Manisa
14 May, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2437.5
  • BIST
    10183.32
  • BTC
    61690.4$

Manisa çiftçisi 5 kat fazla kazanacak!

Manisa çiftçisi 5 kat fazla kazanacak!
Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Manisa’da geliştirilen yeni projelerle birlikte çiftçinin 5 kat fazla kazanabilmesinin önü açılıyor. Peki Manisa çiftçisi her yıl 5 kata kadar nasıl kazanacak?

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde yayılan seracılık ve topraksız tarım tekniklerine Manisa genelinde bulunan jeotermal enerjinin de eklenmesiyle birlikte maliyetler en aza indirilirken, ürün rekolte ve kalitesi en üst düzeye çıkıyor. Manisa’da halen Salihli, Alaşehir ve Kula başta olmak üzere bir çok ilçede jeotermal ısının kullanıldığı binlerce dekarlık dev seralara kurulmaya başlandı. Bu konuda il genelinde organize sera bölgelerinin kurulması da planlanıyor.

MANİSALI ÇİFTÇİNİN KADERİ DEĞİŞECEK

Manisa Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Metin ÖZTÜRK, “Örtü Altı Seracılık” yetiştiriciliğinin Manisa’da giderek yaygınlaştığını belirtti. Öztürk, “İklime bağlı kalmadan, kısmen ya da tamamen kontrollü olarak üretime imkan sağlayan Örtü Altı Seracılık yetiştiriciliği Manisa’da giderek yaygınlaşmaktadır. Örtü Altı Seracılık yetiştiriciliğinde en önemli gider kaleminin ısıtma masrafları oluşturduğundan dolayı jeotermal enerji kaynakları ön plana çıkmaktadır. Jeotermal enerji ile ısıtılan sera varlığı bakımından İzmir İli, yaklaşık 820 dekar alan ve %19’luk payla ilk sırada yer alırken, İzmir’i 756 dekar alan ve %17,7’lik payla Manisa ve 720 dekar alan ve %16,8’lik payla Afyonkarahisar İli takip etmektedir.”

YILIN 12 AYI MEYVE VE SEBRE İHRACATI MÜMKÜN

İl Tarım Müdürü Öztürk, Manisa da Jeotermal Enerji kaynaklarıyla ısınan Örtü Altı Seracılık üretim yöntemi ile muzun dışında domates, hıyar, biber, çilek, marul, fide ve fidan gibi ürünlerinde yetiştirildiğine dikkati çekerek, ”Yetiştirilen ürünlerin bir kısmının ihraç ediliyor. Geriye kalan kısmı ise yurt içinde değerlendirilmektedir. 2018 yılı ilk altı ayı verilerimize göre ihracatımızın büyük bir çoğunluğu Rusya ve Ukrayna’ya gerçekleştirilmiştir. Rusya’ya 2.092 ton, Ukrayna’ya ise 139 ton olmak üzere toplam 2.231 ton ihracat gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

ALAŞEHİR’E TEKNOLOJİK SERA BÖLGESİ

Tarım ve sanayinin göz ardı edilmeden, ülke kaynaklarının çevre duyarlılığı ile en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Metin Öztürk, Zafer Kalkınma Ajansı desteğiyle “Alaşehir Teknolojik Sera Bölgesi” fizibilite çalışmalarının devam etmekte olduğunu, bundan sonraki süreçte de İl Müdürlüğü olarak üreticilere Örtü Altı Seracılık ile ilgili eğitim, yayım ve teknik desteklerin verilmeye devam edileceğini, hedeflerinin jeotermal sera varlığında Türkiye birincisi olmak olduğunu söyleyerek açıklamalarına son verdi.

MİNE BADAN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!