Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$

Rektörlük seçimlerinde Manisalı aramak doğru mu? Üniversiteler şehri nasıl ayakta tutuyor

26 July 2023, Wednesday 20:46

Rektörlük seçimleri ve Manisa

Yakın zamanda Manisa Celal Bayar Üniversitesi rektörü yeniden belirlenecek. Yahut kısaca rektörlük seçimleri sonucu kim rektör olacak? Cumhurbaşkanı Kimi atayacak?

Yıllardır Manisa’da konuşulan bir mevzu rektör Manisalı olsu Manisa’ya katkı sağlasın. Bir şehrin ilkokul mezunu esnafı, lise mezunu ev hanımı, üniversite mezunu öğretmeni için üniversiteye rektör olan profesör neden önemli olur?

İzmir’de, İstanbul’da Bursa’da yahut Adana’da bir başka ilde üniversite rektörünün o şehirden olması ne kadar önemsendi bakmak lazım.

Adana’da rektör Adana Kebabı yiyor mu diye kimse bakmadı. Bursa’da İnegöl Belediye Başkanı Büyükşehir Belediye Başkanı oldu kimsenin umurunda olmadı. Ankara ve İstanbul’a göç eden hiç kimse şehri yönetenlerin memleketlerine bakmadı. Masterchef’de İtalyan bir aşçı jüri üyesi oldu herkes çok beğendi. Demek ki çok önemli değilmiş memleket.

Peki Manisa’da neden Manisalı olsun mu olmasın mı tartışması yapılıyor?

Ya kardeşim üniversitede 44. 813 öğrencinin kaç tanesi Manisalı, 2393 personel var hangisinin Manisalı olduğunu biliyorsunuz?

Şu anda bile CBÜ’de binlerce yurt dışından öğrenci eğitim görüyor. Azerbaycan’dan Somali’ye varana kadar bir çok ülkeden öğrenci geliyor. Artık bu memleket işlerini kenara bırakmanın zamanı geldi çoktan geçiyor.

Demem o ki…

Şimdi yeniden şu anda rektör olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç hocayla ilgili Manisalı mı değimli? Ya bırakın gidin artık gerçekten bu mevzu artık gerilerde kaldı.

Yıllardır üniversitede herkesin konuşabildiği ve herkesle konuşabilen bir rektör var oda Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç. Kaç rektör geldi geçti gitti. Selam Vermeyen Pakdemirli’den kibir abidesi Tuna Taner’e kadar kurulduğu tarihten bu yana çok rektör gördük çokkkk.

Bu aralar şehrin siyasi ekabir takımı Ali Çipiloğlu üzerinden güzelleme yapıyor. Çipiloğlu’nun hal ve durumuyla ilgili konuşacak adamda da değilim akademik kariyerini yazacak adamda değilim. Ama siyasi oyunlara ve kulislere baktığın zaman konuşan siyasetçilere ebette iki dünya kelamı yazarım. Daha Önce Ahmet Kemal Çelebi’yi destekleyen siyasi güruh bu gün Çipiloğlu etrafına toplanmışlar. Bu işi yapacaksa üniversite ve akademik insanlar konuşsun yapsın. Şehirde iki parti binasına doluşmuş siyasetçilere baktığın zaman ayağı yere basmıyor ve şık durmuyor.

Özellikle üniversitenin lokomotifi sayılan tıp fakültesine baktığın zaman çoğu hocanın ortak görüşü şöyle; Önceki hocalar ve mevcut durumları yine tekerrür edecekse mevcut rektör çok çok daha iyi. Çünkü insanlar Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç’la görüşebiliyor konuşabiliyor. Hani esnaf yapısı vardır ya doğru benzetme olmayabilir ama yakınlık kurulabildiğini anlıyoruz.

Şehrin ekabir takımına gelince, abi sizin üniversite ile ilgili ne işiniz olur? Zaten çocuklarınız Manisa dışında üniversitelerde ve paralı okullarda okuyorlar. O zaman bırakın bu şehrin üniversitesini akademik insanlara. Bırakın onlar rektör ve rektörlük seçimlerini konuşsunlar.

15 fakültesi, 3 enstitü ve 2 yüksek okulla, 15 meslek yüksek okulu, 28 uygulama ve araştırma ile teknokent ve tıp fakültesi hastanesinin olduğu Celal Bayar Üniversitesi’nin teknolojik anlamda gelişmesi ve dünya standartlarında olması için şehrin ekabir takımının hiç ilgilendiğini görmedik. Siyaseten milletvekillerine, üniversite rektörüne şehrin gelişmesi yönünde fikir beyan etmeyenlerin bu gün rektör seçimleri için kulis yapması çok doğru olmuyor.

