Her kızın hayallerini süslüyen gelinlikler, dünyanın her yerinde binlerce yıldır düğünlerde giyiliyor. Özellikle tarihi gelinliklerin renklerinin, modellerinin ve işlemelerinin birçok anlamı var. Manisa'da bir gelinlikçide bulunan 167 yıllık tarihi gelinlik, sergilenmek üzere Yunusemre Osmanlı Müzesi’ne bağışlandı.
1800'lü yıllarda Konya’da kızların düğünlerde giydiği bir kaftanlı gümüş kordene sırma işli gelinlik, yaklaşık iki asırdır varlığını sürdürüyor. Kuşaktan kuşağa aktarılan ve 1856 yılında el işçiliği ile yapıldığı tespit edilen gelinlik, 3’üncü kuşak sandık emanetçisi merhum Sevim Beder tarafından 1995 yılında ASO Sümerler Gelinlik'in sahibi Nazif Sümer’e hediye edildi. Tarihi gelinliği bugüne kadar özenle saklayan Sümer, düğün kıyafetinin daha çok insan tarafından görülmesi ve bu geleneğin bilinmesi adına müzeye bağışlamaya karar verdiklerini söyledi.
TAMAMEN EL İŞLEMESİYLE HAZIRLANMIŞ
Sümer, "Bu gelinlik bir zamanlar Konya yöresinde düğün elbisesi olarak giyiliyordu. Kaftanlı gümüş kordene sırma işli modelinde bir gelinlik. Yaptığımız araştırmalarda, gelinliğin 1856 yılında el işçiliği ve el işlemesi ile hazırlandığını tespit ettik. 3. kuşaktan sandık ait emanetçisi merhum Konyalı Sevim Beder tarafından 4. kuşak olarak 1995 yılında bana hediye olarak bağışlandı. Biz de bu kıymetli hediyeyi Yunusemre Belediyesi’nde yer alan Osmanlı Müzesi’ne bağışlayacağız ve halkımızın da bu tarihi gelinliği yakından görmesini sağlamış olacağız" dedi.MİNE BADAN