Manisa'nın Salihli ve Kula ilçeleri sınırlarında yer alan Kula-Salihli UNESCO Jeoparkı, dünyanın en eski fosil insan ayak izlerine ev sahipliği yapıyor. Ancak uzmanlara göre bu eşsiz bilimsel miras, yeterince tanıtılamadığı için bugüne kadar hak ettiği ilgiyi göremedi.
Araştırmacı yazar Mustafa Uçar’ın dikkat çektiği tarihi bulgulara göre, jeopark sınırları içerisinde yer alan ve Salihli ilçesinin Sindel Mahallesi yakınlarında keşfedilen insan fosil ayak izleri, yaklaşık 250 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Bazı kaynaklarda izlerin 11-12 bin yıllık olduğuna dair iddiaların bilimsel bir temele dayanmadığını belirten ve yapılan jeolojik çalışmalara göre bu ayak izlerinin Orta Pleistosen Dönemine, yani en az 250 bin yıl öncesine ait olduğunu savunulduğunu belirten Uçar, “Batı Anadolu’daki Kuvaterner dönemine ait volkanik faaliyetler yalnızca Manisa ilinde, Salihli çevresinde görülmekte. Prof. Dr. Tuncay Ercan’ın 1993 yılında yayımladığı MTA dergisindeki makalesinde, bu lavların yaşının 1,7 milyon ila 25 bin yıl arasında olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla fosil izlerin 250 bin yıl kadar eskiye dayanması mümkündür” dedi.
250 BİN YILLIK AYAK İZLERİ!
Ayrıca Uçar, 1975 yılında İsveç’te bir televizyon kanalında yayınlanan bir belgesele atıfta bulunarak, Demirköprü Barajı inşaatlarında görev yapan jeolog Thomas Barton’un, bu fosil izlerin bir örneğini Stockholm’e götürdüğünü ve burada yapılan çalışmalarda yaşlarının 250 bin yıl olarak değerlendirildiğini aktardı. Fosil ayak izleriyle ilgili en önemli bilimsel çalışmalardan biri ise Paleontolog Fikret Ozansoy tarafından 1969 yılında yapıldı. Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) adına bölgede iki yıl süren detaylı araştırmalar yürüten Ozansoy, hazırladığı bilimsel raporda, bu ayak izlerinin dünyada tespit edilen dördüncü örnek olduğunu belirtti.
VOLKANİK PATLAMALAR SAYESİNDE YOK OLMADILAR
Ozansoy’un raporuna göre; ayak izleri yumuşak ve ıslak tüf zemine bırakılmış. Tüflerin hemen üzerinde bazalt katmanları yer almakta ve arada bir aşınma yüzeyi bulunmamakta. Bu da izlerin bırakılmasından hemen sonra bir volkanik patlama yaşandığını gösteriyor. Bu jeolojik bulgular, ayak izlerinin II. Plüvial Dönem sonlarına, yani en az 250 bin yıl öncesine ait olduğunu ortaya koyuyor. İzlerin, Homo erectus ya da Presapiens evresine ait bir türe ait olduğu düşünülmektedir. Uçar ve bölge halkı, bu eşsiz fosil ayak izlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması gerektiğini belirtiyor. 250 bin yıllık bir insanlık izinin Kula-Salihli Jeoparkı'nda yer almasının yalnızca Türkiye için değil, dünya bilim tarihi açısından da büyük bir değer taşıdığı vurgulanıyor.
HABER: HABER MERKEZİ