Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı köylerde, yüzyıllardır baharın gelmesiyle birlikte bir şükür gösterisi olarak yapılan hayır yemekleri, gurbette yaşayan köylülerin bir araya gelmesi için de vesile olarak görülüyor. Geçen hafta Avyaalan köyünde yapılan hayır yemeğinde de köylüler bir yandan geleneksel yemeklerden yerken bir yandan da yeni mahsulün bereketli olması için dua etti.
Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı birçok köyde yüzyıllardır nisan ayı ortasından haziran ayı sonuna kadar ‘hayır yemeği’ geleneği sürdürülüyor. Köylüler bu vesileyle hem bir araya gelip geleneksel yemeklerden yiyor, hem sosyalleşiyor hem de mahsulün bereketli olması için her birlikte dua ediyor. Geçen hafta sonu Ayvaalan, Üşümüş ve Akdere köylerinde verilen hayır yemekleri renkli görüntülere sahne oldu. Ayvaalan köyündeki yemeğe çevre köyler ile Demirci ve Selendi’den yoğun bir katılım oldu. Simav Motosiklet Kulübü de topluca yemeğe iştirak etti. Yemekten sonra vatandaşlar hep birlikte yağmur duası yaptı.
YÜZYILLARDIR SÜREN GELENEK
İlk kez bir hayır yemeğine katıldıklarını belirten Motosiklet Kulübü üyeleri, ortamın güzelliği ve köylülerin misafirperverliğinden çok etkilendiklerini belirtti. Köy Muhtarı Halil Karakaya ise her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdikleri hayır yemeği organizasyonunu bu yıl da başarı ile yapmanın mutluluğu ve gururu içinde olduklarını, hayır yemeğine iştirak eden herkesi en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını söyledi. Hayır yemeği etkinliği çerçevesinde köy camiinde Kuran'ı Kerim, ilahiler ve Mevlid-i Şerif okunurken, Cami İmamı Adil Sayın ayrıca yağmur duası yaptı. HABER MERKEZİ – FOTOĞRAF: SADIK DOĞRAMACI