Manisa’daki bir köy okulunda karma eğitimle mezun olduktan sonra lise ve üniversite eğitimini tamamlayarak iş hayatına atılan ve emekli gıda mühendisi Ümmühan Tibet (72), yıllarca hayalini kurduğu doktora eğitimini, 40 yıl sonra başladığı eğitimle tamamladı. Cübbesini, Manisa CBÜ Rektörü Dr. Rana Kibar’ın giydirdiği Tibet’i, danışman hocaları da pasta keserek kutladı.
Manisa’nın Akhisar ilçesi Çobanhasan Köy’ünde zeytin çiftçisi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ümmühan Tibet, ilk ve orta öğrenimini 5 derslikli karma sistemle eğitim veren köy okulunda tamamladı. Karma sistemle eğitim veren bu küçük okul, Tibet’in büyük hayalleri için ilk basamak olurken, eğitime olan sevgisi, onu Akhisar Kız Meslek Lisesi’ne, ardından da 1970 yılında Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’ne taşıdı. Üniversite diplomasını 1975 yılında eline alan Tibet, mezun olur olmaz gıda mühendisi olarak iş hayatına atıldı.
YOĞUN BİR KARİYER SÜRECİ YAŞADI
Tibet, iş hayatındaki yoğunluğundan dolayı yüksek lisans ve doktora yapma hayalini ertelemek zorunda kaldı. 1977’de evlendi, bir kız çocuğu ve bir kız torunu sahibi oldu. Yoğun bir kariyer süreci yaşadı ve 1996 yılında, tam 43 yıllık çalışmanın ardından emekli oldu.
40 YIL SONRA YENİDEN ÜNİVERSİTEYE DÖNDÜ
Ancak emeklilik onun için bir son değil, yarım kalmış hayallerin başlangıcı oldu. Yıllar sonra içindeki akademik tutkunun peşinden yeniden yola çıkan Ümmühan Tibet, 40 yılın ardından yarım bıraktığı akademik başarısını tamamlamak için tekrardan üniversiteye döndü. Tibet, 2015 yılında Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine başladı. Dört yıl süren bu eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra, 2020 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü’nde doktora eğitimine başladı. Tibet, hayalini 72 yaşında gerçekleştirerek, doktora eğitimini tamamladı.
REKTÖR RANA KİBAR CÜBBESİNİ GİYDİRDİ
Manisa CBÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde düzenlenen törende, Tibet’in mezuniyet cübbesini Rektör Dr. Rana Kibar giydirdi. Törene Manisa CBÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kamil Şirin, danışman hocası Prof. Dr. Pelin Günç Ergönül ve üniversite akademisyenleri katıldı. Tibet’in uzun ve ilham veren yolculuğu, törende kesilen bir pasta ile taçlandı.
TORUNUMLA BİRLİKTE DOKTORA YAPAMA HAYALİM VARDI
Başarısının şevk ve azimle çalışmasına borçlu olduğunu belirten Ümmühan Tibet (72), “Kişiliğimin ve çalıştığım sektör, araştırmaya ve öğrenmeye yönelikti. Doktora hayalim 1980’li yıllarda başladı ama çok yoğun bir iş sürecim olduğundan yapamadım. Kızım evlendiğinde ilerde torunumla birlikte doktora yapama hayalim vardı. Hayatın akışı da beni bu günlere getirdi. Ülkemizdeki zeytin yağı sektörünün büyümesiyle birlikte uluslararası zeytin konseyi ve dünyanın en önemli zeytin yağı kimyacılarıyla birlikte çalışmalarımın olması da doktora yapmamda etkili oldu. 40 yıllık aradan sonra tekrar üniversiteye geri dönmüş oldum. Çünkü hep hayalim üniversitede akademik disiplini elde edip daha iyi araştırma yapabilmekti. Bu nedenle ağırlık verdim. Kolay değildi, tüm kurallara uyarak, girdiğim tüm sınavlardan başarılı puanlar alarak bugünlere geldim. Bunu şevk ve azimle çalışmama borçluyum. Bu konuda ailemin de çok desteği oldu” diye konuştu.
BİZLER İÇİN ÇOK GÜZEL BİR BAŞARI HİKAYESİ
Manisa CBÜ Rektörü Dr. Rana Kibar da “Bizler için çok güzel bir başarı hikayesi. Böyle bir dönemde kendisine bu şekilde destek olmaktan mutlu olduğumuzu ifade etmek isteriz” diye konuştu.
Danışman hocası Prof. Dr. Pelin Günç Ergönül de, güzel bir ekip çalışması yaptıkları, başarısının kendilerini gururlandırdığını söyledi.
HABER: CÜNEYT HASÇELİK