TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Fatih Şenhisar, Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6, 1 büyüklüğündeki deprem sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Şenhisar, afet yönetim sisteminin bir an önce değişmesi, risk yönetimi ve hazırlık safhasına geçilip insanların tabut binaların enkazı altında kalmaktan bir an önce kurtarılması gerektiğini vurguladı.
ZEKAİ DEMİRGÜRZ
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Fatih Şenhisar, önceki gün merkez üssü Sındırgı-Balıkesir olan, 6,1 şiddetindeki depremle ilgili yaptığı açıklamada, “Depremin odak derinliğine bakıldığında sığ bir deprem olduğu bu sebeple yüzeyde etkisinin/şiddetinin fazla olduğu söylenebilir. Şiddet haritasına göre Mw6,1 büyüklüğündeki depremin merkez üssünde 9 şiddetinde hissedildiği görülmektedir. Binalarında gözle görülen hasarları olan vatandaşlarımızın kamu kurumlarına durumu bildirmelerini ve hasarlı yapılara girmemelerini öneririz” dedi.
DEPREMLER HEP OLDU VE OLACAK
Türkiye’nin aktif bir deprem kuşağı üstünde bulunduğunu vurgulayan Şenhisar, “Ülke topraklarının, sanayisinin ve barajlarının büyük bir kısmı deprem kuşağı içinde yer almaktadır. Bir doğa olayı olan depremler geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacaktır. Ancak bu doğa olaylarının afete dönüşmesi günümüz teknolojisi ve imkanlarıyla kabul edilemez durumdadır. Ne yazık ki ülkemizde deprem olduğunda ilk gündemimiz, arama kurtarma ekipleri, yardım kampanyaları ve yaraların sarılması olur. Oysa bu yaklaşım, sorunun köküne değil, sonuçlarına odaklanır. Depremi durduramayız, ama binaların yıkılmasını engelleyebiliriz” diye konuştu.
“YARA SARMA” YERİNE “YARA ALMAMA” HEDEFLENMELİ
“Yara sarma” politikasından “Yara almama” anlayışına geçilmesi gerektiğini vurgulayan Şenhisar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kriz yönetiminden Risk Yönetimi’ne geçmediğimiz sürece, depremlerde karşılaşacağımız ağır tablolar hiç değişmeyerek devam edecektir, dolayısıyla afet öncesi risk azaltma anlayışına geçmek zorundayız. Özetle kriz yönetim ya da yara sarma odaklı afet yönetim sistemimizin bir an önce değiştirip, risk yönetimi ve hazırlık safhasına geçip, insanlarımızı tabut binaların enkazı altında kalmaktan bir an önce kurtarmalıyız. Bu gerçeği öğrendiğimiz ve ‘yara sarma’ politikasından vazgeçtiğimiz radikal bir karar aldığımız gün riskleri azaltmaya başlarız, başka türlü ‘yara sarma’ ya devam ederiz.”
HABER MERKEZİ