Banka, kredi kartı veya kripto varlık hesabını başkasının kullanımına verdiği gerekçesiyle dolandırıcılık suçundan yargılanan kişileri ilgilendiren önemli bir karar çıktı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, dolandırıcılık eylemine doğrudan katılmayan ve yalnızca hesabını kullandırdığı öne sürülen kişilerin durumunun yeni yasal düzenleme kapsamında yeniden değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.
Olay 8 bin 900 TL'lik telefon alışverişiyle başladı
Karara konu olay, ikinci el satış platformu Letgo üzerinden cep telefonu satın almak isteyen bir kişinin kendisine bildirilen banka hesabına 8 bin 900 TL göndermesiyle başladı.
Para transferinin ardından satıcıya ulaşılamaması üzerine adli süreç başlatıldı. Yapılan incelemelerde paranın Turgay Y. adına kayıtlı banka hesabına gönderildiği ve daha sonra bir kripto varlık hesabına aktarıldığı belirlendi.
Hesabını arkadaşına verdiğini söyledi
Sanık Turgay Y., söz konusu banka hesabını “Mert” isimli bir arkadaşının kullanımına verdiğini savundu.
Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Turgay Y.’yi nitelikli dolandırıcılık suçundan 3 yıl 4 ay hapis ve adli para cezasına mahkûm etti.
Ancak yargılama sonrasında yürürlüğe giren yeni düzenleme, dosyanın yeniden ele alınmasını gündeme getirdi.
Yeni düzenleme hesap kullandıranlar için indirim imkânı getirdi
16 Temmuz'da yürürlüğe giren 7589 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanunu'nun 158. maddesine yeni bir hüküm eklendi.
Düzenlemeye göre, nitelikli dolandırıcılık suçuna doğrudan fail olarak katılmayan ancak banka, kredi kartı veya kripto varlık hesap bilgilerini başkasına veren ya da kullandıran kişiler açısından cezada indirim uygulanabilmesinin önü açıldı.
Bu kapsamda şartları karşılayan kişiler hakkında verilecek hapis cezasında yarı oranında indirim yapılabilmesi mümkün hale geldi.
Bölge Adliye Mahkemesi yerel mahkeme kararını bozdu
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi, sanığın eyleminin yalnızca hesabını kullandırmakla sınırlı olup olmadığının yeni yasal düzenleme kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi.
Yerel mahkemenin hükmü oy birliğiyle bozulurken dosya, indirim hükmünün uygulanıp uygulanamayacağının belirlenmesi için yeniden ilk derece mahkemesine gönderildi.
Her hesap kullandıran otomatik olarak indirim alamayacak
Karar, banka veya kripto hesabını üçüncü kişilere kullandırdığı gerekçesiyle yargılanan kişiler açısından önemli bir hukuki değerlendirme ortaya koyuyor.
Ancak bu durum, hesabını kullandıran herkesin cezasının otomatik olarak yarıya ineceği anlamına gelmiyor. Mahkemeler, kişinin dolandırıcılık eylemine ne ölçüde katıldığını, hesabın hangi amaçla verildiğini ve olayın tüm koşullarını ayrı ayrı inceleyecek.
IBAN ve kripto hesabı paylaşırken dikkat
Banka hesabı, IBAN, kredi kartı veya kripto varlık hesabının üçüncü kişilerin para transferlerinde kullanılmasına izin verilmesi ciddi hukuki sonuçlara yol açabiliyor.
Hesap sahibinin dolandırıcılık eyleminden haberdar olup olmadığı ve suça ne ölçüde dahil olduğu yargılama sırasında belirlenirken, yalnızca “hesabı kullandırma” savunması tek başına sorumluluğu ortadan kaldırmıyor.
Yeni düzenleme belirli koşullarda ceza indirimi imkânı sunsa da banka ve kripto hesaplarının başkalarının kullanımına verilmemesi önemini koruyor.