Manisa
19 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67111.184$

İlçede “Çed Gerekli Değildir” kararının iptali için keşif yapıldı

İlçede “Çed Gerekli Değildir” kararının iptali için keşif yapıldı

Enerji sanayii. Tarafından Salihli’nin Yılmaz, Keli, Atatürk, Çavlu, Beşeylül, Hasalan, Süleymaniye ve Pazarköy Mahallelerinde açması planlanan 17 JES kuyusuyla ilgili olarak Çevre Derneği ve sekiz tarla sahibi tarafından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğünün “Çed Gerekli Değildir” kararının iptali için Manisa 2.Bölge İdare Mahkemesi’ne açtığı dava kapsamında

Önceki gün bilirkişi heyeti tarafından keşif gerçekleştirildi.

Salihli Çevre Derneği Başkanı Hakkı Uysal konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ” Enerji Şirketi tarafından Yılmaz, Keli, Atatürk, Çavlu, Beşeylül, Hasalan, Süleymaniye ve Pazarköy Mahallelerinde açılması planlanan 17 JES kuyusuyla ilgili Avukatımız Yıldıray Çıvgın, derneğimiz ve sekiz tarla sahibi adına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğünün’ Çed Gerekli Değildir’ kararının iptali için karşı iptal davası açtı. Manisa 2.Bölge İdare Mahkemesi’ne açılan dava kapsamında Önceki gün bilirkişi heyeti tarafından keşif gerçekleştirildi. Salihli Çevre Derneği olarak bugüne kadar verdiğimiz mücadele sonucunda, farkımız olmadan belediyenin jeotermal alanlarını kiralaması dışında hiçbir kuyu açılmadı. Temiz hava, temiz su, temiz toprak ve sağlıklı yaşam hakkımızı savunuyoruz. Savunmaya da devam edeceğiz ”dedi.

“Salihli’de JES Israrı Devam Ediyor”

      Dava Avukatı Yıldıray Çıvgın konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,” Salihli’de JES Israrı Devam Ediyor. Daha önce idare mahkemeleri birçok kez köylüler lehine karar vermiş olmasına rağmen; ENERJİ şirketi Salihli Ovasında jeotermal elektrik santrali kuyuları açmaya devam etmek istiyor. JES’lerin bu ova için ne kadar zararlı olduğu, daha önce açılan davalarda alınan bilirkişi raporlarıyla birçok kez kanıtlandı. Özellikle açılan kuyuların yer altından çıkardığı ağır metaller toprağı kurutmaktadır. Salihli Ovası da birinci sınıf marjinal tarım arazisi sınıfında olup, tarım için dünyanın en verimli ovalarından biridir.

    Son olarak yine ENERJİ şirketi tarafından Salihli’nin çeşitli köylerinde 17 adet JES kuyusu açılması için ÇED Başvurusu yapılmış ve Manisa Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilerek çevresel etki değerlendirmesi yapılmamıştır. Salihli Çevre Derneği ve 8 vatandaş, bu karara karşı Manisa 2. İdare Mahkemesinde iptal davası açmıştır. Bu iptal davasında, bilirkişi heyeti tarafından keşif gerçekleştirildi ”dedi.

“ÇED Raporunda bulunmayan iki farklı yerde çoktan jes kuyusu çalışması başlamış”

     Dava Avukatı Yıldıray Çıvgın ,”ENERJİ şirketinin Salihli’de açmak istediği 17 adet JES kuyusu için Valilik tarafından verilen ÇED Gerekli Değildir kararına karşı vatandaşlarca ve Salihli Çevre Derneğince açılan iptal davasında mahkeme heyeti ve bilirkişilerce keşif yapıldı.

Yapılan keşif sırasında, raporda bulunan iki kuyunun yerinin değiştirildiği, bu yer değişikliğinin ÇED raporunda ve mahkemeye sunulan belgeler arasında bulunmadığı ve ayrıca değişikliğe ilişkin resmi makamlarca herhangi bir ilanın yapılmadığı tespit edildi. Hakkında ÇED sürecine ilişkin herhangi bir karar bulunan bu iki noktada ENERJİ şirketi tarafından JES kuyusu çalışmalarının başladığı, kuyuların açıldığı da tespit edildi ”dedi.

 “Bu duruma ilişkin gerekli tüm yasal yollara başvuracağız”

Dava Avukatı Yıldıray Çıvgın ,”Keşfe gittiğimizde, davamıza konu edilen Rapor’da hiçbir şekilde bulunan iki yerde yeni kuyu çalışması yapıldığını öğrendik. Bu iki yeni yer için hiçbir şekilde ilan yapılmadığı gibi mahkeme heyeti de keşiften önce bu yerler hakkında bilgilendirilmemiş. Üstelik ÇED raporuna konu edilen yerlerde kuyu çalışmalarına başlanmamışken, mahkemeye ve vatandaşlara bildirilmeyen yeni iki yerde kuyu çalışmaları çoktan başlamış. Bunun nasıl yapıldığını sorduğumuzda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden olur alarak yaptıklarını bildirdiler. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Bu şekilde hem halkın dava açma hakkını fiilen engelledikleri gibi, doğaya zararı bulunan faaliyetlerinin mahkemece denetimini de engellemektedirler. Bu, bölge halkını ve mahkemeyi yok saymaktadır. Bu duruma ilişkin gerekli tüm yasal yollara başvuracağız. Davamızı ve Salihli’nin güzide doğasını korumak için mücadeleye devam edeceğiz ”dedi.

HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!