Manisa Manşet Gazetesi Manisa Haberleri Arslan: Savunma Yapay Zekaya Değil, Bağımsız Avukatlara Emanettir

Arslan: Savunma Yapay Zekaya Değil, Bağımsız Avukatlara Emanettir

Manisa Barosu Başkan Adayı Av. Can Adar Arslan, Adalet Bakanlığı tarafından gündeme getirilen “yapay zekâ destekli avukatlık” projesine ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı. Arslan, projeyi “üzüntü ve endişeyle” takip ettiklerini belirterek, teknolojinin hukuk sistemine katkısına karşı olmadıklarını ancak savunma makamının özünü zedeleyecek adımlara karşı olduklarını vurguladı.

Arslan: Savunma Yapay Zekaya Değil, Bağımsız Avukatlara Emanettir
KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 2 dk

Arslan açıklamasında, avukatlık mesleğinin yalnızca bilgiye dayalı bir hizmet olmadığını, aynı zamanda insan haklarının korunması ve adil yargılanmanın teminatı olduğunu ifade etti. Bu nedenle mesleğin algoritmalarla ikame edilemeyeceğini belirten Arslan, “Avukatlık, bireyin güçlü şekilde temsil edilmesini sağlayan, insan odaklı bir meslektir” dedi.

Arslan açıklamasında, avukatlık mesleğinin yalnızca bilgiye dayalı bir hizmet olmadığını, aynı zamanda insan haklarının korunması ve adil yargılanmanın teminatı olduğunu ifade eden Arslan, "Avukatlık Kanunu açıkça avukatlığı bağımsız bir meslek olarak tanımlamaktadır. Bu bağımsızlığın zedelenmesi, yalnızca meslektaşlarımızı değil, doğrudan doğruya vatandaşın hak arama özgürlüğünü etkileyecektir.
Yapay zeka sistemlerinin hukuki sorumluluğu belirsizdir. Olası bir yanlış yönlendirme durumunda sorumluluğun kimde olacağı açık değildir. Ayrıca avukatlık mesleğinin temelini oluşturan sır saklama yükümlülüğü ve veri güvenliği açısından da ciddi riskler söz konusudur.
Savunma makamının zayıflaması, Adil Yargılanma Hakkı başta olmak üzere temel hakların zarar görmesi anlamına gelir. Standartlaştırılmış ve otomatikleşmiş savunma mekanizmaları, her dosyanın kendine özgü yapısını göz ardı ederek adaletin bireysel boyutunu zedeleyebilir.
Öte yandan bu tür uygulamalar, özellikle mesleğe yeni başlayan genç avukatlarımız açısından ciddi bir ekonomik tehdit oluşturmakta; meslekte haksız rekabet riskini artırmaktadır.
Bizler teknolojiye karşı değiliz. Ancak savunmanın yerini alacak hiçbir sistemin kabul edilebilir olmadığını açıkça ifade ediyoruz. Yapay zeka, avukatın yardımcısı olabilir; ancak asla yerine geçemez.
Savunma, bir yazılım faaliyeti değil; vicdan, sorumluluk ve insan odaklı bir mesleki faaliyettir" dedi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız