Manisa
Açık
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4255 %0.1
47,3559 %0.17
4.404,00 % -0,17
Ara
Manisa Manşet Gazetesi Manisa Haberleri 167 yıllık gelinlik Osmanlı Müzesi’ne bağışlandı

167 yıllık gelinlik Osmanlı Müzesi’ne bağışlandı

167 yıllık gelinlik Osmanlı Müzesi’ne bağışlandı Her kızın hayallerini süslüyen gelinlikler, dünyanın her yerinde binlerce yıldır düğünlerde giyiliyor.


Her kızın hayallerini süslüyen gelinlikler, dünyanın her yerinde binlerce yıldır düğünlerde giyiliyor. Özellikle tarihi gelinliklerin renklerinin, modellerinin ve işlemelerinin birçok anlamı var. Manisa'da bir gelinlikçide bulunan 167 yıllık tarihi gelinlik, sergilenmek üzere Yunusemre Osmanlı Müzesi’ne bağışlandı.

1800'lü yıllarda Konya’da kızların düğünlerde giydiği bir kaftanlı gümüş kordene sırma işli gelinlik, yaklaşık iki asırdır varlığını sürdürüyor. Kuşaktan kuşağa aktarılan ve 1856 yılında el işçiliği ile yapıldığı tespit edilen gelinlik, 3’üncü kuşak sandık emanetçisi merhum Sevim Beder tarafından 1995 yılında ASO Sümerler Gelinlik'in sahibi Nazif Sümer’e hediye edildi. Tarihi gelinliği bugüne kadar özenle saklayan Sümer, düğün kıyafetinin daha çok insan tarafından görülmesi ve bu geleneğin bilinmesi adına müzeye bağışlamaya karar verdiklerini söyledi.


TAMAMEN EL İŞLEMESİYLE HAZIRLANMIŞ
Sümer, "Bu gelinlik bir zamanlar Konya yöresinde düğün elbisesi olarak giyiliyordu. Kaftanlı gümüş kordene sırma işli modelinde bir gelinlik. Yaptığımız araştırmalarda, gelinliğin 1856 yılında el işçiliği ve el işlemesi ile hazırlandığını tespit ettik. 3. kuşaktan sandık ait emanetçisi merhum Konyalı Sevim Beder tarafından 4. kuşak olarak 1995 yılında bana hediye olarak bağışlandı. Biz de bu kıymetli hediyeyi  Yunusemre Belediyesi’nde yer alan  Osmanlı Müzesi’ne bağışlayacağız ve halkımızın da bu tarihi gelinliği yakından görmesini sağlamış olacağız" dedi.MİNE BADAN

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *