Manisa
19 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66798.034$

Manisalı Çiftçi Mısırdan Vazgeçiyor

Manisalı Çiftçi Mısırdan Vazgeçiyor
Manisalı çiftçi mısırdan vazgeçiyor. Manisa'nın önemli tarım ürünlerinden biri olan mısır, bu yıl verilen 6 TL'lik taban fiyat nedeniyle para etmedi. Maliyetleri karşılayamayan Manisalı mısır üreticileri, 3 kat fazla kazandıran sanayi tipi salçalık domates üretimine yöneliyor. Gelecek yıl mısır üretiminin ciddi şekilde düşeceği belirtiliyor.

Manisa'nın önemli tarım ürünlerinden biri olan mısır, bu yıl verilen 6 TL'lik taban fiyat nedeniyle para etmedi. Maliyetleri karşılayamayan Manisalı mısır üreticileri, 3 kat fazla kazandıran sanayi tipi salçalık domates üretimine yöneliyor. Gelecek yıl mısır üretiminin ciddi şekilde düşeceği belirtiliyor.

Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Manisa'da, üzüm ve zeytinin ardından en önemli tarım ürünlerinden biri olan mısır, bu yıl verilen 6 TL'lik taban fiyat nedeniyle hayal kırıklığı yaşattı. Mısır eken binlerce çiftçi, gelecek yıl farklı ürünler yetiştirmeyi planlıyor. Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı emin Özarı, salçalık domates üretiminin mısıra alternatif olabileceğini belirtirken, mısırın dekar başına yaklaşık 8 bin TL kazandırırken, salçalık domatesin 24 bin TL civarında kazandırdığına işaret etti. Özarı'nın çiftçiler arasında yaptığı ankette, katılımcıların yüzde 62'si domatesin mısıra alternatif olabileceğini belirtti. 


MISIR YERALTI SULARINI BİTİRİYOR
Manisalı çiftçiler mısır üretiminden istedikleri kazancı elde edemezken, bu ürünün bir başka dezavantajı çok fazla suya ihtiyaç duyması. Harun Taş adlı çiftçi, "Mısır, yeraltı su seviyesini ciddi anlamda tehdit eden bir tarım ürünü. Aynı tarlada her yıl mısır ekimi yapmak, geri dönüşü olmayan sorunları beraberinde getirir" uyarısında bulundu. Yunus Emre Kolcu adlı çiftçi ise "Planlı ekim şart. Mısıra hayır çünkü su kaynaklarımız tükeniyor. Kola firmaları mısırını başkasından alsın. Su kaynaklarımız bitti. Mısır ovamıza uygun değil" dedi.


SALÇALIK DOMATES ÜRETİMİ YAPILABİLİR
Bir başka çiftçi Mitat Basın ise mısır yerine salçalık domates üretimine geçilebileceğini belirtirken, "Sanayi tipi salçalık domates üretimi yapılabilir. Arazilerimiz yıllardır domates yüzü görmedi. Yeterki sağlam alıcı, sağlam sözleşme ve güvenceleri olsun. Ayrıca makina ile hasat konusunda şimdiden gerekli girişimler yapılsın. Bu konuda öncelikle üreticilere gerekli bilgilendirilme yapılmalı ve sanayi tipi domates ekecekler tespit edilip sözleşmeler yapılmalı. Hasat yapacak makina sahipleri ile gerekli anlaşmalar da şimdiden yapılsın" diye konuştu.

MİDE BADAN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!