Manisa
18 May, 2024, Saturday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67033.628$

Zeytin ağacı kesenlere ceza yağdı

Zeytin ağacı kesenlere ceza yağdı
         Dünyanın en uzun süre yaşayan ağaç türlerinden olan zeytin ağacının kesimi, Türkiye'de ilgili kanunlara göre yasak.

         Dünyanın en uzun süre yaşayan ağaç türlerinden olan zeytin ağacının kesimi, Türkiye'de ilgili kanunlara göre yasak. Tarım ve Orman Bakın Vahit Kirişçi, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in soru önergesine verdiği cevapta 2018 yılından bu yana ülke genelinde izinsiz zeytin ağacı kesimi ve sökümü yapanlara toplam 6 milyon 321 bin TL idari para cezası verildiğini açıkladı.

         Dünyanın önemli zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden olan Türkiye, bir kısmı binlerce yıldır yaşayan yaklaşık 200 milyon adet zeytin ağacına ev sahipliği yapıyor. Kısa süre önce yayınlanan bir yönetmelikle zeytinliklere maden sahası kurulmasına olanak sağlanması büyük tepki çekmiş, yapılan başvuruları değerlendiren Danıştay yönetmeliğin yürütmesini durdurmuştu. Ancak Türkiye'de her yıl kanunlara aykırı olarak binlerce zeytin ağacı kesiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, yapılan denetimler doğrultusunda izinsiz zeytin ağacı kesimi ve sökümü yapanlar için para cezası uyguluyor.

ZEYTİN AĞACI KESMEK KANUNEN YASAK

CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel'in izinsiz zeytin ağacı kesimi ve sökümüne ilişkin soru önergesini cevaplayan Tarım ve Orman Bakın Vahit Kirişçi, bu durumun kanunen yasak olduğunu hatırlatarak, "İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına idari para cezası ödemektedir. Bu hüküm çerçevesinde iş ve işlemler yürütülmektedir. 2018 yılından itibaren izinsiz kesilen ve sökülen zeytin ağaçları nedeniyle verilen idari para cezası miktarı 6 milyon 321 bin 700 TL olarak gerçekleşmiştir" dedi.

DENETİMLERİ TARIM BAKANLIĞI YAPIYOR

3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun 20'nci Maddesinde "Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sabalarının imar hudutları kapsamı içine alınması hâlinde altyapı ve sosyal tesisler hâbil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının yüzde 10'unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçların sökülmesi bakanlığın fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir" hükmüne işaret eden Bakan Kirişçi, bu hüküm doğrultusunda gerekli denetimleri sürdürdüklerini ve aykırı davrananlara yönelik cezai işlemlerin uygulandığını belirtti.

HENÜZ MADENCİLİĞE AÇILAN ZEYTİNLİK YOK

Bakan Kirişçi, Özel'in bir başka soru önergesine verdiği cevapta ise zeytinliklerin maden sahalarına dönüşmesine olanak sağlayan yönetmelik sonrasında bakanlığa bu konuda başvuru yapılmadığını belirtti. Kirişçi, Danıştay tarafından kısa süre önce yürütmesi durdurulan yönetmeliği "Ülkemiz genelinde artan enerji ihtiyacımızm milli kaynaklardan karşılanması ve enerji anlamında dışa bağımlılığımızın azaltılması amacı" ile savunurken, "Halihazırda Bakanlığımızca değerlendirilerek kamu yararı kararı alınan ve madencilik faaliyetlerine açılması uygun bulunan zeytinlik sahası bulunmamaktadır" ifadelerine yer verdi.

ÖZEL: BİR AĞAÇ KESMENİN CEZASI 50 BİN TL OLMALI

Yaklaşık 25 milyon zeytin ağacının bulunduğu Manisa'da zeytinlik alanların çeşitli gerekçelerle yok olması karşısında sık sık açıklamalarda ve girişimlerde bulunan CHP'li Özgür Özel, bir süre önce hazırladığı kanun teklifinde bir zeytin ağacının izinsiz kesimi veya sökümünün cezasının 50 bin TL'ye çıkarılmasını önermişti. Ancak bu teklif kabul görmedi. 2017 yılındaki düzenlemeye göre yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmaya 369 ile 2 bin 978 TL arasında idari para cezası kesiliyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!