AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Mücahit Arınç, 28. Dönem 3. Yasama Yılı ve yaz tatili değerlendirme toplantısında Manisa’nın yerel ve genel gündemine dair kapsamlı bir rapor sundu. Manisa’ya yapılan ve ilerleyen dönemde yapılacak projeler hakkında bilgi veren Arınç, imar konusunu da değerlendirdi.
Yıllardır Manisa’da süregelen imar konusu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Arınç, “Manisa'nın kanayan yarası yıllardır imar meselesi maalesef. Ama imar çalışmalarını veya düzenlemelerini yaparken herkesin beklentisi olacak ve Manisa'ya yakışacak şekilde yapmamız lazım. Yani bunu kişilere özel, muhtelif yerlere özel veya başka grupların çıkarına değil, gerçekten Manisa'nın çıkarına olacak imar düzenlemelerin hakkaniyetli ve şeffaf bir şekilde yapılması lazım. Bunu yapması için herkesin kendine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Bu sorumluluğu yerine getirirken de kamuoyuyla da Manisa'yla da bunları paylaşması gerekiyor. Biz bunun takibini yapıyoruz” şeklinde konuştu.
ARTIK MODERN TEKNOLOJİLERİN HEPSİNDEN İSTİFADE ETMEMİZ LAZIM BİZİM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Manisa’yı son ziyaretinde Manisa için önemli müjdeler verdiğini dile getiren Arınç, “Demirköprü Barajının üzerine yüzer GES Santralleri İhalesi yapılacak ve Türkiye'de ilk defa Manisa Demirköprü Barajı'nın üzerinde yüzer GES santrali kurulacak. İhalesi inşallah en kısa zamanda yapılacak. Enerji artık bizim yenilenebilir enerji kaynaklarında da HES, RES, GES vesaire diğer şeylerde de ihtiyacımız var. Bakanlığın çevreci ve çevre dostu olarak kurduğu bütün kriterlere sahip olunacak. Sürdürülebilir bir şekilde oraya yatırım yapılacak. Bu teşvikten aldığınız desteklemeden bölgeye katma değer olarak yerine getirme sorumluluğunuz var. Soma Termik Santrali’nde maalesef bizim orada Torku firması istediğimiz performansı, beklenen yatırımları ve yenilenmeyi sağlamadı. Sağlamadığı için aynı zamanda risk oluşturdu ve aynı zamanda bu yatırımın biz karşılığını orada alamadık. O yüzden bunu sayın bakanımızla biz defaatle görüşmüştük. Durumu zaten biliyor. Hem Soma halkının hem Manisa'nın önceliği olarak buradaki santral artık onlardan çıkacak. Onların borcu olan veyahut da onların yapmadıklarının bedeli aynı bir şekilde bir kenarda konuşulacak, karşılanacak ve biz bu yerli maden teşvikinden de faydalanan ve bu kriterleri sağlayan bir konsorsiyum veya bir firma ile burada yeni baştan o santralimizi ayağa kaldıracağız. GES projesi Manisa'da yüzer GES olarak Demirköprü Barajı'na yapılacak. Bu çok önemli. Çünkü artık modern teknolojilerin hepsinden istifade etmemiz lazım bizim. Barajların üzerinde akan suyun üzerine güneş panelleri yapıyorsunuz ve oradan elektrik sağlıyorsunuz. Türkiye elektrik üretiminde yani yenilenebilir enerji kaynakları seviyesinde çok önemli bir duruma geldi” ifadelerini kullandı.
Bu yıl Manisa’da yaşanan zirai don olayına değinen Mücahit Arınç, “Küresel iklim krizinin de getirdiği, maalesef bu yıl zirai don hadisesini yaşadık. Geçen yıl daha çok dolu sıkıntısını yaşadık. Ama bunların hepsi iklim krizinin getirdiği muhtelif sebepler ve sonuçlar. Aynı zamanda su kaynakları artık çok azalmaya başladı. Su kaynakları azaldıkça sondajlar çok derine inmeye başladı. Bizim artık bu sondajlardan, çıkarılan maliyetlerden bir sulama birlikleri ile ilgili olan meseleyi tek çatı altında toplamamız lazım. Yani sulama birliklerinden sondaj parası alınan ücretler üreticiden gerçek manada onlara tekrardan faydalı bir şekilde geri dönüyor mu? Bunun denetimini yapmak ve orayı biraz İlerleyip toparlamamız lazım. Vahşi sulama dediğimiz mevcut düzendeki sulama ile birlikte bu işin yapılması Türkiye'de mümkün değil. O yüzden bizim kapalı devre sulama sistemine ve damlama sulama dediğimiz hadiseye geçmemiz lazım. Çünkü suyu çıkarsanız dahi yüzeydeki su buharlaşma neticesinde zaten bir kayba uğruyor. O yüzden bizim kapalı devre sulama sistemini uygulanabilir şeklini devlet, genel idare ve belki yerelde de belli ortaklarıyla bu işin birlikte bir projelendirerek Manisa'ya en azından Gediz Havzası ile birlikte kazandırmamız lazım” diye konuştu.
