Manisa
05 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    64139.632$

MCBÜ YAPI VE DEPREM MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI KURDU

MCBÜ YAPI VE DEPREM MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI KURDU
MCBÜ YAPI VE DEPREM MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI KURDU Yapı ve Deprem Mühendisliği laboratuvarında kimler görev yapıyor?

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Türkiye’nin deprem gerçeğinden yola çıkarak üniversite bünyesinde Yapı ve Deprem Mühendisliği laboratuvarı kurdu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin çalıştığı deprem laboratuarında binaların analiz çalışmaları yapılıyor ve güçlendirme çalışmalarının binalar boşaltılmadan yapılması için projeler yürütülüyor. Manisa Ceilal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, ve MCBÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Demir laboratuarda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 


BİNALAR BOŞALTILMADAN GÜÇLENDİRMEYİ SAĞLAYABİLECEK BİR TEKNOLOJİYİ ÜRETTİK
Rektör Ataç, “Binalar boşaltılmadan güçlendirmeyi sağlayabilecek bir teknolojiyi ürettik. Manisa, deprem riski yüksek bir bölge. Manisa’da binaların depreme dayanıklılığını tespit ediyoruz. Şu anda 3-4 mahallede çalışmalar tamamlandı. Binalar boşaltılmadan dönüşüm de gündemde olacak. Binalar boşaltılmadan yapılacak bir çalışma binanın yıkılıp yeniden yapılmasından daha az bir maliyet oluşturulacak. Şu an Türkiye genelinde benzerleri yapılıyor ama bizim sistemimiz maliyet açısından daha düşük” dedi. 


DEPREMDE YIKILMASINI ENGELLEMEYİ SAĞLAYAN BİR CİHAZ
Laboratuarda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ali Demir, “Laboratuarda deprem yüklerinin simüle edilmesini gerçekleştiriyoruz. Yüksek katlı binalarda depremle birlikte gelecek yükleri tespit ediyoruz. Binaları boşaltmadan güçlendirme yapabiliyoruz. Binaları güçlendirirken perde duvarlar kullanırız. Binayı hiç boşaltmadan daha basit, hızlı şekilde bayan binada yemeğini yaparken dışarıda güçlendirme çalışması yapabiliriz. Depremde yıkılmasını engellemeyi sağlayan bir cihaz. Bu laboratuarda pek çok yöntem geliştirdik. TÜBİTAK projesiyle geliştirdiğimiz sönümleyici binaları boşaltmadan bunu binanın herhangi bir noktasına yerleştirip binanın deprem esnasında ayakta kalmasını sağlıyor. Bu da bizim üniversitemizde geliştirildi. Oluşan şiddete karşı binaya yük bindirmeden bu sönümleyici binanın yıkılmaması, yıkılacaksa bile çok az hasar almasını sağlayan bir sistem ve mobil. Bunun örneği yok. Geliştirilmesi tamamlandı, şu anda yapıda kullanılması noktasında çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!