Manisa
16 June, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.78
  • EURO
    35.16
  • ALTIN
    2457.9
  • BIST
    10471.32
  • BTC
    65738.27$

HAK-İŞ ’den Bakan Işıkhan’a ziyaret

HAK-İŞ ’den Bakan Işıkhan’a ziyaret

Hak-İş ve Hizmet İş Manisa 1 No’lu Şube başkan yardımcısı Özlem Akın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan'ı Hak-İş ve Hizmet-İş heyetiyle birlikte ziyaret etti. Ziyarette ev işçilerinin sorunlarını ve talepleri iletildi.

Bakan Işıkhan’na yapılan ziyaret esnasında HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, Dr. Öğretim. Üyesi Cavit Demiral, Hizmet-iş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Hatice Ayhan, Toplu İş Sözleşmesi Uzmanı Dr. Sefa Karagöz, Hukuk Müşaviri Av. Osman Sarı, Hatay Şube Kadın Komitesi Başkanı Sevda Temel katıldı. 

Hizmet İş Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkan Yardımcısı Özlem  Akın yapmış olduğu açıklamada, “ Hak-İŞ ve Hizmet-İŞ heyetiyle birlikte, HAK-İŞ'in kadın istihdamına yönelik çalışmalarını ve örgütlenme çabalarını Bakan Işıkhan'a anlattıklarını belirterek, Kadınların iş gücüne katılımının önündeki engellerin kaldırılması, çalışma hayatında ayrımcılığın önlenmesi ve ILO'nun C189 No'lu sözleşmesinin kabul edilmesinin önemi üzerinde durulduğunu söyledi.  Akın “Hükümet tarafından kadın istihdamını artırmaya yönelik yapılan düzenlemeleri olumlu bulduğumuzu ve bu düzenlemelerin geliştirilmesi için işbirliğine hazır olduğumuzu belirttik.” diye konuştu.

Ev işçilerinin sorunlarını ve taleplerini içeren detaylı raporu Sayın Işıkhan’a sunduklarını belirten Akın, Özellikle ev işçilerinin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamı dışında tutulması, Borçlar Kanunu'nda yeterli düzenlemelerin olmaması, kayıt dışı çalışmalarının yaygın olması ve sendikalaşma özgürlüklerinin kısıtlı olması gibi temel sorunlara dikkat çektiklerini belirtti. 

Akın, “Bu sorunların çözümü için önerilerimizi de paylaştık. Ev işçilerinin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına alınması, kayıt dışı çalışmanın denetim ve kontrol mekanizmaları ile önlenmesi, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden faydalanmaları için 6331 sayılı kanun kapsamına alınmaları ve sendikalaşmanın önündeki yasal engellerin kaldırılması gibi adımların atılması gerektiğini belirttik. Bu ziyaretin, ev işçilerinin haklarının korunması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına önemli bir adım olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.


IŞIKHAN, “EV İŞÇİLERİNİN GÜVENCELİ VE KAYITLI İSTİHDAMDA YER ALMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPILMALI”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışma hayatı başta olmak üzere, kadınların kayıtlı istihdama kazandırılmaları konularının özellikle son 21 yıldır üzerinde hassasiyetle durulan ve bu alanda özel politika geliştirilen alanlardan olduğunu belirterek, “Kayıtlı istihdam hepimiz için çok önemli. Kadınların işgücüne katılımı da hem işgücü piyasasının genişlemesine ve üretkenliğin artmasına yardımcı olacak hem de sosyal güvenlik sistemimizin daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu noktada hedefimiz; bu alanla ilgili daha fazla politika geliştirmektir" diye konuştu. Işıkhan, kadın İstihdamının öneminden bahsederek, ev işçilerinin güvenceli ve kayıtlı istihdamda yer alması için Bakanlık koordinasyonunda Mesleki Yeterlilik Kurumu, İş Teftiş Kurulu, Sosyal Güvenlik Kurulu ve Sendikaların bir araya gelerek çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Işıkhan, ev işçilerinin hakları ile beraber işveren haklarının da korunması konusuna dikkat çekerken, kayıtlı istihdama katkı sağlayacak bir çalışma olacağını vurguladı. Ziyaret, engelli kızların yaptığı kucağında çocuğunu sırtında dünyayı taşıyan kadını temsil eden "Ana Kucağı" isimli tablo hediyesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!