Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “Yerel Kalkınma Hamlesi Programı” kapsamında, Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) aracılığıyla Manisa’da katma değeri yüksek dört kritik alana yönelik yatırım destek paketi açıklandı. Program başvuruları, yerelkalkinmahamlesi.sanayi.gov.tr web adresi üzerinden 01/08/2025 tarihinden itibaren alınacak Son başvuru zamanı 30/09/2025 saat 18:00 olup daha sonra başvuru yapılamayacak. Manisa, sanayi mirası ve genç iş gücüyle Türkiye’nin katma değerli ve teknoloji odaklı büyüme vizyonunda kilit rol oynuyor.
Desteklenecek Yatırım Konuları
1. Elektronik Kart/Modülleri vb. Üretimi
Elektronik kart üretiminin yüksek ihracat potansiyeli, otomotiv ve elektronik sanayinin önemli bir girdisi olması nedeniyle bu yatırımın Manisa'da konumlanması en uygun seçenekler arasındandır. Kurulacak olan tesis hem otomotiv hem de elektronik sektörünün taleplerini karşılayacak nitelikte olacaktır. Elektrik-elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren büyük şirketlerin ihtiyacı karşılanırken otomotiv sektörü firmalarına da girdi sağlanabilecektir. Yapılacak yatırım ile ildeki teknoloji düzeyi artarken istihdam olanakları da artacak ve ilin sosyoekonomik gelişimine katkı sunulacaktır.
2. Modern Jeotermal Sera Kurulumu, Jeodry Yöntemiyle Kurutulmuş Meyve Sebze Üretimi ve Paketleme Entegre Tesisi (Asgari 20 dönüm)
İlde âtıl durumda bulunan jeotermal kaynakların kullanımıyla mevsime bağlı olmaksızın tarımsal ürünlerin üretilmesi ve üretilen ürünlerin alternatif / çevre dostu yöntemlerle kurutulması tarımda katma değerli ürün üretilmesini destekleyecektir. Ürünlerin kurutulmasında yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak üretim maliyetlerinin daha düşük olmasına katkıda bulunacaktır. Jeotermale dayalı teknolojik sera ve jeodry kurutma tesislerine ilave yapılacak paketleme tesisi ile de ürünün tarladan sofraya kadar uzanan süreçte üretim zinciri tamamlanmış olacaktır.
3. Teknolojik Tarım Makineleri Üretimi
Manisa, Türkiye genelinde tarımsal üretimde kullanılan alet ve makine sayısı bakımından Konya'dan sonra ikinci sıradadır. Türkiye’deki en fazla traktör Manisa’da bulunmaktadır. Bu geniş kullanım yelpazesi, yüksek teknoloji tarım yatırımlarının hızla ticarileşmesini sağlayabilecek güçlü bir pazara işaret etmektedir. Tarım konusundaki potansiyeli doğrultusunda Manisa ilinde tarım makineleri imalatı konusunda da ciddi bir ekosistem oluşmuştur. Manisa'da irili ufaklı yaklaşık 200 makine ve kalıp üreticisi firma faaliyet göstermektedir. İlde Makine ve kalıp imalatçılarının oluşturduğu bir küme mevcuttur ve sektörde 20.000'den fazla kişi istihdam edilmektedir. Yöre ihtiyaçları doğrultusunda ilde ciddi bir kapasite oluşmuştur. Yatırımın Manisa iline katkı sağlaması beklenmektedir.
4. Zeytin Atıklarından Katma Değerli Ürün Üretimi
Manisa ilinde toplamda 24.298.123 meyve veren ve 6.209.955 meyve vermeyen zeytin ağacı bulunmaktadır. Bu sayı ile Manisa, Türkiye'de hem meyve veren hem de vermeyen zeytin ağacı bakımından birinci sıradadır. Manisa, 2023-2024 sezonunda 251.115 ton zeytin üretimiyle ülke genelinde en yüksek üretim miktarına ulaşmıştır. Ayrıca, 137.875 ton yemeklik zeytin üretimiyle Türkiye birincisi olan Manisa, 113.240 ton yağlık zeytin üretimiyle de ikinci sırada yer almaktadır. Zeytin ve zeytinyağı üretim sürecinde ortaya çıkan atıklar, aktif karbon üretimi, rafine zeytinyağı, polifenol ve organik gübre üretimi için en uygun hammaddeyi oluşturmaktadır. Bu alanda yapılacak yatırımlarla sıfır atık programına da katkı sağlarken atık olarak sahip olunan zeytin, zeytinyağı atıkları ekonomiye katma değerli olarak kazandırılmış olacaktır.
