Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.66
  • ALTIN
    2396.0
  • BIST
    10233.79
  • BTC
    60967$

Barajdan mezara şehrin yolculuğu

12 July 2023, Wednesday 17:43

Manisa’nın içme suyu barajı

Barajlar, göletler, dereler ve nehirleri zengin şehir her geçen gün su konusunda buharlaşmanın ve yok olmanın en hızlı sürecini yaşıyor. Şimdi gelelim Manisa’nın barajlarına.

Hayvan sulama göletlerinden, hayvan sulama barajlarına, Tarımsal sulamadan, damlama sulamaya varıncaya kadar suyun önemine kalkıp buradan anlatacak değilim. İnsanın % 75 sudur.  Dünyanın 3-2 sudur gibi ahkam kesmek DSİ gibi bir kurumun anlatması yapması gerekenlere tarafımdan ukalalık olur.

Ama ben kalkıp Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün önemle dikkat çektiği konuya ağırlık vereceğim.

Geçen gün bir haber maili göndermişlerdi okudum izledim ve şu ana özerinde çalıştığım konu tamda bu. Baktım bekledim Manisa’da gazeteler ve haberciler sanırım bu konuyu önemsemedi yahut es geçti.

Manisa’nın içme suyu konusunda ciddi sıkıntıları ortaya çıkacak gibi. Cengiz Ergün bu konuşa atıfta bulunup milletvekillerinin dikkatini çekmek istedi. Ancak vekillerden de ses seda gelmedi. Manisa’ya acil içme suyu barajı yapılması gerektiğine işaret etti. Ve bu konu çok ama çok önemli bir mevzu.

Altı delik çıkan Gördes Barajı

Gördes Barajı İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılama üzere yapıldı. İlk yapıldığında nasıl           fark edilmedi bilinmez ama yapıldıktan yıllar sonra barajın altının delik olduğu alttan su kaçırdığı ortaya çıkan baraj sonraki süreçte galiba tamir edildi. Sonra tekrar su tutması sağlanıp tekrar İzmir’e içme suyu verilmek üzere faaliyete geçti. Doğrusu sonu durumuyla ilgili net bilgimde yok. Hala altı delik mi değil mi bilmiyorum. Galiba delik kapatıldı işleme ve hizmete devammmmm.

Koca baraj yanımızda ki Türkiye’nin en büyük illerinden birisine içme suyu verirken Manisa’nın içme suyu konusunda ki sıkıntı henüz doğru anlaşılmış olmamalı ki Cengiz Ergün bu konuya milletvekillerinin ağırlık vermesini istedi. Doğru bu gün eğer bu konu aşılmazsa sonraki süreçte içme suyu konusunda ciddi anlamda devasa dertler başımıza iş çıkartır. Yer altı e yer üstü sularının bu kadar önem kazandığı Manisa’da hala mısır ekilmesi ve üreticinin mısıra yönelmesi de anlaşılır gibi değil. Hem yer altı hem yer üstü sularının anasını ağlatan mısır piştiğinde bile suyun anasını bellerken Karadeniz’de ekilmesi gereken mısır konusunda Manisalı üreticilerin para kazanma hırsı gelecek nesillere vuracağı en büyük darbe olduğunu hala farkında değiller. Mısır havza sistemine göre bile Manisa için uygun olan bir ürün değilllllll.

Bereketli Gediz Ovası kurumuş dalı eksen yeniden yeşertecek kadar verimliyken ürün tercihi konusunda mısırı ekimi acımasızlığının acısını da gelecek nesiller yaşayacak bilginiz olsun. Zaten anız yakma işi de başka bir mevzu ama konu u değil tabi.

Cengiz Ergün’ün ısrarlar ve önemle üzerinde durduğu içme suyu barajı için başta şehrin valisi olmak üzere hiçbir milletvekili kılını kıpırdatmazken Cengiz Ergün’de konuyla ilgili topu taca attı bunu da diyeyim. Büyükşehir Belediye yasalarına göre hastane bile yapacak kadar yetkilendirilen belediye başkanlarının bu konuyla ilgili önce girişim yapması ardından milletvekilleriyle ilgili toplantı yapması gerekirken Cengiz Ergün’ün bir toplantıda konuyu milletvekillerine atması da ayrı bir siyasi zeka.

Ama Cengiz Ergün’ün bu konuya dikkat çekip milletvekillerinden destek istemesi çok doğal ve normal.

Çünküüüüüüüü

AK Parti, MHP ve CHP’nin durumuna baktığınızda TBMM’de önemli bir gücü var. Nasıl mı? AK Parti gurup başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, CHP gurup başkanı Özgür Özel, MHP gurup Başkanvekili Erkan Akçay. Eğer bunlar bu işi yapmayacaksa, yapamayacaksa biz bırakalım bu işleri hep beraber halay çekelim. Kör ebe oynayalım. Uçurtma uçuralım.

