Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eylül ayına ilişkin Sosyal ve Ekonomik Destek ödemelerini hesaplara yatırdı. Çocukların ailelerinin yanında desteklenmesini ve eğitim hayatlarının sürdürülmesini amaçlayan program kapsamında toplam 2 milyar 186 milyon liralık ödeme yapıldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, desteğin çocukların sosyal açıdan güçlendirilmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin desteklenmesi amacıyla sürdürüldüğünü açıkladı.
Eylül Ayı SED Ödemeleri Hesaplara Yatırıldı
Eylül dönemi Sosyal ve Ekonomik Destek ödemelerinin hak sahiplerinin hesaplarına aktarımı tamamlandı.
Bakan Göktaş, bu kapsamda toplam 2 milyar 186 milyon liralık ödeme yapıldığını bildirdi.
SED programıyla ekonomik güçlük yaşayan ailelerin çocuklarını kendi aile ortamlarında destekleyebilmesi hedefleniyor.
Çocukların Aile Yanında Kalması Desteklendi
SED hizmetinin temel amaçlarından biri, ekonomik nedenlerle çocukların ailelerinden ayrılmasının önüne geçmek.
Program kapsamında çocukların eğitim, sağlık ve sosyal gelişim süreçlerinin aile ortamında devam etmesi destekleniyor.
Bakanlık, çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda büyümesini sağlayacak sosyal hizmet modellerini de bu doğrultuda sürdürüyor.
Destekten Farklı Gruplar Yararlanabiliyor
SED hizmeti yalnızca tek bir öğrenci grubunu kapsamıyor.
Ekonomik yoksunluk nedeniyle korunmaya muhtaç hale gelme riski bulunan çocuklar, bakım tedbiri sonrası ailesinin yanına dönebilecek çocuklar ve sosyal hizmet kuruluşlarından ayrılan bazı gençler destekten yararlanabiliyor.
Doğal afet, ağır hastalık, kaza veya benzeri olağanüstü durumlar nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük yaşayan ailelerin çocukları da değerlendirme kapsamına alınabiliyor.
Başvurular E-Devlet Üzerinden Alınıyor
SED desteğine başvurular e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabiliyor.
Başvuru yapmak isteyenler e-Devlet arama bölümüne “Sosyal ve Ekonomik Destek” yazarak ilgili hizmete ulaşabiliyor.
Başvuru formunun doldurulmasının ardından değerlendirme süreci başlatılıyor.
Destek Tutarı Herkes İçin Aynı Değil
SED ödemelerinde tek ve sabit bir tutar bulunmuyor.
Ödeme miktarı, çocuğun eğitim durumu, destek türü ve hak sahipliği koşullarına göre değişebiliyor. Bu nedenle her aileye 11 bin TL ödeme yapılacağı yönündeki genelleme metindeki bilgilerle doğrulanmıyor.
Eylül ayına ilişkin kesinleşen bilgi, toplam 2 milyar 186 milyon liralık SED ödemesinin hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmış olması.