Manisa Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Erkan Özşen, kuyumculuk sisteminin emanet sistemine kapalı olduğunu belirterek, buna rağmen vatandaşların altınları, takıları emanete bıraktığını, sonrasında büyük sıkıntı yaşadığını belirtti. Özşen, vatandaşları bu konuda uyardı. Geçtiğimiz günlerde Manisa’da birkaç kuyumcuda olayların yaşanırken, vatandaşların emanet bıraktığı bazı kuyumcular kayıplara karışmıştı.
VATANDAŞLAR ALEYHİNE SONUÇLANAN GİRİŞİMLER BUNLAR
Geçtiğimiz günlerde Kuyumcular çarşısında üzücü olaylar yaşandığına dikkat çeken Başkan Özşen, “Vatandaşların mağduriyet yaşadığı konular var. Sadece bizim çarşımızda değil Türkiye genelinde zaman zaman bu olaylara rastlıyoruz. Ne yazık ki emanete bırakılan altınlar ya da kar payı altında dağıtılan sistemlerden kaynaklı sıkıntılar var. Biz bunu daha öncede belirtmiştik. Kuyumculuk sistemi emanet sistemine kapalıdır. Kar payı sistemine kapalı bir sektördür. Nihayetinde hep vatandaşın aleyhine sonuçlanmıştır bu tarz girişimler, bu tarz ticaretler. Ne yazık ki günümüzde aynı sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Yine belirtiyoruz kuyumculuk sektörü kar payı altında kar dağıtacak bir sektör değildir. Zaten biz günlük satışlarımızdan, günlük kar marjımızdan yüzde 1 oranında kazanan ya da kazanmaya çalışan bir sektörüz” dedi.
ALTINLARINIZ DIŞARIDAYSA YARIN BİR GÜN SİZİN KAYBINIZLA SONUÇLANABİLİR”
Vatandaşları emanet bırakmamaları konusunda uyaran Özşen, “Yüzde 1 kar eden, kar amacı taşıyan bir sektörün kazancından dışarıya pay dağıtması zaten çok mümkün değil. Bunu matematik bile kabul etmiyor. Bu sebeple vatandaşlarımıza bir kez daha buradan uyarı yapmak istiyorum. Kar payı adı altında hiçbir işletmeye emanet bırakılmaması hatta kar payı bile olmadan emanet bırakılmaması noktasında vatandaşlarımızı tekrar tekrar uyarıyorum. Hatta ve hatta elinizdeki altın sizin değilse yani avucunuzda değilse bu yatırımınız maalesef size ait değil. Bu dışarıdaysa yarın bir gün sizin kaybınızla sonuçlanabilir. Vatandaşlarımızdan bunu da bir uyarı olarak kabul etmesini istiyoruz. Bundan sonraki alışverişlerinde, ticaretlerinde altınlarını olabildiğince ellerine alsınlar. Hiçbir yerde, hiçbir işletmede altın bırakmasınlar. Zaten 14 Nisan 2021 tarihinde çıkan Kuyumculuk Yönetmeliği kapsamında yasaklanmıştır. Maalesef bunun denetimleri yapılamıyor. Çünkü kimin vitrindeki kimin kasasındaki altının kime ait olduğunu bilemeyiz. Denetime tabi tutacak yetkimizde yok. O yüzden bunu en iyi vatandaşlarımız bilir. Vatandaşlarımız nerede bir altınını emanetini bırakıyorsa geri almasında fayda var” dedi.
HAFTALARCA SÜRECEK BİR SİPARİŞ SÖZ KONUSU OLAMAZ
Sipariş süreçlerinin geciktiği yönünde şikayetler aldıklarını kaydeden Özşen, “Vatandaşlarımızdan zaman zaman şöyle şikayetlerde alıyoruz. Sipariş sürecinin gecikmesinden kaynaklı, teslimatın gecikmesinden kaynaklı verdiğimiz siparişi geri alamıyoruz tarzında serzenişler geliyor. Aslında bu da bu kötü gidişatın bir habercisi olabilir. Bizim sektörümüzde sipariş süreci en fazla 3 iş günü bilemediniz 5 iş günüdür. 22 ayar bileziğin 3 iş gününde dönmesi lazım siparişten. Bir takının bile bugün Kahramanmaraş’ta bile yaptırsak 5 iş gününde bize ulaşıyor normal şartlarda. Yani haftalarca, aylarca süren sipariş süreci eğer sonuçlanmadıysa vatandaş bunun altında bir şeyler aralaması lazım. Bunun hakkında gerekli suç duyurusunda bulunması lazım. Çünkü haftalarca sürecek bir sipariş söz konusu değil bizim sektörümüzde.” diye konuştu.
TEDARİKÇİLER KONTROLSÜZ BAKİYELER BIRAKMAMALI
Çarşıya kontrolsüz bakiye bırakan tedarikçilere, toptancılara da seslenen Özşen, “Buradan bir parantez de tedarikçilerimize, toptancılarımıza açmak istiyorum. Toptancılarımızın da bazı esnaflara ya da kuyumcu çarşılarına bırakmış olduğu kontrolsüz bakiyeler mevcut. Bu kontrolsüz bakiyelerde ne yazık ki zaman zaman kendi aleyhlerine sonuçlanıyor aksi durumlarda. Buradaki tedarikçi ve toptancı arkadaşlarımızda bakiyelerini kontrollü şekilde bırakmalarını ve takip altını almalarını kendilerinden talep ediyorum” dedi. CÜNEYT HASÇELİK