Türkiye’nin en verimli havzalarından biri olan Gediz’in bereketli topraklarında kurulu olan Manisa; küresel ısınma, çevresel etkenler ve bilinçsiz tüketim nedeniyle su fakiri bir kent olmaya doğru hızla ilerliyor. İl genelindeki 7 sulama barajının 4’ünde su kritik noktalara gerilerken, içme suyunun tamamının karşılandığı yeraltı kuyuları da hızla kuruyor. Yakın zamanda su krizi yaşamamak için vatandaşların duyarlı olması, yetkililerin ise sürdürülebilir projeler üretmesi gerekiyor.
AVRUPALILARIN İKİ KATI SU KULLANIYORUZ!
Türkiye’nin en önemli sanayi ve tarım kentlerinden biri olan Manisa’da, hava sıcaklıkları ortalama 40 derecelerde seyrederken günlük su tüketiminde de ciddi bir artış olduğu belirtiliyor. Merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in su fiyatlarını yüzde 50’ye yakın oranında indirmesi vatandaşı ekonomik olarak rahatlatırken, bu durumun su israfı ve bahçelerde içme suyu kullanılmasına neden olmaması gerektiği belirtilmişti. Ancak yaz aylarının gelmesiyle il genelinde günlük su tüketiminin 200 litreyi aştığı belirtiliyor. Avrupa ülkelerinde ise bu miktar 100 litre civarında.
AYLIK TÜKETİM 10 MİLYON METREKÜPE YAKLAŞTI
Artan tüketime karşılık su kaynaklarının durumu tabloyu daha iyi ortaya koyuyor. Manisa’da Haziran 2025 itibarıyla 7 barajın 4’ü kritik düzeylerde. Su seviyesi Demirköprü Barajı’nda yüzde 6’ya, Gördes Barajında yüzde 5’e kadar geriledi. İçme suyunun elde edildiği kuyuların derinliği son 10 yılda 50 metrelerden 300 metrelere kadar düşerken, il genelinde aylık su tüketiminin 10 milyon metreküpe yaklaştığı ifade ediliyor. Özellikle yaz aylarında içme suyuyla bahçe sulamasının tüketimi arttığına dikkat çeken yetkililer, vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiğini ifade ediyor.
HABER: HABER MERKEZİ