SU KONUSUNDA MANİSA’NIN HAKKI YENMEMELİ
İzmir’e verilen suyla ilgili açıklama yapan Arınç, “1980 yılında yapılan bir protokolle Resmî Gazete'de de yayınlanmış, Sarıkız Havzası dediğimiz zaman zamanda tabii Gördes Barajı'nı da Gördes'i de bu işin içine dahil ederek orada İzmir'le içme suyu ve çevre suyu değerlendirme ve paylaşım protokolü var. Bu protokol 45 milyon metreküp. Yıllarca uğraşılmış, yapılmış. Burada kuyular açılıyor. İZSU’nun açtığı kuyular var. Bir de DSİ'nin aynı zamanda açtığı kuyular var. Tabi bu protokolün bir kere bazen şehirler arasında imzalanmış. içme suyunun da paylaşımı noktasında bir bağlayıcılığı var. Ancak bizim artık bu havzalarda, kaybedilen suyla birlikte, küresel iklimle, kriziyle birlikte artık bu su havzalarında suyumuz azaldı. Sondajlarımız çok derine inmeye başladı ve maliyetli hâle gelmeye başladı. Zaman zaman İZSU şu şekilde talep ediyordu; ‘Ben buradaki hakkım olan eskiyen kuyularımı ölçeği, çapı ve tahsisi değiştirmeyecek, geçmeyecek şekilde eskiyen kuyuları yenileyeyim’ Bu talep olumlu bir şekilde karşılık buldu. DSİ'nin onayıyla bu kuyular yenilendi. Ancak yeni kuyuların açılması çünkü İzmir'in şu an en iyi Tahtalı Barajı ve diğer alanlar. Ama oralarda da su kaynakları düştüğü için tekrardan bu Sarıkız Havzası dediğimiz alana geliyorlar ve yeni sondaj açma istekleri oluyor. Bunu şehirler arasında hatta ülkeler arasında artık su savaşları olacak kapsamına getirmemek lazım. Ama herkesin kendi içinde bu ciddiyette davranıp projeler geliştirip buna uygun hareket etmesi lazım. Bizim İzmir ile kendi aramızda istediğimiz arzu ettiğimiz, onların yeni kaynaklar veya başka kaynaklardan faydalanması. Ama bizim arzumuz burada artık Manisa'nın hakkı olan, Manisa'nın da ihtiyacı olan suyun paylaşımı noktasında bu protokolden yeni sondajlar onlara verilmemesi bizim beklentimiz ve bunu ifade edeceğimiz noktada da bir çatışma içine getirmeden bunu nasıl yapabiliriz, hakkaniyetli bir şekilde bunun çabası içinde de olacağız. Ben Tarım Bakanımızla da görüştüm. DSİ ile de ilgili yerlerle de görüşüp bu meselenin şehirlerarası su savaşlarına dönmeden ve Manisa'nın da hakkının yenmemesi açısından bu meseleyi de gündemimize aldık” diye konuştu.
ARINÇ’TAN DUTLULU AÇIKLAMASI “YENİ BAŞLADI GÖREVE, BEKLENTİLER BÜYÜK”
Arınç, “Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu hakkında değerlendirme yapar mısınız?” sorusu karşılığında şunları söyledi: “Allah yardımcısı olsun. Manisa'nın da kendisinin de. İnşallah beklentileri karşılar. Fazla sosyal medyada vakit geçirmenin sıkıntılarını yaşayabilir. O elindeki klavyeyi sakince kenara bırak derler. Allah yardımcısı olsun. Onu halk takdir edecek. Yeni başladı göreve, beklentiler büyük. Onu benim değerlendirmem doğru değil. Çok kısa bir zaman oldu. Rahmetli başkanın yerine geçti. Manisa'nın beklentileri büyük, bu kadar konu konuşuyoruz hep birlikte. Bu kadar değerlendirme yapıyoruz. Onlardan da beklenti Büyükşehir Belediye Başkanı olarak çok fazla. O yüzden onlara ağırlık verirse seviniriz” dedi.
CÜNEYT HASÇELİK