Manisa
Parçalı az bulutlu
weather
15°

Manisalı zeytin üreticisi sezona umutsuz başladı

Manisa’nın en önemli tarım ürünleri olan üzüm ve zeytinde bu yıl üreticisi umduğunu bulamadı. Bereketli bir yıl geçiren ve iki üründe de iyi rekolte ile karşılaşan üretici, buna karşılık maliyetleri bile karşılamayan fiyatlar karşısında çaresiz. Manisa genelinde hasadına başlanan zeytinde fiyatların çok düşük olmasına tepki gösteren üreticiler, bazı bölgelerde duruma tepki göstermemek için “zeytin toplamama boykotu” başlattı.

Manisalı zeytin üreticisi sezona umutsuz başladı

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olan Manisa’da hasat başladı. Ancak üreticiler, geçen yıla göre ciddi oranda düşen alım fiyatlarına tepkili. Üretim maliyetlerinin altında kalan fiyatlar nedeniyle Zeytinliova ve Büyükbelen’de hasada ara verme kararı alan üreticiler, emeklerinin karşılığını alabilmek için adil taban fiyat ve alım garantisi talep ediyor. Rekoltenin yüksek olmasına rağmen ilaç, gübre, sulama ve işçilik giderlerindeki artış karşısında alım fiyatlarının gerilemesi, üzümde olduğu gibi zeytinde de çiftçiyi zor durumda bıraktı. Geçen yıl 110 liradan alıma başlanan 1 numara duble Tirille zeytinin kilogram fiyatının bu yıl 50-60 liraya kadar düşmesi üreticilerin tepkisini çekti. Geçen yıl 80 liradan alınan Domat zeytininin 1 numarası bu sezon 60 liradan işlem görürken, küçük taneli zeytinlerde fiyat 25 liraya kadar geriledi. Yağlık zeytinde ise kilogram fiyatının 10 liraya kadar düşmesi üreticilerin endişesini artırdı.


ÜRETİCİ ADİL BİR TABAN FİYAT İSTİYOR

Manisalı üreticiler, hasada yeniden başlamak için üç temel talep sıraladı. Bunlar, üretim maliyetlerini karşılayacak adil bir taban fiyat belirlenmesi, üreticiyi koruyacak alım garantisi sağlanması ve çiftçinin emeğine değer verilmesi olarak sıralandı. Talepler karşılanana kadar hasat ve satışa ara verileceği duyuruldu. Zeytin üretiminin önemli merkezlerinden Büyükbelen’de de üreticiler, özellikle tescilli Tekir zeytininde fiyatların emeğin karşılığını vermediğini belirterek hasadı durdurma kararı aldı. Üreticiler, çevre mahallelerdeki çiftçilere de çağrıda bulundu.


ZEYTİNLİOVA’DA 16 EKİM’E KADAR ALIM DURDURULDU

Zeytinliova Mahallesi’nde üreticiler ve komisyoncular, düşen fiyatlar ile artan maliyetleri değerlendirmek üzere bir araya geldi. Toplantının ardından Zeytinliova ve çevre mahallelerde zeytin alımının 16 Ekim 2026’ya kadar durdurulduğu duyuruldu. Özellikle zeytinini çiğden satan çiftçilerin alınan karardan haberdar olması istendi. Üreticiler, zeytin alım fiyatlarındaki düşüşün zeytinyağı piyasasına da yansıyabileceği endişesini taşıyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız