atıklar ise kahverengi malzemeler kategorisinde yer alıyor.                            

   Uygulamalı yaptığımız çalışmayı kısaca özetlemek gerekirse; Bunun için bir alan yaratmalıyız. Alt zemin şu geçirgen olmalı ve kireçlenme yapılmalıdır. Mümkünse kuzeye baksın. Doğrudan güneş görmesin. Nemli bir ortam gerekli veya yaratılmalıdır. Organizmaların yaşaması için nemli ortamın sürekliliğini korumalıyız. Bol miktarda hava alması gerekir.

    Aşırı sıcak ve soğuktan korumalıyız. Bir metre yüksekliğinde, alta konulacak karbon katmanı çalı çırpı ve karton derinliği 20 cm den fazla olmamalı. Yağmurdan korumalıyız. Yoksa solucanlar kaçar.

Alt kısmını mukavva ile döşenebilir. Naylon ve bantlardan temizlenmiş olmalıdır. En alt ve en üstte karbon içerikli maddeler olmalıdır. En alta hava alacak çalı çırpı konulacaktır.

Daha ķüçük bir alanda 10 cm alt zemin yeterli olacaktır. Ne kadar çok nemli tutarsanız, ara ara karıştırırsanız kompost oluşumunu hızlandırmış olursunuz ”dediler.

“Bu tür eğitim ve yönetim kurulu toplantılarımız her ay yapılacaktır”     

Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu,” Gema Vakfı olarak ilk önce İzmir Şubemizi kurduk ve ardından Urla İlçesi Kuşçular Köyü’nde Gema Vakfı Şener Kilimcigöldelioglu Yerel Tohum Merkezi’ni oluşturmak üzere çalışmalara başladık. Onur Kent Siteleri Obel Cıvata Zeytinliklerinde yer alan arazide Gema vakfı Tarım Uygulamaları alanını oluşturduk. Seralarımızı kurduk ve yerel tohum üretimine başladık. ‘Sizlerde doğanın var olma mücadelesine katkıda bulunmak istiyorsanız, bizimle kompost yapmaya başlayın’ sloganı ile Siyah altın ya da doğal gübre olarak da adlandırılan kompost’un oluşumu ve ne işe yaradığını anlatmak üzere eğitimlerimize başladık. Bu süreçte eğitimlerimiz ve toplantılarımız devam edecek. Kompost oluşumu eğitimi toplantımızı Gema Vakfı Genel Merkez Yönetim Kurulu, Gema Vakfı İzmir Şube Yönetim kurulu ve Turgutlu Temsilciliği ile yerel tohum üretimine meraklı üreticilerin katılımı ile gerçekleştirdik. Bilal Özdemir ve Gürkan yargın komposto oluşumu ile ilgili bilgileri uygulamalı olarak verdi. Urla Tarım ve orman İlçe Müdürlüğü, Sağlık İlçe Müdürlüğü ile işbirliği içersindeyiz. Geçtiğimiz günlerde Urla Atatürk ilk Okulu’nda öğretmen ve öğrencilerle fide eğitimi yaptık. Önümüzdeki süreçte Urla Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde, Tarım ve orman İlçe müdürlüğü ve Üniversitelerin ziraat Fakültelerinden destek alınarak Ekim ve Mayıs ayları arasında Organik tarım kurslar vereceğiz “dedi.

HABER MERKEZİ

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!