Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2401.0
  • BIST
    10322.64
  • BTC
    62529.31$

Yüksek kiralar kepenk indirtiyor!

Yüksek kiralar kepenk indirtiyor!
Türkiye’de fahiş oranlarda yükselen kira fiyatları vatandaşı da esnafı da zorluyor.

Türkiye’de fahiş oranlarda yükselen kira fiyatları vatandaşı da esnafı da zorluyor. Manisa’da bir esnaf kira artışından dolayı kepenk kapatma kararı alarak dükkanının camına “Kapatıyoruz, fahiş kira fiyatı artırımından dolayı maliyetine satışlar” yazılı bir pankart astı.

Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle uzun süre sıkıntı yaşayan esnaf, şimdi de yüksek enflasyonun sonucu olarak girdi fiyatlarının artması ve yüksek kiralarla mücadele etmeye çalışıyor. Ancak bunca sorunun üstesinden gelemeyip kepenk indirmek zorunda kalan esnaf da var. Manisa’da yıllardır endüstriyel temizlik işi yapan bir esnaf, fahiş şekilde artan kira miktarı nedeniyle dükkanını kapattı. Çaresiz esnaf, dükkan camına astığı “Kapatıyoruz. Fahiş kira fiyatı artırımında dolayı maliyetine satışlar” diyerek iflasını ilan etti.

‘ZARARINA ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ’

Esnaflar, yaşadıkları sıkıntıları kendileriyle buluşan siyasetçilere de sık sık dile getiriyor. Demirci’de esnaflık yapan Yılmaz Yörük, dükkanı ziyaret eren CHP İl Başkanı Semih Balaban ve beraberindekilere artan maliyet giderlerini satışlarına yansımadıklarını, bu nedenle zararına çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı. Yörük, “Gelen zamları uygulamış olsam işyerime kimse gelmeyecek. 10 liraya tost satarken para kazanıyordum. Şimdi 25 liraya satıyorum ama kazanamıyorum. Durum kötü. Daha ne kadar dayanabiliriz bilmiyorum” dedi.

‘BAĞ-KUR BORCUNU ÖDEYEMİYORUZ’

Kafe işletmecisi Yörük yaşadığı sıkıntıyı şu ifadelerle dile getirdi: “İşçi çalıştıramıyorum. Ailemle çalışıyoruz. Çünkü Bağ-Kur’umuzu bile ödemiyoruz. Ödeme ihtimalim yok. Artık elektrik faturaları kirayı geçmiş durumda. Eskiden kiraya zammı düşünürdük, şimdi elektriğe ne kadar zam yapacaklar diye düşünüyoruz. Esnaf artık devletin üvey çocuğu haline geldi. Herkese zam yaparken bize bir şey yok. Bizim yüzümüze bakan artık kimse yok.  İlçemizde alışverişin çoğunluğunu öğrenciler yapıyor. Artık öğrenci de para yok. Tostu benden içinde sadece domatesle istiyor.  Kimi öğrenci ise boş ekmek istiyor, çeşmeden su istiyor. Bir tane menemeni iki kişi yiyor. Ne durumlara geldik.”

BALABAN: ESNAF BİTMİŞ DURUMDA

Gerçekleştirilen ziyaretlerin ardından kısa bir açıklamada bulunan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, ziyaretlerde çaldıkları her kapıdan mevcut Türkiye’ye olumlu bakan bir kişi göremediklerini dile getirdi.  Asgari ücretlisinden emeklisine, esnafından vatandaşına, emeklisine kadar toplum her kesiminin derin bir isyanın eşiğinde olduğunu ifade eden CHP’li Balaban açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Artık sözün bittiği yerdeyiz. Hangi kapıyı çalsak, kimin omzuna elimize koysak, kime ‘İşler nasıl’ diye sorsak herkes derin bir isyanın eşiğinde. Çiftçisi, emeklisi, asgari ücretlisi, esnafı kimse kazanamıyor. Saraylarda oturanlar bir kez olsun halkını içine insin bu isyanı dinlesin. Sahalara çalışma yaptıklarını, halkın içine indiklerini ifade eden iktidar temsilcilerine soruyorum? Siz hangi halkın içine iniyorsunuz, hangi esnafın isyanının, hangi vatandaşın derdini dinliyorsunuz? Sizin ziyaret ettiğiniz halkla, bizim ziyaret ettiğimiz halk farklı mı? Toplum artık olumsuzlukların yaşandığı bu düzeni değiştirmek için sandığı sabırsızlıkla bekliyor. Halkımızla birlikte bu düzeni değiştireceğiz. Esnafın, çiftçinin, emekçinin, vatandaşın egemen olduğu bir düzeni hep birlikte kuracağız.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!