Manisa
18 May, 2024, Saturday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66820.294$

Türkiye’nin en büyük camileri


Türkiye’nin en büyük camileri
Yaklaşık 90 bin caminin bulunduğu Türkiye’de neredeyse her gün birbirinden güzel ve büyük camiler ibadete açılıyor. Peki Türkiye’nin en büyük camisi hangisi?

 

Yaklaşık 90 bin caminin bulunduğu Türkiye’de neredeyse her gün birbirinden güzel ve büyük camiler ibadete açılıyor. Peki Türkiye’nin en büyük camisi hangisi?

Gelişen teknolojiyle birlikte her gün daha da güzel ve büyük camilerin yapıldığı Türkiye’de, en büyük cami geçtiğimiz yıllarda İstanbul’un en hakim tepelerinden birine inşa edilen Çamlıca Cami. Ancak Çamlıca Cami’ye yakın büyüklükte ve ihtişamda olan Anadolu’nun çeşitli kentlerinde de birçok cami bulunuyor. İşte büyüklük sıralamasına göre camiler:

 

ÇAMLICA CAMİİ- İSTANBUL

2019 yılında yapımı tamamlanan 63 bin kişilik Çamlıca Camii, 6 adet minareden oluşuyor. Dünyanın en büyük camilerinin arasına girmeyi başaran cami, ülkemizin en büyük camisidir. Eskiden İstanbul Çamlıca Tepesi’nde bulunan TV ve radyo antenlerinin oluşturduğu kötü görüntü ortadan kaldırılarak yerine inşa edilen camiinin kubbesinin 34 metrelik çapı İstanbul’u simgelemektedir. 72 milleti sembolize eden iç yüksekliği 72 metre yüksekliğindedir. Kubbe iç kısmına yazılan Allah’ın 16 ismi ise 16 Türk devletine hitaben yazılmıştır.

 

ŞAHİNBEY MİLLET CAMİİ- GAZİANTEP

Türkiye'nin 2. büyük camisi olan Şahinbey Millet Camisi, Gaziantep'te açıldı. Camide bahçe alanıyla birlikte 34 bin kişi ibadet edebilecek. 6 minareli caminin 4 minaresi 107,1 metre yüksekliğinde, diğer iki minare ise 91 metre yüksekliğinde inşa edildi.

 

SABANCI MERKEZ CAMİİ- ADANA

Adana’nın Reşatbey semti içerisinde Merkez Parkı ve Seyhan Nehri’nin kıyısında bulunmaktadır. 1998 yılında hizmete açılan cami, 28.500 kişilik kapasitesi ile Orta Doğu’nun en büyük camilerinden biri olarak kabul edilir. 99 metre yüksekliğindeki 6 adet minaresi ile Adana’nın hemen her yerinden gözükerek şehrin sembolü haline gelmiştir.

 

KOCATEPE CAMİİ - ANKARA

Ankara’nın Kocatepe semtinde bulunan camiinin yapımına 1967 yılında başlanılmıştır. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 20 yıl sonra 1987 yılında tamamlanmıştır. Kocatepe Camii’nin kapasitesi 24 bin kişiliktir. Kocatepe Camii’nin 88 metre uzunluğunda 4 adet minaresi bulunmaktadır.

 

SELİMİYE CAMİİ - EDİRNE

Osmanlı Devleti döneminin başkenti olan Edirne’de bulunan cami, Sultan II. Selim’in ölümü ardından 1575 yılında ibadete açılmıştır. Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve ustalık eserim dediği caminin mimari özelliklerinde sırlar günümüzde hala çözülememiştir.

 

SÜLEYMANİYE CAMİİ - İSTANBUL

İstanbul’da bulunan Türkiye’nin en büyük dördüncü camisi Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1557 yılında Osmanlı’nın ünlü mimarı Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak adlandırılan 20 bin kişilik Süleymaniye Camii, 4 adet minareden oluşmaktadır.

 

ULU CAMİİ - BURSA

Bursa ulu camii, 1. Bayezid tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. 55 metre genişliğinde 69 metre uzunluğunda dikdörtgen bir yapıdır. Caminin ortasında bulunan kubbenin ise üzeri açıktır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!