Parti binalarında, kahvelerde, kafelerde, parklarda seminer ve konferans aralarında dedikodu yapıp üniversite rektörlüğü için yapılan kulislerin doğru olmadığı ve sonuca etki etmediğini yıllarca gördük. Üniversite kampusunun bulunduğu Yağcılar ve bölgesi için sağdan soldan alınan arazilerin üniversitenin fiziki olarak gelişmesini engelleyecek olmasını umursamayanların ellerini ovuşturup rektörlük seçimlerine müdahil olmaları çok doğru olmuyor.

Geçtiğimiz yıllarda üniversite oraya taşınır mı diyenlerin bu gün kampusun şehir içinde kaldığını gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediği için üniversite kampusüne yakın yer almaya çalışmaları da ayrı bir konu zaten.

Yine geçtiğimiz yıllarda BESYO ve Tıp Fakültesi Hastanesi ile ilgili öngörüleri zayıf olanların bu kez yanılmamak için rektörlük kulisleri yapmaları elbette şaşırtıyor.

Bu yüzden Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç’ın üniversite içerisinde ki diyalog ve monologlarını iyi görmek lazım. Son yılların en iyi rektörlüğü yaptı diyebilirim. Üniversite içinde ve dışında herkesle çok iyi ilişkiler içinde bulundu. Demirci’de yaptığı görev sırasında da bunu gösterdi. Zaten oradaki sosyal ilişkileri ve duruşu bu günlere getirdi.

Şu anda adı geçenler içinde Prof. Dr. Ali Çipiloğlu Manisalılar tarafından sevilen bir aile olduğu kadar saygı gören bir isim. Manisalı olması Manisa pazarlarından alış veriş yapması anlamına gelmemeli. Sokağında umurunda değil zaten bu durum. Çipiloğlu Manisalı olarak şimdiye kadar üniversite içinde iken ne yaptı bakın bakalım. Bu yazdığım eleştirel bir durum olabilir ama rektörlük konusunda isim tartışılıp mevzu Manisalılığa getirildiği zaman “şimdiye kadar Manisalı olarak ne yaptı” sorusunu sorulur.

Yahut daha önce Manisa doğumlu olup akademik kariyeri boyunca Manisa’da bulunan CBÜ Tıp Fakültesi’nde yıllarca hizmet veren Prof. Talha Müezzinoğlu’na Manisalı olarak aday olduğunda neden destek vermediniz diye sorarlar.

Daha Önce Semra Hoca, Tuna Taner, Cemil Özcan ve nice isimler rektörlük yaptı. Ama bu Manisalı olup olmamakla ilgili değildi hatta olmaması gereken bir mevzu. Binlerce öğrencinin dışarıdan geldiği şehirde Manisalı rektör konuşmak çok sığ ve bağnaz bir tartışma olur.

Üniversite öğrencisi iken geldiği şehirde yaşayama, çalışmaya ve hayatını kazanmaya başlayan üniversitelerin akademik insanlarını şehrine göre konuşmak çok doğru değil. Buna çok örnek verilir zaten.

Gelelim asıl mevzunun peşrev yaptığı bölüme.

Esnaf esnaflığına, siyasetçi siyasetine, sanayici sanayisine, ekonomisti ekonomiye baksın. Üniversite de ki akademik insanlarda kendi alanlarında rektörlük seçimlerine baksın. Tabi ki cumhurbaşkanı bu konuda en son kararı verecek. Geçtiğimiz yıllarda buradan siyasetçilerin ellerinde dosyalarla gittiğini ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu dosyalara bakarak atamadığını gördünüz.

Rektörlük seçimlerinde siyaset yapılacaksa bırakın o ilmi siyaseti akademik insanlar kendi aralarında yapsın. Akademisyenler cumhurbaşkanı ile irtibat kursunlar zaten kuruyorlar da. Yalnızca siz siyaset yapmıyorsunuz. Siyaseten Fahrettin Altun, İbrahim Kalın, bakanlar, yardımcıları ve buna benzer bir çok isim ile irtibat halinde olanlar var.

Meczut Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç yıllarca Manisa’da yaşadığı gibi bir çok tanıyan isimler nasıl bir rektörlük yaptığını herkes gördü. Birebir telefonu olan herkes ulaştı. Rektörlüğe giden herkes görüştü. Öğrencisinden akademisyene her insan ulaşabildi ve konuşabildi.

Daha önce Ahmet Çelebi dönemini Manisa’da yaşayan herkes gördü. Geçirdiği rahatsızlığı sırasında üniversite hastanesinde tedavi göremedi. Herkes ulaşamadı. Çok iyi bir insandı. Dürüst ve akademisyen olarak kimse konuşamaz ancak rektörlük işi başka bir işmiş onu herkes gördü ve anladı.

Uzun yazının kısası: Manisa Celal Bayar Üniversitesi şehirden uzak değil ama akademik bir alan olduğu için bari siyasetçiler burayı bulandırmasın. İlçe başkanları ve partililer bu işe girmesin. Bu alana siyaset sokmayın. Bu işe el atacaksa milletvekilleri görüşüyor zaten. Konuyla ilgili bu şehirde AK Parti iktidarı adına mecliste konuşan AK Parti gurup başkan vekili var zaten. Adı Bahadır Yenişehirlioğlu. Şehirde yapılacak işleri yakından takip ediyor. Sanayiden ekonomiye tarladan üniversiteye kadar her konunun takipçisi olan AK Parti Gurup başkan vekili Bahadır Yenişehirlioğlu varken ilçe başkanlarını bu konuyu sağda solda konuşması bir profesör için ve üniversite rektörü için doğru bir hareket olmaz.

 

 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Mustafa Karabacak
    29-07-2023 01:08

    Manisalı adayın fetö başta olmak üzere, ahlaki sıkıntısı yoksa neden olmasın...Prof. Dr. Hüsnü KAPU. Özgeçmiş. 1971 yılında Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Karakurt Köyü'nde doğdu.

  • yorum avatar
    Halide Giray
    28-07-2023 05:55

    Şu an görevdeki Rektör, hiç bir şekilde ilkeli ve dürüst bir yönetim sergilememiştir. Üniverste çalışanlarının kurum aidiyeti neredeyse sıfırlanmıştır. Üniversite, tüm üniversiteler arasında yapilan başarı sıralamasında geriye düşmüş ve son dört yılda kayda değer bir gelişme görülmemiştir. Çalışanlar arasında korku iklimi oluşturulmuştur.

  • yorum avatar
    Eminn
    27-07-2023 22:44

    Cumhurbaskanı rektör olacak kisiyi coktan belirlemistir diye düsünüyorum akademisyenlerin hepsi ünivetemiz icin degerlidir taraflı yaziların yazilmasını dogru bulmuyorum, eminim su anda eskisi gibi secimle yapılsa su andaki yeni rektör kesinlikle A.Cipiloglu olurdu cünkü gerek üniversitede gerekse manisada cok sevilen hırslarına yenik düsmeyecek basarılı bir akademisyen. Üniversite kaos yaratmayacak usulüne uygun atamalar yapacak adaletli egitimi ve ögretimi ön planda tutan bir aday olması umuduyla yenilik her zaman iyidir

  • yorum avatar
    hüsamettinküçük
    27-07-2023 20:46

    hacım en kötü rektörü sana savunduran motivasyon nedir hacım, seksen sağlık personeline soruşturma açan ataç nasıl en iyi rektör oluyor. 51 puanla kpss den eleman alan nasıl en iti rektör oluyor, sahte evrakla akademisyen alan nasıl iyi rektötr oluyor, bu yorumu yayınlamama ihitmaline rağmen yazıyorum.google hazretlerine yazın ataç diye linkler orada,neyin karşılığında en kötü rektörü iyi diye pazarladınız HACIM...

  • yorum avatar
    Ayaz Kuru
    27-07-2023 20:42

    uzun yorumun kısası; kovid virüsü olduğunda rekötr ataç kaç sağlılk persomneline soruşturma açtı, sağlıkçılara gelen aşıyı nasıl kensisine ve eşline yaptırdı,hastaneyi kovid duası deyip üfürükçüler yağtırdı bunları da yazsaydın keşke bak yazan gazeteciler yayın yapan gazeteciler var. nevşin mengü gibi...

  • yorum avatar
    Deniz Tuna
    27-07-2023 20:19

    Ahmet Ataç Celal Bayar Üniversitesinin bugüne kadar görmüş olduğu en kötü rektörlerden birisidir. Sayıştay raporlarına bakarsaniz bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Yapılan usulsüzlükler öyle boyutlara ulaştı ki mevki makam ve para hırsı uğruna bugüne kadar yapılmayan ne varsa yapıldı. Rahat rahat her istedikleri usulsuzlugu yapabilmek için yüzlerce insan sürgün edildi. Üniversite hastanesinin pisligini bütün Manisa biliyor neden orada da nerdeyse tüm müdürler pasif yada sürgün edildi. Yaptığı usulsüz atamalar arsa ulaştı yanında gezdirdiklerinin karısını kocasını çocuğunu hepsini kişiye özel ilanlarla ise aldı. Harama tamah etmeyen birçok akademisyene defalarca soruşturma açtı. Akademisyenler bilimle uğraşmak yerine bu soruşturmalarla ugrasti. Bu yüzdende dönemi boyunca akademik yayın sayıları çok düştü. Kendisi ise ne lüks makam araçlarından nede aldığı yüksek tutarlı döner sermaye gelirlerinden vazgeçmedi. Mahkemeleri kazanan kişilerin kararlarını uygulamayip adaleti hiçe saydı. Ama haklı olduğunuz tek taraf kendisinin çok konuşmasıdir.

  • yorum avatar
    Akademisyencbü
    27-07-2023 19:53

    Manisa üniversite tarihinin en kötü rektörü için bu yazı neyin karşılığında yazıldı hacım.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.