Manisa’nın içme suyu konusunda SOS veren durumu şimdi kimsenin umurunda ve farkında olmadığı bir konu ama gelecek yıllar için o kadar elzem ve önemli ki. Son pişmanlık fayda etmeden nehirler, dereler, göller kurumadan bu iş çözülmeli. Bakın yanı başımızdaki Gölmarmara Gölü kurudu. Kuşlar göç edip gitti. Koca göl kayıp oldu kimsenin umurunda olmadı. Tunç Soyer bile bu konuyla ilgili Manisa’ya geldi ama Manisalı belediye başkanları milletvekilleri yerlerinden bile kımıldamadı.

Ya bu şehrin orta yerinde ki koca göl kurur da kimse önemsemez mi? Evet önemsemez çünkü Gölmarmaralı balıkçıların ve o bölgede yaşayan insanların sorunu olarak bakıldı ve görüldü. Kuruduktan sonra ortaya çıkan arazi için insanlar birbirini öldürdü. Asayiş vakası olarak konuya bakıldı. Okullarda bize öğrettikleri Türkiye’nin en büyük nehirlerinden birisi olan Gediz yok olmak üzere yine kimsenin sesi soluğu çıkmadı. Her geçen gün buharlaşan, kayıp olan dereler, nehirler, çaylar, göller ve göletler gelecek nesillerimize bırakacağımız en büyük mirasımızken, üçü kuruşa yapılan evleri, binaları bırakmak için yapılan suları ve verimli arazileri yok etme ve imha başarıya ulaşmak üzere kısacası.

Demem o ki;

Manisa’nın 4-3-1-1-1 değerli milletvekilleri. Alın Belediye Başkanı Cengiz Ergün kaleye 1-4-3-1-1 maça çıkar gibi Manisa’nın sorunlarını, sıkıntılarını, sanayisini, ekonomisini, geleceğini hep beraber el ele verip güzel şeyler yapmaya çalışın. Cengiz Ergün içme suyu barajı konusunda vermek istediği mesaj hep beraber yapalım. Elbette belediye olarak yapabilir ama koca barajı yapmakta öyle kolay değil. Stadyum yapmaya benzemez bu işler bütün siyasi partilerin bu konuda el birliği yaparak Cengiz Ergün’e destek vermeleri gerekiyor. Çünkü bu siyaseten bir iş değil bu şehirde yaşayan her canlının geleceği olan bir iştir. ( Ha bu arada 4-3-1-1-1 yazmamın sebebi seçimlerde CHP 4 vekil aldı ama artık 3 vekili var çünkü vekillerden bir tanesi Deva’ya transfer oldu bile.)

Şimdiiiiiii

Manisalı vekillerin bir araya gelerek yapacakları diğer işleri bilmem zaten gelmeleri imkansız ancak konu içme suyu barajı olunca bir araya gelmek zorundalar. Bu işi Cengiz Ergün mü yapar, DSİ’mi yapar, AK Parti il başkanı mı yapar, Vali mi yapar bilmem ama bir araya gelip bu işi çözmeyecek olursanız bizde bu işi takip ederiz sonuna kadar. Bir gazeteci olarak deriz ki Cengiz Ergün yapmak istedi vekiller bir araya gelmedi. Her fırsatta yazarız, çizeriz, anlatırız ve konuyu canlı tutarız. Hele ki yerel seçimlerini olacağı bu yakın tarihte. Kendi adıma diyeyim ben her fırsatta her gittiğim yerde Cengiz Ergün bu işi söyledi milletvekilleri takmadı derim.

Gelelim Cengiz Ergün’e

Başkan şu mezarlıkların durumunu bir ele alıp yeni bir yere taşınmasıyla ilgili ne yapıyorsunuz bilmiyorum ama artık Manisa’nın düşmanı kırıp döktüğü ve adını buradan verdiği KIRTIK Mezarlığı’nı başka yere yeni bir mezarlık yaparak çözmenin zamanı gelmedi mi? İlla ölüleri üstü üste gömecek hale mi getirmek lazım. Daha önce mezarları yanı başına mezar kazılarak çözüm üretmek çok doğru olmadığı görülüyor. Nerdeyse ya üst üste gömülecekler yahut ölülerin yakılması gerekecek bur duruma geldiği kesin. Mezarlıkta artık sıkış tepiş gömülmeleri çok doğru değil sanırım. Ha ölen için fark etmiyor ama ya geride kalanlarında gittiğinde bir dua iki damla suyu rahat dökeceği bir alan olsa iyi olur. Artık mezarlığa her giden otomobiliyle gidiyor doğal olarak burada da bir sıkışıklık meydana geliyor. Özellikle bayramdan bir gün önce arife günleri hele hava sıcak olunca insanlar mezarda dua edip, çıkarken trafik sıkışıklığından dolayı mevzu kavga ve bedduaya geliyor. Durum böyle yani.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.