Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62673.57$

DİYETİSYEN  KİMDİR ? NE İŞ YAPAR?

23 January 2023, Monday 11:40

 

Toplumda yanlış ve eksik  algılar olması nedeniyle bu yazımda diyetisyen kime denir?Bir diyetisyen  nasıl yetişir ve ne iş yapar? sorularına cevap vererek bilmeniz gerekenler konusunda sizleri aydınlatmak istedim.

Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde 4 yıl süren lisans eğitimi sonunda mezun olan diyetisyenler; anatomi, fizyoloji, biyokimya,  genetik, çocuk ve yetişkin hastalıkları gibi derslerin yanı sıra besinlerin yapısı, hastalıklarda beslenme tedavileri gibi önemli bir çok konuda eğitim alırlar. Teorik eğitimlerinin dışında  son 1 yıllarını çeşitli sağlık kuruluşlarında poliklinik hizmeti  ve toplu beslenme sistemleri (hastane mutfağı gibi) konusunda pratik yaparak tamamlarlar.

Diyetisyenler, diğer adıyla beslenme ve diyet uzmanları bazı kişilerin fazla kilolarıyla mücadelede bazı kişilerin  ise kilo almaya çalışmalarında destek olurlar.Toplumun gözünde tek uzmanlık alanı sanılan obezite ile mücadele de diyetisyenlerin çalışma konularından sadece bir tanesidir.

Bunlarla beraber herhangi bir sağlık sorunu olan çocuk, yetişkin veya gebelik dönemindeki kişilere, herhangi bir operasyon geçirmiş kişilere ne şekilde beslenmeleri gerektiği yönünde eğitim verirler. Gerekli hastalara özel beslenme programları hazırlayarak hangi besinden hangi saatte ve ne miktarda yenileceği konusunda haftalık ya da aylık  plan yaparlar.Aynı zamanda  diyetisyenler toplumu sağlığı konusunda uzman kişilerdir ve  kişilerin dengeli beslenmeleri yönünde ve  besin kaynaklarının  doğru kullanımı konusunda toplumu  bilgilendirirler.

 

Özetleyecek olursak; tüm işi insanlar ve onların sağlığı ile ilgili olan diyetisyenler  besinler konusunda uzman olup hastayla karşılaştığında, o hastanın hangi besinlerle ve ne şekilde beslenmesi gerektiğini tespit edebilirler.Kişilerin yaşına,cinsiyetine ve fiziksel özelliklerine göre besin gereksinimlerini belirler ve haftalık veya aylık planlar oluştururlar. Anne adayı kadınları sağlıklı  bir gebelik süreci için yeterli ve dengeli beslenmelerinde danışmanlık hizmeti verirler. Hasta kişileri beslenmede  yaptıkları hatalar  konusunda bilinçlendirip doğru alışkanlıkları kazanmaları için gerekli desteği verirler.Toplumun doğru ve güvenli şekilde beslenmesi konusunda eğitim programları hazırlayarak bilgilendirirler.

Sizin de bazı sağlık sorunlarınız ya da fazla kilolarınız varsa  destek almanız gereken kişilerin  hekiminizle birlikte   bir diyetisyen olduğunu hep hatırlamanızı dilerim.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.