Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.92
  • ALTIN
    2397.2
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61263.13$

Kek ile doğan mutfak sevgisi

05 January 2023, Thursday 10:07

Herkese merhabalar!

Havalar artık soğuduğuna göre soğuk kış akşamlarına sıcacık çayın yanına kokusu ile tüm evi saran kek yapmaya ne dersiniz?

 Kekin yeri ayrıdır bende. Kış akşamları misafirlikler meşhur bizim oralarda. 90'lar çocuğuyum ben. O zamanlarda çocuk olanlar bilir misafirliklerin çat kapı olduğu, ikramların o an hazırlandığı, sohbetlerin sıcak, kahkahaların içten, çocukların ise çocuk olduğu zamanlardı. Yine böyle bir akşam annem eve gelen misafirleri eve buyur eder, beni ve kardeşlerimi mutfağa çağırırdı. Kek malzemelerini hazırlayıp koyardı önüme hazırlayıp pişirmem için. Hepimize farklı görevler verirdi. Çay hazır olana dek bizlerde hazır ederdik.

İşte o zaman başladı benim mutfağa olan merakım. Evin en büyük çocuğu olarak kek, kurabiye gibi şeyler hazırlayıp pişirmek benim görevimdi. O zamanlardan bugüne kadar taşıdığım tarif defterim vardır hala arada bakıp o günleri hatırladığım. Bugün ise kokusu, dokusu ve yumuşaklığı ile sizi kendine hayran bırakacak bağımlısı olacağınız bir kek tarifim var.

Vişne soslu ıslak kek

Malzemeler:

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvı yağ

1.5 su bardağı un

2 yemek kaşığı kakao

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 adet portakal kabuğu rendesi

Vişneli sosu için:

1 kase çekirdeksiz vişne

1 tatlı kaşığı sıvı yağ

Yarım su bardağı toz şeker

Yarım su bardağı süt

2 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:

Şeker ve yumurtayı beyazlayıncaya kadar çırpalım. Üzerine sıvıyağ ve süt ekleyip karışıncaya kadar çırpalım. Un, kabartma tozu, kakao ve vanilya ilave edip tekrar çırpalım. En son portakal kabuğu rendesi ilave edip spatula yardımı ile karıştıralım. Yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba dökelim. Önceden ısıtılmış 180° fırında 40-45 dakika kürdan testi ile kontrol ederek pişirelim. ( İlk 25 dakika fırını açmayınız).

Kek pişerken sosu hazırlayalım. Bir sos tenceresine 1 tatlı kaşığı sıvı yağ alalım. Üzerine vişne ve şeker ilave edip suyunu salana dek karıştıralım. Süt ilave edip 1 taşım kaynatıp kakao ekleyelim. 8- 10 dakika kaynadıktan sonra altını kapatalım ve soğumaya bırakalım. Kek piştikten ve ilk sıcağı çıktıktan sonra kürdan ile belirli aralıklarla delin. Hazırladığımız sosu üzerine dökün. Dinlenmeye bırakın. Portakal kabuğu rendesi ile servis edebilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.