Sunulan Teşvikler
Vergi İndirimi: %50 yatırıma katkı oranında (sabit yatırım tutarının%50’si kadar). Nakdi Destek veya Faiz–Kâr Payı Desteği (ikisinden biri tercih edilebilecek): Makine ve Teçhizat için nakdi destek seçildiğinde uygulanacak olan destek oranı ve üst limitleri; yatırım tutarının %15’ini, tutar olarak 240 milyon TL’yi geçmemek üzere makine ve teçhizat harcamalarının %20’sine kadar. Faiz veya Kar Payı Desteği seçildiğinde, faiz indirim desteğinde ise sabit yatırım tutarının en fazla %70’ine kadar olan kısmı için ödenen faiz veya kar payınınn, kullanım tarihinde geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 20 puanını geçmemek üzere %40’ına tekabül eden puanı oranında indirim uygulanarak, tutar olarak 240 milyon TL’yi geçmemek üzere yatırım tutarının %15’ine kadar. KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti. Yatırım Yeri Tahsisi. 8 Yıl Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (teşvik belgesi kapsamında gerçekleşen yatırımla ilave edilen istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının %50’si Bakanlık bütçesinden karşılanır.) uygulanır.
MANİSA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÜKSEK VE ÇEVRE DOSTU BİR ÜRETİM MERKEZİNE DÖNÜŞECEK
Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser, “Manisa, sanayi mirası ve genç iş gücüyle Türkiye’nin katma değerli ve teknoloji odaklı büyüme vizyonunda kilit rol oynuyor. Yerel Kalkınma Hamlesi ile sunduğumuz bu destekler, ilin coğrafyası, tabii kaynakları, hizmetler ve sanayi ekosisteminin katma değer oluşturmasını sağlayarak ithalata bağımlı olunan ara mamulleri yerli ve millî imkânlarla üretmeyi, bölgede yüksek katma değerli istihdamı artırmayı hedefliyor. Bu dört stratejik yatırım alanı sayesinde Manisa; elektronik, tarım teknolojileri, gıda işleme ve sürdürülebilir üretim gibi alanlarda rekabet gücünü artırarak, enerji verimliliği yüksek ve çevre dostu bir üretim merkezine dönüşecektir. Program kapsamında belirlenen yatırım konuları; illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi, coğrafi potansiyeli, atıl kaynakların değerlendirilmesi, yerel ihtiyaçların karşılanması, bölgede üretimi bulunmayan ancak başarı potansiyeli yüksek sektörlerin geliştirilmesi gibi çok boyutlu kriterler dikkate alınarak oluşturuldu. Ayrıca ileri ve geri bağlantılı sektörlerin desteklenmesi, istihdam yaratma kapasitesi, kümelenme etkisi ve yerel kalkınmaya katkı gibi stratejik ölçütler de göz önünde bulunduruldu. Belirlenen yatırım konularının, Beş Yıllık Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı gibi üst politika belgeleriyle uyumlu olması ve bütçeye etkisi açısından Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın, destek mekanizmalarında mükerrerliği önlemek veya etkisiz yatırımlara sebebiyet vermemek adına merkezi kurum ve kuruluşların da görüşü alınarak nihai hale getirildi. Her il için dört yatırım konusunun yer aldığı bu liste, Bakanlık tarafından gerekli görüldüğü durumlarda her yıl Ocak ayında güncellenebilecek şekilde dinamik bir yapıya sahiptir. Yani her yıl ihtiyaç olması halinde ilimizin coğrafi potansiyeli, atıl kaynakların değerlendirilmesi, yerel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik yeni yatırım konularını programa dahil edebileceğiz. Böylelikle bu teşvik mekanizmasıyla ilimizin, refahına, üretim çeşitliliğine ve istihdamına sürekli katkı sunacağız. Biz de Ajans olarak öncelikle, Ajansımızın sorumluluk bölgesindeki 4 ilde ilgili paydaş ve potansiyel yatırımcılara yönelik gerek yerinde saha ziyaretleri yaparak gerekse bilgilendirme toplantılarıyla programı en ince ayrıntılarına kadar anlatacağız. Program kapsamında yapılacak başvurular için yatırımcılarımızın tüm iş ve işlemlerinde ücretsiz danışmanlık hizmeti sunarak yanlarında olacağız. Türkiye Yüzyılı Hamlesi altında sunulan Yerel Kalkınma Hamlesi Programının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı. CÜNEYT HASÇELİK