Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2417.8
  • BIST
    10267.25
  • BTC
    61334.47$

Vietnam'da gördü, Manisa'da yetiştirdi


Vietnam'da gördü, Manisa'da yetiştirdi. Manisa’nın verimli topraklarında neredeyse yetişmeyen ürün yok. Sıra dışı görüntüsü ve egzotik tadıyla tropik meyveler arasında en sevilenlerden biri olan ejder meyvesi emekli Bekir Kılıç tarafından yetiştirilmeye başlandı.

Manisa’nın verimli topraklarda neredeyse yetişmeyen ürün yok. Sıra dışı görüntüsü ve egzotik tadıyla tropik meyveler arasında en sevilenlerden biri olan ejder meyvesi emekli Bekir Kılıç tarafından yetiştirilmeye başlandı. 

ÜRETİCİ BEKİR KILIÇ
VİETNAM’DA GÖRDÜ

Bisiklet turuyla dünyaya turuna çıkan ve bugüne kadar doğru düzgün tarımla uğraşmayan 65 yaşındaki emekli Bekir Kılıç, Vietnam’da gördüğü ve tadını beğendiği Ejder Meyvesini dikmeye karar verdi. Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Evrenos Mahallesinde 720 metrekarelik serada ejder meyvesi üretimine başladı. Hobi olarak başladığı ejder üretiminde verim almaya başlayınca ticarete döktü. 


EJDER MEYVESİ DİKİMDEN 1 YIL SONRA MEYVE TUTMAYA BAŞLIYOR

Manisa İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri Bekir Kılıç’ı serasında ziyaret etti, ejder meyvesini inceledi.  Oldukça hızlı gelişen ejder meyveleri, dikimden 1 yıl sonra meyve tutmaya başlıyor.  İdeal verime ulaşması ise 3 yılı alıyor.  Çiçek açma itibariyle hasat olgunlaşması 30 gün sürüyor.  Yılda 3-5 kez ürün elde ediliyor.  20-30 yıl gibi uzun bir ekonomik ömre sahip.


ÖNÜMÜZDEKİ YIL TAHMİN EDİYORUM ÇOK DAHA İYİ OLACAK

2 yıl önce ejder meyvesi ektiğini söyleyen Bekir Kılıç, “Normalde tarımla hiç ilgim yoktu.  Geçmişte 2020 yılında bisikletle dünyayı turluyordum. O dönemde Tayland, Vietman ve Kamboçya’yı turladım. Bu tur yaklaşık 3400 kilometre sürdü. Özellikle Vietnam’da bu ejder meyvesini yakından gördüm. Orada açık alanda seraya ihtiyaç olmadan yetiştiğini gördüm. İklimi çok uygun. Tarlaları var. Orada gördükten sonra bunu araştırdım. İnceledim, tadına baktım. Beğendim, hoşuma gitti. Baktım Türkiye’de de bunu yapanlar var. Özellikle Mersin ve Antalya yöresinde yetiştiği gördüm. Manisa’ya döndükten sonra onlarla irtibata geçtim nasıl üretiliyor diye. İnceleyip araştırdıktan sonra bu serayı buraya kurunca bunu denemek istedim. Şuna kadar verimli bir şekilde gidiyor. 2 yıl oldu ejder meyvesi ekeli. Yüzde 100 verime 3. Yıldan sonra geçiyor. Bu yıl oldukça verimli geçti. Önümüzdeki yıl tahmin ediyorum çok daha iyi olacak” dedi. 


DEKAR BAŞINA ORTALAMA 8-10 TON ÜRÜN 
Ortalama bir ağacın 25-30 kilo meyve verdiğini ifade eden Kılıç, “Dekarda hesapladığınız zaman dikme aralığına göre yaklaşık 8-10 ton kadar ürün alabiliyorsunuz. Benim burası 720 metrekarelik bir sera alanı. Denemek amaçlı olduğunu için bu alanın hepsine ekmedim. Verimi gördükten sonra tamamına bunu yaymaya karar verdim. Önümüzdeki yıllarda bunu seraya komple yayacağım. Bunun Avrupa fiyatı 2 dolar 25 cent civarında. Burada toptan verirken diğer yetiştiren yerlerde de görüşüyorum. İnternette çok yüksek fiyata satanlar var. 150-200 liraya satanlar var. Bizden olarak düşündüğümüzde insanlar alışsın diye çok minimum fiyatlarda satıyorum. 60 liradan falan veriyorum manavlara falan” diye konuştu. 


YÜZDE 100 ORGANİK 

Kimyasal hiçbir ürün kullanmadan üretimi gerçekleştirdiğini açıklayan Kılıç, “Yetiştirdiğimiz ejder meyvesi yüzde 100 organik bir ürün.  Burada hiçbir kimyasal ilaç kullanmıyorum ot ilacı dahil. Bitki zaten bugüne kadar ilaca ihtilaç duymadı. Hiçbir hastalıkla karşılaşmadım. Dikenli bir bitki olduğu için farklı otlar giremiyor. Ejderin arasında fazla beslenemiyorlar. İşçiliğe hiç gerek yok. Çapa diye bir işimiz yok. Sadece ürünler olgunlaştıktan sonra meyveyi topluyorsunuz. Ejder bir kaktüs olduğu için yazın çok sıcak dönemlerde haftada bir gün 1 saat damlama sulama açıyorum. Ara mevsimler sonbaharda 15 günde bir su veriyorum. Kış döneminde ayda 1 defa verseniz de vermesiniz de yaşabilir. Hiç problem yok. Kesinlikle bu işe hobi olarak başladım bunu ticarete dönüştürüyorum” dedi.

 CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Cemal Bogalioglu
    22-11-2023 17:56

    renk, boyut, olgunluk bakımından Vietnamın ejder meyvesinden bir farkı yok…tebrikler…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!