Yeni yönetmelikteki değişiklikler ile uygulama ve direksiyon sınav süreleri arttırıldı, direksiyon sınav güzergâhları belirlendi ve iki aşamalı sınav sistemine geçiş sağlandı. Örneğin 30 dakika olan sınav süresi 40 dakikaya çıkarıldı. Bunun yan ısıra dar alanda (U) dönüşü gibi bazı farklılıklar getirildi. Yine sahteciliği önlemek adına yeni yönetmelikle artık sürücü kursuna müracaat sırasında ehliyet alacak kursiyer biyometrik fotoğraf vermekle birlikte Kurs Müdürünün gözetiminde canlı kamera ile son halinin fotoğrafı çekilip sisteme yüklenecek. Manisa Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünlen, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “2025 yılı yazılı sınav harcı 900 TL, direksiyon uygulama sınav harcı bin 350 TL’dir. Direksiyon sınavında başarısız olan kursiyerler en az iki direksiyon dersi almak ve ücretini ödemek zorundadır. Aksi halde bir sonraki direksiyon sınavına katılamaz. Ehliyet almak yetmiyor, eğitimsiz sürücüyü trafik asla affetmiyor” dedi.
DERS ÜCRETLERİNİ KOMİSYON BELİRLİYOR
Ders ücretleri her yıl komisyon tarafından belirlendiğini ifade eden Ünlen, “Ehliyet eğitim ve sınavlarında 09 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli şartıyla (MTSK) Motorlu Taşıtlar Sürücü kursu yönetmeliğinde yapılan köklü değişikliklerin ardından yine her yıl Kasım ayının üçüncü haftasında ilgili kanun maddesi gereğince yıllık sürücü kursları eğitim ders ücretleri 81 İlde Valilikler tarafından kurulan ve 7 kişiden oluşturulan komisyon tarafından belirlenmekteydi. Bu yıl ve bundan sonraki yıllarda yine aynı yönetmelik Ocak ayı içerisinde Valilikler tarafından kurulan ve 7 kişiden oluşturulan komisyon toplanır denilmektedir. Manisa Milli Eğitim İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen buluşmada, 2025 yılı sürücü kursları ücreti maliyetleri belirlendi. Bu maliyetlere göre 2025 yılında bir “B” sınıfı ehliyet ücreti sınav harçları ile birlikte kursiyere 25 Bin ile 29 Bin Lira aralığında gerçekleşiyor” diye konuştu.
MANİSA’DA 76 SÜRÜCÜ KURSU VAR
Başkan Ünlen, derneğe ilişkin de şu bilgileri verdi: “Manisa ve İlçelerinde 76 Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu faaliyet göstermektedir. Manisa Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Derneği 2005 yılında kuruldu. Sektörde, ülkemizde ilk kurulan derneklerden biridir. Derneğin kurucu üyesiyim ve kurulduğu tarihten günümüze kadar gelen süreçte derneğin faaliyetleri içeresindeyim. Son dört dönemdir dernek başkanı olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda Batı Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu (BASKEF) Başkan Yardımcısı ve Ankara’da bulunan Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu (TÜSEKON) Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı olarak faaliyetlerde bulunuyorum. Hedefimiz trafikte daha bilinçli, eğitimli genç nesiller yetiştirmek. Trafik kazalarını en az seviyeye indirmek ve t6rafik bilincini arttırmaktır. Kısacası önce insan hayatı, sonra ehliyet.”
HABER MERKEZİ