Manisa
19 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67143.018$

Manisa İklime ve Afete Dayanıklı Şehirler Projesinde yer aldı

Manisa İklime ve Afete Dayanıklı Şehirler Projesinde yer aldı

Manisa, İklime ve Afete Dayanıklı Şehirler Projesinde yer alan 5 ilden biri oldu. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Daire Başkanı Banu Behram, yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımızla el ele vererek kentleri afete karşı dirençli hale getirmek bizim en önemli vazifemizdir. Bu kapsamda Manisa’nın da içinde bulunduğu 5 ilimizde bu projemizi en kısa sürede hayata getirmeyi amaçlıyoruz. Dünya Bankası kredisi aracılığıyla yürütülecek projemiz kapsamında 5 ilde risk yapıları deprem ve iklim değişikliğine karşı dayanıklı yapılara dönüştürmek hedefimiz” dedi. 


Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı ile Dünya Bankası arasında İklime ve Afete Dayanıklı Şehirler Projesi protokolü imzalandı. Proje kapsamında Manisa, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş ve Tekirdağ illeri seçildi. Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından proje tanıtım toplantısı düzenlendi. Yunusemre Millet Çarşısında gerçekleşen toplantıya Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Melih Melik Kara, paydaşlar katıldı. Projenin toplam kredi tutarı 330 milyon 500 Euro’dur. Tanıtım toplantısında dezavantajlı ve kırılgan grupların belirlenmesi için proje paydaşları ile bilgi alışverişi yapılması planlandı.   
KENTSEL DÖNÜŞÜM ERTELENMEDEN ELE ALINMALI 
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Daire Başkanı Banu Behram Kuran proje hakkında bilgiler verdi. Projenin, İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'da uygulanacağını aktaran Kuran, projeyle 5 ildeki riskli binaların hak sahiplerine dayanıklı konutlar için uygun maliyetli finansmana erişimin sağlanması, sismik ve iklime dayanıklı kentsel altyapı ve hizmetlere erişimin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.  6 Şubatta ülkemizde meydana gelen depremde vefat edenlere rahmet diledi, yaralılara geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Banu Behram Kuran, “Son dönemde deprem felaketleri göstermiştir ki kentsel dönüşüm ertelenmeden ele alınması gereken en önemli ve en acil konudur.   Vatandaşlarımızla el ele vererek kentleri afete karşı dirençli hale getirmek bizim en önemli vazifemizdir. Bu kapsamda Manisa’nın da içinde bulunduğu 5 ilimizde bu projemizi en kısa sürede hayata getirmeyi amaçlıyoruz. Dünya Bankası kredisi aracılığıyla yürütülecek projemiz kapsamında 5 ilde risk yapıları deprem ve iklim değişikliğine karşı dayanıklı yapılara dönüştürmek hedefimiz. Hem riskli yapıların dönüşümünü hem de kentlerimizin sağlıklı ve güvenilir, yaşanabilir çevrelerin oluşmasını sağlayacağız. Çeşitli kriterlerle seçilen proje illerinde yaklaşık 10 bin konutlu bir kentsel dönüşüm gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz” dedi. 
KENTSEL ALTYAPI VE HİZMETLERE ERİŞİMİ ARTIRMAK HEDEFLENİYOR
Dünya Bankası finansmanı aracılığıyla yürütülmesi planlanan İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler projesi ile Proje kapsamında belirlenen İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ illerinde yer alan riskli binaların hak sahiplerine dayanıklı konutlar için uygun maliyetli finansmana erişimin sağlanması, sismik ve iklime dayanıklı kentsel altyapı ve hizmetlere erişimi artırmak hedefleniyor.  Proje kapsamında; iklim değişikliğine, dayanıklı konutlara erişilebilirliğe, çeşitli risklere ve sürdürülebilirliğe yönelik unsurları içerecek şekilde kentsel dirençliliği artırmaya yönelik daha geniş, daha kapsamlı ve bütüncül bir çerçeve benimsendi. Proje; Kentsel dirençlilik için koşulları sağlamak amacıyla kurumsal güçlendirme (Bileşen 1), Yenilikçi Dayanıklı Konut Finansmanı (Bileşen 2), Kentsel Dirençlilikte Belediye/Kamu Altyapı Yatırımları (Bileşen 3), Proje Yönetimi (Bileşen 4) ve Beklenmedik Acil Durum Müdahale Bileşeni (Bileşen 5) olmak üzere 5 bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenlerden Bileşen 3’ün uygulayıcı kurumu İLBANK’tır. Dünya Bankası yetkililerince 27 Eylül 2022’de onaylanan proje kapsamındaki Bakanlığımız uygulamaları için ayrılan kredi tutarı 330.5 milyon EUR olup Hazine ve Maliye Bakanlığı kredi anlaşmasını 30 Aralık 2022'de imzalandı.
32 BİN RİSKLİ KONUT BİNA 
Projede yaklaşık 32 bin kişi riskli konut binalarının yeniden inşası veya güçlendirilmesi için sağlanan kredilerden yararlanacaktır. Proje, deprem ve iklim tehlikelerine karşı kırılganlığı oldukça yüksek olan İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa ve Tekirdağ illerinin kentsel alanları üzerinde odaklanacaktır. Bu iller aynı zamanda ülkenin 85 milyonluk nüfusunun kayda değer kısmının yaşadığı ve ülkenin ekonomik faaliyetinin büyük kısmının yoğunlaştığı en büyük kentsel alanlarını içeriyor. 
PROJENİN AMACI: 
Yalnızca afet riski altındaki alanlarının güvenli yapı ve alanlara dönüştürülmesi değil bu alanlar dışındaki riskli yapılarında dönüşümünü sağlayarak; sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir çevreler oluşturulması, Kentsel dönüşüm uygulamaları yapılırken dünyaya zarar vermeden ve sahip olduğumuz kaynakların kısıtlı olduğu bilinci ile şehirleşme faaliyetlerini “sürdürülebilir” bir biçimde hayata geçirilmesi, Riskli yapıların etkili ve etkin dönüşümünde ihtiyaç duyulan yeniden inşa maliyetlerinin karşılanmasında yüz yüze gelinen temel zorlukların ortadan kaldırılması, Çeşitli kriterlerle seçilen proje illerimiz İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş, Tekirdağ’da olası bir depreme ve iklim tehlikelerine karşı gerçekleştirilecek ve 10.000 konutu kapsaması beklenen kentsel dönüşümü, ülkemize ve dünyaya örnek teşkil etmesinin sağlanması. Kentsel dönüşümde, daha geniş bir tabana finansman erişimi sağlayarak (kırılgan gruplar gözetilerek), afetlere dayanıklı ve iklim değişikliğine dirençli bir yaşam alanı oluşturmak için vatandaşımıza her türlü desteğin verilmesi.  CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!