Manisa
Açık
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4255 %0.1
47,3559 %0.17
4.404,00 % -0,17
Ara

KRONİK YORGUNLUK VE AĞRI : SUÇLUSU COVİD Mİ ??

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

  Kronik yorgunluk ve ağrı sorununu, yaşamında bir kez olsun deneyimlemeyen  kişi hemen hemen yoktur. Tıbbın her branşında hekimler, tüm dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen ve etkilemekte olan Covid 19 pandemisi sonrası, kronik yorgunluk ve ağrı ile başvuran hasta sayısında  belirgin artış olduğunu bildiriyorlar.
Covid 19 enfeksiyonuna yol açan virüsün koku siniri aracılığı ile beyine girdiğine dair kanıtlar var. Koku siniri beynimizin uzantısı olduğu için, enfeksiyon sırasında başağrısı, başdönmesi, koku ve tad alamama gibi nörolojik bulgular oldukça yaygın olarak gözükmektedir.

 Bir de “ Uzamış Covid  Sendromu “ kavramı ne yazık ki virüsle birlikte yaşamımıza girdi. Bu durumu aktif enfeksiyonun klasik bulguları iyileştikten sonra, virüsün dolaylı olarak  farklı organ ve sistemleri etkilemesi sonucu ortaya çıkan bulgular olarak tanımlayabiliriz. Ve bu sendrom, hastalığın ağır ya da hafif geçmesi ile de doğru orantılı değil...Dolayısı ile kimlerde olacağını, uzamış covid sendromunun etkilerinin ne kadar süreceğini, ya da kalıcı mı yoksa geçici mi olacağını şu an için ön göremiyoruz.

  Hastalığın inme, bilinç değişiklikleri, nöbetler,  hareket bozuklukları gibi pek çok nörolojik hastalıklara neden olduğunu başından beri biliyorduk; ancak kas iltihabı (miyopati) ve sinir hücresi hasarına bağlı ağrılar ( nöropatik ağrı) görece yeni öğrendiğimiz durumlar.Covid 19 enfeksiyonu sonrasında gelişen uzun süren yorgunluğun – en azından bir kısım hastada- hastalığın genel etkileri dışında, virüsün kas tutulumuna bağlı olduğu düşünülüyor. Zira virüsün parçacıkları beyin ve kaslarda görüldü.Sinir ucu hasarı sonrası gelişen ağrılar ( nöropatik ağrı) yaşamı nerede ise kabusa çeviren ve geleneksel tedaviler ile iyileşmeyen ağrılardır. Covid 19 virüsü ile ilişkilendirilen nöropatik ağrı vakaları da giderek artmaktadır.

 Kronik yorgunluk ve ağrılar, hele bir de nöropatik ağrı ise tartışmasız kişilerin yaşam kalitesini ciddi oranda etkiler ! Özellikle çalışan insanlar için iş performansı da oldukça düşer.  Kimse sürekli yorgun hissetmek ve ağrıyla yaşamak istemez !! Özellikle covid 19 enfeksiyonu geçirenlerin ( Hastalığı farkında olmadan geçiren milyonların da olabileceğini hatırlatarak) bu durumları yaşıyorlar ise nöroloji uzmanlarına da başvurmaları  gerektiğini vurgulamak istiyorum. Bazı özel ilaçlar kişileri büyük oranda rahatlatabilir, “fiziksel tıp ve rehabilitasyon”  da bu uzun soluklu tedavinin önemli bir parçasıdır.  Tehlike henüz geçmiş değil !! Yanımızdaki düşmanı görmezden gelmeyelim, korunma yöntemlerini ihmal etmeyelim !!
  Güzel yaşamak dileği ile....

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *