Ara
Manisa Manşet Gazetesi Manisa Haberleri Manisalı kadınların ellerinde 10 ton Mesir Macunu hazırlanıyor

Manisalı kadınların ellerinde 10 ton Mesir Macunu hazırlanıyor

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin 486’ncısı için hazırlıklar başladı; 41 çeşit baharatla hazırlanan 10 ton mesir macunu, 26 Nisan’da Sultan Camii kubbelerinden halka saçılacak.

KAYNAK: CÜNEYT HASÇELİK
Okunma Süresi: 4 dk

UNESCO'nun "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesinde yer alan ve bu yıl 486’ncısı düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali hazırlıkları sürüyor. Manisalı kadınlar 26 Nisan’da Sultan Cami ve kubbelerinden halka saçılacak olan 10 ton mesir macunu için çalışmalara başladı. Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Mesir Macununun Manisa’da, ülkemizde ve son dönemlerde yurt dışında büyük bir tanıtım değerine sahip olduğunu söyledi.

486’ıncı Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında 26 Nisan 2026 Pazar günü Sultan Camii ve kubbelerinden saçılacak 10 ton mesir macunun hazırlanmasına başlandı.  Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalandığında dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırlanan mesir macunu, 486. kez halka saçılmak üzere hazırlanıyor. Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneğinin imalathanesinde kadınlar tarafından aslına uygun olarak yapılıyor. 24 Nisan’da saçılacak olan mesir macunların duası gerçekleşecek. Manisa Mesir Macunu, Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili alan 28'inci ürün olmuştu. 


MESİR MACUNU SEVGİYİ, ŞİFAYI BARINDIRIYOR 

Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, “Manisa Turizm Derneği'nin imalathanesindeyiz. Burada, kadınlarımız hünerli elleriyle bu sene 486. Mesir Festivali'nde saçılacak olan 10 ton Mesir macununun hazırlıklarını yapıyorlar. Bu 2-3 aylık bir süreç ve şu anda son aşamaya geldi. İnanışa göre geleneğe en yakın mesir macununu derneğimiz üretiyor. İçinde 41 çeşit baharat barındırıyor. Bu 41 rakamı çok önemli. Biz 41 çeşit baharatı da bu mesir macununda kullanıyoruz. Hiçbir katkı maddesi olmadan insanlarımızla inşallah buluşturacağız. Tabii Mesir bir şekerleme gibi görmemek lazım. Mesir gerçekten Manisa ve Türkiye hatta son zamanlarda yapılan çalışmalarda yurt dışında ülkemiz için çok büyük bir tanıtım değerine sahip. İçinde öncelikle şifayı barındırıyor. Sevgi, kardeşlik ve barışı barındırıyor öyle diye düşünüyoruz. 26 Nisan pazar günü inşallah öğle namazından sonra 10 ton bu sene saçacağız. Geçen sene 8 ton saçmıştır. Her yıl bu rakam büyüyor. İlgiye doğru ciddi ilgi var, büyüyor. Biz de mesir hazırladıklarımızı ona göre tamamlıyoruz. Bu sene inşallah 10 ton mesir macunumuzu vatandaşlarımızla buluşacağız” diye konuştu. 


FESTİVAL MANİSA’YA KATKI SUNUYOR 

Mesir Macunu Festivali’nin Manisa’nın tanıtımına katkı sunduğunu ifade eden Başkan Tanık, “Burada tabii bu olayı canlı yaşamak çok farklı bir durumdur. Evet dolu dolu bir hafta olacak. Salı günü başlayacak ve 26 Nisan Pazar günü de saçım finaliyle tamamlayacağız. Ben bütün vatandaşlarımıza müsait olan Manisa'mıza davet ediyorum. Valiliğimiz, belediyelerimizle birlikte turizm derneğinin içinde olduğu komite dolu dolu bir hafta hazırladı. Mesir deyince Manisa, Manisa deyince artık Mesir akla geliyor. Manisa'nın bir ay bayramı, 500 yıllık bir gelenek, dünyada örneği olmayan, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürden Mirasına girmiş coğrafi işareti alınmış. Aynı zamanda geçtiğimiz aylarda da Avrupa Birliği coğrafi işareti alınmış bir üründen bahsediyoruz. Bu anlamda da gerçekten Mesir festivali ve Mesir Macunu çok önemli. Ben bayram havası içinde dolu dolu bir Mesir haftası geçirmemizi temenni ediyorum. Kazasız belasız. Biliyorsunuz festivallerin en büyük amaçlarından biri de tüm dünyada olduğu gibi o şehre kültürel anlamda, ekonomik anlamda ve sosyal anlamda katkı getirmesi, bu anlamda da bizim mesela festivalimiz Manisa için çok önemli” dedi. 


41 ÇEŞİT BAHARATTAN MESİR MACUNU

" Tarçın, Karabiber, Yenibahar, Karanfil, Çörek otu, Hardal tohumu, Anason, Kişniş, Zencefil, Zerdeçal, Hindistan cevizi, Rezene, Kebabiye, Sinameki, Sarıhalile, Vanilya, Darı fülfül, Kakule, Havlıcan, Hıyarşembe, Safran, Kimyon, Kuş burnu, Mürsafi, Meyan balı, Zulumba, Limon kabuğu, Portakal kabuğu, Deve dikeni tohumu, Keten tohumu, Keçiboynuzu, Haşhaş, Isırgan tohumu, Akbiber, Üzüm çekirdeği, Hayıt tohumu, Kurutulmuş biberiye, Funda yaprağı, Melisa otu, Karahalile, Hibiskus.” 

CÜNEYT HASÇELİK/ AYŞE NUR BÜYÜK

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *