Manisa
27 April, 2024, Saturday
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62869.211$

Gördesli Makbule’nin şehadet hikayesi…

Gördesli Makbule’nin şehadet hikayesi…
Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü. Her metrekaresi şehit kanlarıyla sulanan Anadolu topraklarında, Mehmet Akif’in “Bedr’in aslanları ancak bu kadar şanlı idi!” diye övdüğü kahraman şehitlerden biri de Gördesli Makbule Hanım. Henüz 21 yaşında, evlendikten 2 ay sonra Demirci Akıncıları’na katılan ve şehadet şerbeti içen kadın kahramanlarımızdan biri olan Gördesli Makbule’nin yürek burkan hikayesi…

Şehadetinin 102. yıldönümünde rahmet ve minnetle anılan Gördesli Makbule’nin hayatı, Tohumluk Vakfı organizasyonu ve yazar Dr. Serra Menekay’ın muhteşem anlatımı görsel hale getirildi. Gördesli Makbule’nin hayatını daha önce romanlaştıran Menekay, yayınlanan videoda kahraman kadın şehidin hayatını anlatıyor.


KÜÇÜK YAŞTA SİLAH KULLANMAYI ÖĞRENDİ

Menekay’ın anlatımına göre, Gördesli Makbule henüz 3 yaşındayken en büyük ağabeyi savaşmak için Yemen’e gider ve bir daha dönmez. Makbule, babası Abdullah Bey’den ata binmeyi, silah kullanmayı öğrenir. 1914’te Birinci Dünya Savaşı başlar. Lakabı Asker Makbule’dir. Savaş sonrası işgalle birlikte direniş de başlar. Çerkez Ethem 5 bin kişi toplar direniş için. Sonra Yunanlılara destek olunca destekçilerinin büyük bölümü Çerkez Ethem’ten uzaklaşır. Gördesli Makbule, direniş faaliyetlerinde Usturumcalı Halil Efe ile tanışır. 1921 yılında nişanlanırlar. Halil Efe’yi milli mücadeleye katılmaya Makbule ikna eder. Demirci’de evlenirler. Kaymakam İbrahim Ethem Bey bekardır, kendi evini onlara verir.


HENÜZ 2 AYLIK EVLİYKEN CEPHEYE GİTTİ

Gördesli Makbule, düşmanın Demirci’yi işgal edeceği haber alınınca, 2 aylık evliyken dağlara çıkar. Akıncı olduğunda ellerindeki kınaları bile henüz solmamıştır. Baskın ve pusularda üstün başarı sağlar. Düşmanla mücadele ederken çok büyük sıkıntılara maruz kalırlar. Bir gün Yunanlılar ani baskın yapar, Makbule kalpağını takmaya bile vakit bulamaz. Her yanını sararlar, tek başınadır. Etrafındaki düşmanları bir bir vurur, indirir ama düşman çok kalabalıktır. Tüfeği tutukluk yapınca kamasıyla saldırır. Uzaktan gelen bir kurşunla alnından vurularak şehit olur. Kızıl kınaları yerde açık duran avuçlarındadır. Halil Efe de yemin eder şehit olmaya. Halil Efe de 2 ay sonra şehadete yürür. Mezarlarının yeri yıllar sonra bulunabilir.  

Gördesli Makbule ile ilgili merak ettiğiniz her şey için https://www.youtube.com/watch?v=JR-5vzBnD8Q tıklayıp izleyebilirsiniz. 

HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!