Manisa’daki emekliler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önünde bir araya gelerek 2026 yılı için açıklanan 18 bin 938 lira emekli maaşını protesto etti. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Manisa Şubeler Platformu adına Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Şube Başkanı Ufuk Doruk öncülüğünde düzenlenen protestoda “TÜİK yalanlarına, yoksulluğa teslim olmayacağız! İnsanca bir yaşam için 14 Ocak’ta iş bırakıyoruz!” sloganları atıldı. Doruk, yaptığı açıklamada, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı yıllık enflasyon oranının yüzde 37,68 olduğunu dile getirerek diğer enflasyon araştırma gruplarında bu oranların yüzde 56,17’ye kadar çıktığı vurguladı. Açıklanan asgari ücretin, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının bile altında kaldığını belirten BES Şube Başkanı Ufuk Doruk, “TÜİK bugün 2025 yılı enflasyonun yüzde 30,89 olduğunu açıkladı. Ama asgari ücreti 10 gün önce yüzde 27 artırarak, açlık sınırının altında tuttular. TÜİK’in gerçekleşen enflasyon verileri dahi temel alınmış olsaydı bugün asgari ücretin 32 bin165 TL olması gerekiyordu. Dolayısıyla TÜİK’in sahte enflasyon verilerine göre bile her asgari ücretlinin aylık 4 bin 100 TL’sine yıllık ise 49 bin 200 TL’sine, yani yaklaşık 2 aylık ücretine el konulmuştur” dedi.

11 ÇEYREK ALTINIMIZI ELİMİZDEN ALDILAR
Başta kira, ulaşım ve gıda giderlerindeki artışın yapılan maaş artışını erittiğini ifade eden Doruk, “Bizler 2026 yılına maaşlarımızda ortalama yüzde 12,5 artış ile başlıyoruz. 1 Ocak’tan itibaren toplu taşıma ücretlerine yüzde 35, sağlıkta katılım paylarına, muayene ücretlerine yüzde 30, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine ortalama yüzde 22, MTV ve damga vergisine yüzde 19 zam yapılmıştır. Kontrat süresi dolanların kirası Ocak’tan itibaren yüzde 34,88 artacaktır. Bugün 55 Bin TL maaş alıp bunun 25 bin TL’sini kiraya veren bir kamu emekçisinin maaşı Ocak ayında 65 bin TL olacak. Ama kirası 33 bin 720 TL’ye çıkacak. Yani cebine giren maaş zammının neredeyse tamamı kiraya gidecek. 10 yıl önce bugün bir adet çeyrek altın 175 TL’ydi. En düşük memur maaşı ile 17 adet çeyrek altın alınıyordu. Bugün çeyrek altının fiyatı 10 bin 500 TL. En düşük memur maaşı ile 6 adet çeyrek altın bile alınamıyor. Son 10 yılda en az 11 çeyrek altınımızı elimizden aldılar.” diye konuştu.

MİLYONLARCA AİLEYİ AÇLIĞA MAHKÛM
Başkan Doruk, 2024 yılının ‘emekli yılı’ ilan edildiğini, 2025 yılının ise ‘aile yılı’ ilan edildiğini fakat bu iki yılda emeklilerinin ve ailelerin daha da zor duruma düştüğünü belirten Doruk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milyonlarca aileyi açlığa mahkûm ettiler. 2026 yılını ise emeği ile geçinen tüm kesimler için bir yıkım yılına çevirmek istiyorlar. ‘Sefalete, köleliğe alışın’ diyorlar. Bizlerin ücretlerini, maaşlarını sefalet düzeyinde arttırırken hep aynı şeyi söylediler. ‘Kaynak yok’ dediler. Oysa bu ülkenin işçisine, asgari ücretlisine, emeklisine, kamu emekçisine insanca yaşam koşulları sunmak için yeterince kaynağı vardır. Ama bu kaynaklar çalışanlara, yoksullaştırılan halka değil bir avuç asalağa faiz, teşvik, hazine garantisi olarak aktarılıyor.

HAK KAYIPLARI DAHA DA BÜYÜMEMELİ
Toplu sözleşmenin gerçek bir toplu sözleşme olacak şekilde yenilenmesi ve bu dönem içerisinde hak kayıplarımızın daha da büyümemesi için maaşlarımızda ek zam yapılmalıdır. Aksi durum kamu emekçilerini açlık sınırına yaklaşması anlamına gelir. Bizlere her geçen gün daha fazla yoksulluk ve güvencesizlik dayatan bu düzeni kabul etmiyoruz. Bunun bir adımı olarak 14 Ocak Çarşamba günü tüm yurtta üretimden gelen gücümüzü kullanacak, iş bırakacağız.”
