Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Manisa'nın lokomotif ürünlerinde çok büyük rekolte düşüşleri bekleniyor. Dün itibariyle hasadına başlanan üzümde geçen yıla oranla yüzde 50, iki ay sonra hasadı başlayacak zeytinde ise yüzde 80'e yakın ürün kaybı olacağı tahmin ediliyor. Akaryakıt başta olmak üzere girdileri ciddi şekilde yükselen Manisa çiftçisi zor durumda.
Manisa'nın en önemli iki tarım ürünü olan üzüm ve zeytindeki verim bu yıl üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı. Üzümde önce aşırı yağış ve dolu afeti, ardından mildiyö hastalığı, son olarak da aşırı sıcaklar ürünlere büyük zarar verdi. Dün konuyu değerlendiren Salihli'deki üreticiler ve sektör temsilcileri, geçen yıla oranla yarıya yakın bir rekolte kaybı olacağı görüşünde birleşti. Geçen yıllarda 350 bin tona yaklaşan kuru üzüm üretiminin bu yıl 200 bin tonun altına kalacağı öngörülürken, bölgedeki bir diğer önemli ürün olan kiraz üretiminde de benzer bir gerileme olduğu hatırlatıldı.
ZEYTİN ÜRETİMİ 55 BİN TONA İNECEK
Geçen yıl üretiminde rekorlar kırılan zeytin ve zeytinyağında da bu yıl çok büyük kayıplar yaşanacağı belirtiliyor. Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, geçen yıl 400 bin tonu aşan zeytin üretiminin bu yıl 55 bin ton civarında olacağını öngördüklerini söyledi. Akbuğa, "Bu durumda zeytin üreticisini zor günler bekliyor. Kış döneminin soğuk geçmesi, akabinde gelen aşırı yağış ve aniden hava sıcaklıkların artmasıyla ağaçlardaki çiçekler döküldü ve dane miktarı da azaldı" dedi. Ancak yeterli stokların olması nedeniyle fiyatlar artsa da zeytin ve zeytinyağı tedarikinde sorun beklenmiyor.
ÜRETİCİ SENEYE HANGİ PARAYLA ÜRETİM YAPACAK?
Bu yıl zeytin ve üzüm başta olmak üzere bir çok üründe zarar eden Manisa çiftçisi, gelecek yıl için yapılacak hazırlıklar konusunda da büyük sıkıntı yaşayacak. Son 3 ayda mazot fiyatlarının 2'ye katlaması, artan döviz kurlarıyla tohum ve gübre başta olmak üzere bir çok girdi maliyetlerinin ciddi şekilde artması, bu yıl para kazanamayan çiftçi için gelecek senenin ne kadar zor olacağını gösteriyor.