Türkiye'nin afetlere hazırlık kapasitesini ölçen dev tatbikatların bir yenisi Manisa'da gerçekleştirildi. Yunusemre Belediyesi öncülüğünde düzenlenen ve 6.8 büyüklüğündeki yıkıcı bir deprem senaryosunun uygulandığı tatbikat, gerçeğini aratmadı. AFAD, YUKUT, JAK, UMKE ve İtfaiye gibi Türkiye'nin önde gelen arama kurtarma kurumlarının katıldığı tatbikatta, afet anındaki en kritik konu olan "kesintisiz iletişim" kabiliyetleri test edildi.

SENARYO GEREĞİ ALTERNATİF AĞ KURULDU
Tatbikatın en zorlu aşaması, olası bir depremde GSM şebekelerinin ve internet altyapısının yoğunluk veya hasar nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi senaryosu üzerine kuruldu. Ekiplerin birbiriyle ve Olay Yönetim Merkezi ile koordinasyonunun kesintiye uğrayabileceği bu zorlu durum simüle edilirken, hayati görev Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Manisa Şubesi'ne verildi.
TRAC ekipleri, hızla kurdukları güçlü telsiz ağıyla belediye binası ve Muradiye Mahallesi'ndeki enkaz alanlarında çalışan tüm kurtarma birimlerinin kesintisiz iletişimini başarıyla sağladı.

"KOORDİNASYONU BAŞARIYLA YÜRÜTTÜK"
Enkazda çalışan JAK ve YUKUT ekipleri ile yaralılara müdahale eden UMKE arasındaki anlık bilgi akışını sağlayarak tatbikatın başarıyla tamamlanmasında kilit rol oynayan TRAC Manisa'nın Şube Başkanı Nuri Dolgun, görevi başarıyla yerine getirdiklerini belirtti.
Başkan Dolgun, "Bu tatbikatın haberleşmesini Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Manisa TRAC şubesi olarak bizler gerçekleştirdik. Olası bir afette ekiplerin arasındaki bağın kopmaması hayati önem taşır. Bu senaryoda, kurduğumuz altyapı ile koordinasyonun aksamadan yürüyeceğini göstermiş olduk. Daima hazırız," ifadelerini kullandı.
