Hayvanları Koruma Derneği (HAKDEM) Başkanı Reyhan Elbirliler, Manisa Şehzadeler’deki toplama alanına sert tepki gösterdi.
Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde Sarıalan Mahallesi’nde kurulan ve “Doğal yaşam alanı" olarak gösterilen alanın, gerçekte sadece demir kafeslerden ibaret bir toplama kampına dönüştürüldüğünü belirten Başkan Elbirliler, uygulamaya sert tepki gösterdi.
Elbirliler, “Burası hayvanların doğal yaşam alanı değil, ölümle burun buruna bırakıldıkları bir açık cezaevi. Mahkûm köpekler yazın sıcakta kavrulacak, kışın dondurucu soğukta titreyecekler . Bu görüntünün adı barınak değil; vicdansızlıktır.” dedi.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17. ve 20. maddelerini hatırlatan Elbirliler, belediyenin uygulamasının açıkça hukuka aykırı olduğunu vurguladı. “Elbette hayvan popülasyonu kontrol edilecek, kısırlaştırma yapılacak; ancak bunun yolu kafeslere tıkamak, yiyecek-su bırakıp çekip gitmek değildir. Kanuna göre yaşam alanları korunaklı olacak, kulübeler olacak, düzenli veteriner kontrolü olacak. Burada bunların hiçbiri yok. Sadece topluyorlar ve tel örgütlerin ardına bırakıyorlar.”
Şehzadeler Belediyesi’nin sorumluluğu üstünden atmak için “vali emri, ceza, mecburiyet” Gibi ifadelerle yapılanları katliama makul bir zemin gibi göstermeye çalıştığını belirten Elbirliler; bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi: “Kanunda ‘toplamamanın cezası’ yoktur. Aksine, hayvanı alıp uygun olmayan bir yere bırakmanın cezası vardır. 2028’e kadar tesisleri yapma yükümlülüğünüz varken, siz en olmadık yeri ve en kötü hizmeti hayvanlara reva görüyorsunuz.”
Elbirliler, Şehzadeler ilçesinin CHP Genel Başkanı Özgür Özel için özel kıymeti olduğuna dikkat çekerek şu çağrıyı yaptı: “Sayın Özgür Özel, sahipsiz hayvanlara merhametle yaklaşılması gerektiğini söyleyen bir liderdir. Ancak kendi ilçesinde yaşanan bu dram artık duyulmazdan gelinemez. Bu tabloyu görmezden gelmek ne siyasete ne vicdana sığar.”
Elbirliler, konunun siyasi bir çekişme değil yaşam hakkı mücadelesi olduğunu belirterek, kamuoyuna önemli bir mesaj verdi: “Bugün AK Parti yazıyor, CHP yapıyor. Bizim derdimiz siyaset, şahıslar veya partiler değil; hayvanların yaşadığı bu zulmün hemen sona ermesi. Hayvanlar toplama kamplarının kötü koşulları yüzünden ölüyor, yakalama ekiplerince şiddete ve uyuşturucu silahla öldürülüyor. Hayvan Üretene, satana, ithal edene hiçbir ceza, yaptırım hala yok. Her gün binlercesi sessizce yok oluyor. Biz seçim kampanyalarında hayvan severlerden oy almak için türlü vaatlerde bulunan bu seçilmişlerin hak mücadelesi boyutunda kendi hakları ve hayvanların hakları için hukuk yolu ile mücadele etselerdi. ”
Elbirliler, Sarıalan mevkiinde ki yerin önceki dönem belediyesince aylık 100 bin TL’ye kiralandığını, DKMP’nin altyapı tamamlanmadan yeni yönetime burayı tekrar onayladığını hatırlatarak, “Bu yerin şartları uygun değil. DKMP onay vermiş diye burayı hayvan mezarlığına çeviremezsiniz. Hiçbir şey adaletsizliği, bu vahşeti meşrulaştıramaz.” dedi.
Son olarak tüm kamuoyuna vicdan çağrısı yapan Elbirliler, “Biz siyaset konuşmuyoruz, yaşam hakkı konuşuyoruz. Bu canların sesi biz olacağız. Kim engel olursa olsun, bu mücadeleden dönmeyeceğiz.” dedi. HABER MERKEZİ