Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62280.66$

Havuzlu villa değil, Akgedik TOKİ!

02 August 2022, Tuesday 09:53

AK Parti hükümetlerinin en başarılı projelerinden biri TOKİ konutları, yani toplu konut projeleri. Türkiye’nin her ilinde ve hemen hemen tüm ilçelerinde vatandaşlar yıllardır devletin yaptığı sağlam, konforlu ve uygun fiyatlı evlerde oturmanın rahatını yaşıyor. 20 yılda yaklaşık 700 bin konut üretildi…

Manisa’nın Akgedik bölgesinde Yunusemre Belediyesi ve TOKİ ortaklığıyla yapılan proje kapsamında da 2 bin 600 aile yeni evlerine yerleşti. Toplam 5 bin 500 konuttan oluşan projenin yeni etaplarında inşaatlar devam ediyor.

TOKİ 1. ve 2. etapta yaşayan vatandaşlar, önceki gün site yönetiminin bir anda aidat ücretlerine astronomik zam yapmasıyla neye uğradıklarını şaşırdı. 72 metrekare olan en küçük dairelerin aylık aidatları 166 TL’den 295 TL’ye çıktı. Tek seferde yapılan yüzde 79’luk zam haklı olarak vatandaşların tepkisine neden oldu.

Aslında son 1 yıldır enflasyon rakamlarına baktığımızda TÜİK’e göre zaten yüzde 80’e yakın bir fiyat artışı var. Çarşı-pazar gerçeğinde ise yıllık enflasyonun yüzde 200’lere yaklaştığını biliyoruz. Yani ekonomik şartlarda bu zam oranı çok abartılı gibi durmuyor. Ancak zammın tek seferde gelmesi ve beraberinde yönetimin zaten siteye hizmet yapmadığı eleştirilerine maruz kalması, vatandaşların tepkisini daha görünür kılıyor.

Son 3 yılda aidatlara toplam yüzde 50 zam yapılırken 1 Ağustos 2022 itibariyle tek seferde yüzde 79 zam gelmesi de vatandaşın bu zammı kolay hazmedememesinin nedenlerinden biri.

Bir de olayın bir başka ve en önemli boyutu var ki; Akgedik TOKİ’de yaşayan insanlar toplumun en alt gelir grubuna ait vatandaşlar. 1000 TL gibi taksitlerle 72 metrekare brüt bir ev sahibi olmaya çalışan aileler için 295 TL aidat parası gerçekten çok yüksek.

Çeşitli platformlarda vatandaşların aidat zamlarına ilişkin tepkilerini okuyup dinledim, hak vermemek elde değil. Bir vatandaş “Bu aidat artışına karşı hiçbir hizmet alamıyoruz. Çimler susuzluktan kurudu. Peyzaj denen bir şey yok. Varsa yoksa merdiven silerken fotoğraf paylaşılıyor. Olması gereken hizmetler lütuf diye sunuluyor” diyor. Arif Yılmaz’ın tepkisi de çok anlamlı: “TOKİ alt gelirliye ev yaptı. Sanki havuzlu sitelerde oturuyoruz, bu kadar aidat fazla.”

Ben bu satırları yazarken, site yönetiminden TOKİ kat maliklerine yeni bir duyuru geldiğini öğrendim. "Tarafınıza tebliğ edilmiş olan aidat artışı, bütçe kalemleri tekrar değerlendirilmek üzere durdurulmuştur" şeklinde bir mesaj gönderilmiş tüm konut sakinlerine.

Yetkililer, haklı tepkiler üzerine konuyu tekrar değerlendirmek üzere zammı şimdilik durdurmuşlar. Zaten ortada çözülemeyecek bir konu yok; yeter ki oturulup ortak bir noktada buluşulması için çaba sarf edilsin. Umarım daha makul  rakamlar üzerinden karşılıklı bir uzlaşma sağlanır...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.